Haberler

Selçuk'ta Uluslararası Mevlana Sempozyumu

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Mevlana Araştırmaları Enstitüsü ve Hollanda merkezli Avrupalı Türk Demokratlar Birliği işbirliğinde Mevlana Celaleddin-i Rumi ve ailesinin Konya'ya gelişinin 784.yıldönümü etkinlikleri kapsamında "Uluslararası Konya"...

Selçuk Üniversitesi (SÜ) Mevlana Araştırmaları Enstitüsü ve Hollanda merkezli Avrupalı Türk Demokratlar Birliği işbirliğinde Mevlana Celaleddin-i Rumi ve ailesinin Konya'ya gelişinin 784. yıldönümü etkinlikleri kapsamında "Uluslararası Konya Kriterleri Sempozyumu" gerçekleştirildi.

SÜ Süleyman Demirel Kültür Merkezi Malazgirt Salonu'ndaki sempozyuma Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, AK Parti Konya Milletvekili Prof. Dr. İlhan Yerlikaya, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tahir Akgemci, Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nuri Şimşekler, fakültelerin dekanları, yerli ve yabancı bilim adamları ile çok sayıda öğrenci katıldı.

KONYA KRİTERLERİNDE HEDEF İNSANDIR

Konya kriterlerinde insana önem verildiğini söyleyen Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, "Şunun bilinmesi gerekir ki, Konya kriterleri başka kriterlere muhalefet olsun diye çıkmıştır. Çünkü Dünya'da başka türlü kriterler vardır. Başka türlü iddialar vardır. İşte Konya kriterleri de buna karşı ortaya konulan bir tezler bütünüdür. Peki nedir bu iddialar? Medeniyetler çatışmasıdır. Farklı medeniyetlerin birbirini boğazladığı bir dünya düşünebilir miyiz? Biz insanız asla böyle bir şey istemeyiz. Çünkü böyle bir olay bizi rahatsız eder, korkutur. İşte bizim buna karşı bir teze ihtiyacımız var. Bunu da kendi kültürümüzden ve Konya kriterlerinden almalıyız. Konya kriterleri insana odaklanır. Hedef tek bir insandır ve her insan ayrı ayrı değerlidir" dedi.

AK Parti Konya Milletvekili Prof. Dr. İlhan Yerlikaya ise, "Mevlana Celaleddin-i Rumi tüm Türkiye'de ve Dünya'da düşünceleriyle etkili olan bir mutasavvıftır" şeklinde konuştu. Selçuk Üniversitesi olarak Mevlana konulu etkinliklere her zaman büyük önem verdiklerini dile getiren Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tarih Akgemci ise, "Üniversite olarak böyle bir sempozyuma ev sahipliği yapmaktan büyük bir mutluluk duyuyor, değerli bilim adamlarına katılımları için çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.

Hollanda'da başlattıkları Mevlana'nın fikirleri ışığında 'Konya Kriterleri' sempozyumunu Konya'da gerçekleştirmekten büyük bir onur duyduklarını belirten Hollanda Avrupalı Türk Demokratlar Birliği Hollanda Şubesi Başkanı Veyis Güngör ise, "2010 yılında bu yana 'Konya Kriterleri' toplantıları düzenlemekteyiz ve Anadolu'daki ilk etkinliğimizi de Konya'da gerçekleştiriyoruz. Bu benim için büyük bir mutluluk kaynağıdır. Konya kriterleri benim için üç başlık altında toplanmaktadır. Bunlardan ilki sükut etmek, ikincisi affetmek, üçüncüsü de iyi işler yapmaktır" dedi.

Açılış konuşmalarının ardından oturumlara geçildi. İlk olarak Hollanda Türk Yazarlar Kulübü Başkanı Sadık Yemni, 'Avrupa Değerleri ve Konya Kriterleri Kavramının Doğuşu' konulu bir konuşma yaptı. Ardından Mesnevi'yi Hollandacaya kazandıran Araştırmacı-Yazar Abdulwahidvan Bommel 'Konya Kriterleri Kavramına Giriş' ve Bahreyn Ahlia Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Kuşpınar 'Konya Kriterlerinin Teorik Temelleri: Rumi, Ibn Arabi ve İsmail Ankaravi' konulu sunumlar gerçekleştirdi.

Sempozyumun ikinci oturumunda ise, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Derya Örs 'Yeni Bir İnsan, Toplum ve Medeniyet Tasavvuru: Konya Kriterleri', İstanbul Medeniyet Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Emine Yeniterzi 'İnsani İlişkiler ve Konya Kriterleri', Selçuk Üniversitesi Mevlana Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nuri Şimşekler ise '13'üncü Yüzyıldan Modern Dünyaya Işık Tutacak Konya Kriterleri' konusunda katılımcılara bilgi verdi.

Son olarak sempozyuma katılan bilim adamlarına teşekkür plaketi takdim edilerek hatıra fotoğrafı çektirildi. - KONYA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Selçuk Üniversitesi Ak Parti Hollanda Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Manuel Lanzini Eyüpspor'a mı geliyor? Manuel Lanzini Eyüpspor'a gelecek? İNTEGRAL DERSİ KALKTI MI? MEB yeni müfredat 2024 hangi sınıfları kapsıyor? CAN DALTON KİMDİR? Can Dalton hangi çete? Oya Okar Arka Sokaklar'a geri mi dönüyor? Arka Sokaklar'ın Selin Komiser'i diziye dönüyor mu? SAĞLIK BAKANLIĞI Personel alımları başladı mı? #128657 Personel alımı başvuruları ne zaman? Servisler kaldırılacak mı? Servisler neden kaldırılacak, sebebi ne? Servisler yasaklanıyor mu? Köklü tasarruf tedbirleri hayata geçiyor! Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 26 Nisan Cuma Survivor yeni bölüm! Müfredat değişiyor mu? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne demek? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli nedir? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli ne zaman başlayacak? Sağlık Bakanlığı 36 bin personel alımı başvuru tarihi ne zaman? #127973 Sağlık Bakanlığı sözleşmeli personel başvuru şartları neler? YEMEKTEYİZ 26 Nisan yarışmacısı Durmuş kimdir? Durmuş Çetin kaç yaşında, nereli? Tavuğa ihracat yasağı mı geldi? Tavuğa neden ihracat yasağı geldi, sebebi ne? Tavuğa neden ihracat yasağı getirildi? İhracat yasağı ile ilgili Ticaret Bakanı ne söyledi? Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) belirtileri ne? KKKA nasıl bulaşır, nasıl önlenir, ne yapılmalı? 26 NİSAN YEMEKTEYİZ CANLI İZLE #128105 Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title