Haberler

Sigarayı Bitirmek İçin

Sigaranın sağlığa zararları herkes tarafından biliniyor, sigarayı bırakanların sayısı gün geçtikçe artıyor.

Sigarayı bırakmak isteyenlere destek niteliğinde kurulan Sigarayibitirin.com, bu bağımlılıktan kurtulmak isteyenlere rehber olmayı hedefliyor.

Sitede sigara bağımlılığı detaylı bir şekilde anlatılıyor, sigarayı bırakma yöntemleri paylaşılıyor, sigarayı bırakırken hayatı kolaylaştıracak ipuçları aktarılıyor. Platformda sigara içmenin kişinin bütçesine yarattığı maddi yük de hesaplanabiliyor.

Sigara; kanser, kalp ve akciğer hastalıkları başta olmak üzere çeşitli sağlık sorunlarının başlıca nedenleri arasında yer alıyor. Dünyada her yıl yaklaşık 5 milyon kişi ve Türkiye'de 100 binden fazla kişi tütün kullanımına bağlı nedenlerle hayatını kaybediyor, ülkemizdeki her 4 ölümden 1'i sigara kaynaklı oluyor. Bu sayının 2030 yılında 240 bine kadar artacağı tahmin ediliyor. Sigara akciğer kanserinden solunum sistemi hastalıklarına, kalp ve damar hastalıklarından ağız sağlığına kadar vücudun hemen hemen her bölgesinde olumsuz etkilere neden oluyor.

Sigaranın sağlığa zararlı etkileri konusunda toplumsal bilinç giderek artıyor, sigarayı bırakmak isteyenlerin sayısı da gün geçtikçe çoğalıyor. Sigarayı bırakmak için zorlu bir sürece girenlere destek olmak için yeni bir platform yayına başladı. GlaxoSmithKline Tüketici Sağlığı desteğiyle hayata geçirilen www.sigarayibitirin.com, sigara ve dolayısıyla nikotin bağımlılığından kurtulmak isteyenlerin rehberi olacak.

Sigarayibitirin.com'da başta nikotin olmak üzere sigaranın içinde bulunan kimyasal ve zehirli maddeler açıklanıyor, içiciler ve pasif içiciler açısından sigaranın zararları ayrıntılı bir şekilde anlatılıyor, sigarayı bırakmanın faydaları aktarılıyor.

Sigara kullanımının tekrar başlama potansiyeli olan kronik bir hastalık olarak kabul edilmesi gerektiğine vurgu yapılan platformda, sigarayı bırakırken destek ve motivasyonun önemine dikkat çekiliyor. Sigarayı bırakma yöntemlerini de ele alan sitede, desteksiz aniden bırakma, azaltarak bırakma konularının başarı oranları irdeleniyor. Sigara içenlerin çoğunun sigarayı bırakmayı istemelerine ve denemelerine rağmen, yardım almadan kalıcı olarak sigarayı bırakma sürecinde zorlandıkları gerçeğine dikkat çeken Sigarayibitirin.com'da destek tedavilere de detaylı bir şekilde yer veriliyor.

Platformda, sigaranın bırakılmasını izleyen dönemde ortaya çıkan nikotin yoksunluk belirtilerini ortadan kaldırmak için tercih edilen Nikotin Replasman (Yerine Koyma) Tedavisi (NRT) de ele alınıyor. NRT'nin sigarayı bırakma başarısını, yardımsız sigarayı bırakma girişimlerine göre en az 2 kat yükselttiğine dikkat çekiliyor. Nikotin pastili, nikotin sakızı, dilaltı tableti gibi NRT ürünleri, sigara açlığını ve yoksunluk belirtilerini kontrol altına alarak sigarayı bırakmaya yardımcı oluyor.

Sigara bütçenizi nasıl etkiliyor?

Sigarayibitirin.com'da, sigaranın sağlığı kötü etkilemekle kalmadığına, maddi olarak ciddi bir yük getirdiğine de vurgu yapılıyor. Bunun için özel bir hesap makinesi de bulunun sitede, sigarayı bırakmak isteyenlerin sigaraya harcadıkları parayı görerek motivasyonları da yükseliyor. Örneğin, 10 yıldır ortalama 8 liralık bir sigaradan günde 1 paket içen bir kişinin, sigaraya harcadığı toplam paranın 29.200 lira olduğu; bu parayla başka ihtiyaçlarını karşılayabileceği ya da yatırım yapabileceği görülüyor.

Sitede sigarayı bırakırken destek arayanlar için üyelik sistemi de bulunuyor. Sigarayibitirin.com'a üye olanlara, belirli aralıklarla zorlu sigara bırakma yolculuğunda destek olacak, hayat kolaylaştıracak ipuçları ve pratik öneriler içeren e-postalar gönderiliyor.

Kaynak: Bültenler / Sağlık

Sağlık Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title