Haberler

'Sıcakta Cinsellik Yaşamayın"

Cinsel Tıp Enstitüsü, Sıcak Havalarda Sevişmenin Kalp Krizi Riskini Artırtığını Belirterek Kalp Hastalarının Seksten Uzak Durmasını Önerdi.

Cinsel Tıp Enstitüsü, sıcak havalarda sevişmenin kalp krizi riskini artırtığını belirterek kalp hastalarının seksten uzak durmasını önerdi.

Cinsel Tıp Enstitüsü (CTE), kalp hastalarının sıcak havalarda 'sevişmemelerini' önerdi. Cinsel ilişkinin kalbi yorarak kalp krizi riskini arttırdığına dikkati çeken enstitü, "Kalp hastalarının yaz aylarında sıcağın en üst seviyede olduğu gündüz öğle saatlerinde sevişmemesi ve cinsel ilişkiye girmemesi gerekir" uyarısında bulundu.

Sıcak havaların hamilelerde de ciddi sağlık problemlerine neden olabileceğini vurgulayan enstitü, toplu olarak girilen havuzlardan 'cinsel yolla bulaşan' hastalıkların bulaştığını kaydetti. Cinsel Tıp Enstitüsü, bunaltıcı sıcakların başladığı şu günlerde vatandaşlarımızı, girilen havuzun veya denizin temizliğinden emin olunması konularında uyardı. Cinsel Tıp Enstitüsü Başkanı Dr. Cem Keçe, cinsel yolla bulaşan hastalıklardan bir kısmının özellikle toplu havuzlardan yaygın olarak bulaşabildiğini ifade ederek, havuz veya deniz sefasının hastanede bitmemesi için havuzun temizliğinden emin olunması ve su sirkülasyonu fazla olan havuzların tercih edilmesini önerdi. Sıcak ile artan terlemenin yaz aylarında mantar üremesini kolaylaştırdığına dikkat çeken Dr. Keçe, "Cinsel yolla bulaşan hastalıklardan havuzlardan bulaşanlar arasında genital mantar enfeksiyonları, bakteriyel vajinit, molluscum cantagiosum ve trikomonas enfeksiyonları sıklıkla görülür.

Ayrıca iyi temizlenmeyen havuzlardan tifo, hepatit A ve E, cryptosporidum, kolibasili, giardia, shigella, dizanteri ve paratifo gibi ateşli ishal yapan mikroplar, göz, kulak, burun, boğaz enfeksiyonları ile mantar, uyuz, impetigo gibi deri hastalıkları da bulaşabilir" diye konuştu. Denizde mikrop kapmanın havuzlara oranla daha zor olduğunu söyleyen Dr. Keçe, "Deniz suyu tuzlu olduğu için mikropların yaşaması daha zordur. Ama kirli, yüzeyi köpüklü ve yeşil görünümde olan denizlerde yüzmeyin.

Ancak havuzlara bu anlamda daha çok dikkat etmek gerekir. Çünkü havuzlar durağan sular olması nedeniyle kolaylıkla kirlenebilir ve mikrop üremesi daha kolaydır ve mikropları kontrol altına almak için hijyen kurallarına çok dikkat edilmelidir" uyarısı yaptı. Dr. Keçe, havuz veya denizden bakteri kapmamak için ıslak mayonun hemen değiştirilmesini, vücudun bir an önce kurulanmasını, temiz olmayan havuz ve hijyenik olmayan tuvaletlerin kullanılmasını, naylondan imal edilmiş ve dar olan kıyafetlerin kullanılmasını tavsiye etti. Kalp hastalarını sıcak havalarda sevişmemeleri konusunda da uyaran Cinsel Tıp Enstitüsü Başkanı Dr. Cem Keçe, şunları söyledi:

"Kalp hastalarının, aşırı sıcak havalarda cinsel ilişkiye girmemeleri ve sevişmemeleri gerekir. Çünkü sıcak hava ve aşırı güneş; kalp hastalarında efor gücünde ve kalbinin gücünde azalma gibi olumsuz etkilere yol açabilir, bu da kişiyi zor durumda bırakabilir. Cinsel ilişki de kalbi yorarak kalp krizi riskini arttırabilir. Bu nedenle kalp hastalarının yaz aylarında sıcağın en üst seviyede olduğu gündüz öğle saatlerinde sevişmemesi ve cinsel ilişkiye girmemesi gerekir. Ayrıca kalp hastaları sıcakta aşırı yağlı ve hayvansal gıdalardan kaçınmalı ve sigaradan uzak durmalıdırlar. Bol sebze meyve yemelerini ve akşam saatlerinde çok yorucu olmayan egzersizler yapmalarını öneriyoruz.

Kalp-damar hastalıklarının oluşumunu önlemek için besinler yoluyla alınan kolesterole dikkat etmek, tuz ve şeker kullanımını en alt seviyeye indirmek de gerekir".

Hamilelere sıcak uyarıları

Sıcak havaların hamilelerde de ciddi sağlık problemlerine neden olabileceğine dikkat çeken Dr. Keçe, hamilelerin, sırt ağrıları, varis, ayaklarda ödem ve terlemeden kaynaklanan mantarlara karşı giyim, spor ve beslenmeye dikkat etmeleri gerektiğini belirtti. Hamilelerin giyim tercihlerini pamuklu ve geniş kıyafetlerden yana kullanmalarını öneren Dr. Keçe, "Hamileler topuksuz, ortopedik ve rahat ayakkabılar tercih etmelidir. Başta tuz olmak üzere baharatlı, soslu ve en önemlisi az pişmiş etlerden kaçınılmalı, kızartma yerine haşlama türü yiyecekler tüketilmelidirler. Çünkü, gıdalardan kaynaklanan yaz ishalleri, hamilelerde ciddi sıkıntılar yaratabilir" diye konuştu. Aşırı sıcakların insan psikolojisini olumsuz etkilediğini belirten Keçe, bu nedenle bir olay karşısında tepki verirken ya da karar alırken birkaç dakikalık nefes egzersizi yapılmasını önerdi.

Keçe, şöyle devam etti: "Çünkü öfkeye ve iç sıkıntısına yatkın kişilerde sabırsızlıkla tahammülsüzlük sıcakla birlikte tetiklenir. Sıcakla birlikte tepkisel hareketler artar. Kişi, en son yapacağı şeyi ilk başta yapmaya başlayabilir. Bunların yanı sıra umutsuzluk, karamsarlık, yorgunluk, olumsuzluk ve uyku hali de sıcakla birlikte daha yoğun hissedilebilir. Trafikte sinirlenmemek, mümkünse klimalı araçlarda bulunmak, sabırsızlık göstermemek, öfke patlamalarına engel olmak olası kazaları önleyecektir. Sıcak insanı sinirli yapabilir. Bunun için trafiğe çıkarken kişi kendi kendine sakin olmayı telkin etmelidir." Suya girmeden önce duş alarak vücudu iyice temizlemenin çok önemli olduğuna dikkat çeken Dr. Keçe, alınacak basit tedbirlerle vatandaşların bu hastalıklardan korunabileceğini kaydetti. Dr. Keçe, havuzlarda veya denizde bulaşıcı hastalıklardan korunmak için aşağıdaki önerilerde bulundu:

"- Havuz kenarlarında yiyecek yemeyin ve sigara içmeyin.

- Ateşli hastalık yada ishal geçirirken havuza girmeyin.

- Bone kullanın. Suya tükürmeyin. Islak mayoyla oturmayın.

- Yeterince kurulanın. Sık çamaşır değiştirin.

- Temiz ve sağlıklı olmayan tuvaletleri kullanmayın.

- Naylondan imal edilmiş ve dar olan kıyafetleri kullanmayın.

- Korunmasız cinsel ilişkiye girmeyin.

- Havuz bölgesine ayakkabıyla veya dışarıda giyilen terliklerle girmeyin.

- Ayaklarınızı antiseptik suya batırarak dezenfekte edin.

- Havuzda su yutmamaya dikkat edin.

- Kulak enfeksiyonlarına karşı kulak tıkacı kullanın.

- Suya atlarken burnunuzu tutun.

- Cildinizde sıyrık yada kesik varsa yüzme sonrasında su ve sabunla temizleyin.

- Göz enfeksiyonlarını önlemek için sualtı gözlüğü veya maskeleri kullanın.

- Çocukların havuzlara tuvaletini yapmalarını engelleyin.

- Lağım karışan alanlara yakın bölgelerdeki denizlere ve şiddetli yağmurlar sonrasında yüzmeyin.

- Ayrıca yaşlılar ve çocuklar, vücutlarının sıvı dengesine çok dikkat etmek zorundadır.

- Aşırı yemek yemek yemeyin, yağlı ve ağır yemekler yemeyin, bol sıvı alın".

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title