Haberler

Şehitleri Anmak İçin 100 Kilometre Yürüyecekler

Sarıkamış Dayanışma Grubu (SDG), 1914 yılında 9'uncu Kolordu'nun Erzurum'dan Sarıkamış'a gitmek için kullandığı 105 kilometrelik top yolu'nu yürümeye başladı.

Sarıkamış Dayanışma Grubu (SDG), 1914 yılında 9'uncu Kolordu'nun Erzurum'dan Sarıkamış'a gitmek için kullandığı 105 kilometrelik top yolu'nu yürümeye başladı. Allahuekber Dağlarında donarak şehit olan 60 bin Mehmetçik'i anmak için yola çıkan SDG Başkanı Kalp Cerrahı Prof. Dr. Bingür Sönmez, gönülleri uğurlamaya gelen Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk'e tekmil verdi.

Enver Paşa, 93 harbi olarak nitelendirilen 1877-1878 Osmanlı-Rus Savaşında kaybedilen Kars, Batum, Artvin ve Ardahan'ı geri almak ve harekâtın Kafkasya'ya yayılmasını sağlamak amacı ile 22 Aralık 1914 ile 15 Ocak 1915 tarihleri arasında süren savaş sırasında, Allahuekber Dağlarında binlerce asker donarak şehit oldu. Donan şehitler için düzenlenen anma yürüyüşü, kent merkezindeki Erzurum'un Kahraman Çocukları rölyefi önünden başladı. Eski Hükümet Konağı meydanındaki Erzurum'un kahraman çocukları rölyefi önündeki törende Vali Sebahattin Öztürk, Atatürk Üniversitesi Rektör Vekili Fahrettin Korkmaz, İl Jandarma Komutanı Albay Mustafa Soysal, Sarıkamış Dayanışma Grubu Başkanı Prof. Dr. Bingür Sönmez ile gönüllüler hazır bulundu. Prof. Dr. Sönmez yönetimindeki yürüyüşe katılacak gönüllüler ile AKUT ekibi, Vali Sebahattin Öztürk'e önce tekmil verdi. Erzurum'un Narman ilçesine bağlı Çimenli köyünden günde ortalama 20-25 kilometre yürüyeceklerini anımsatan Prof. Dr. Sönmez, Bardız (Gaziler) köyü arasındaki yaklaşık 105 kilometrelik yürüyüşün 4 gece, 5 gün süreceğini bildirdi. Yol boyunca 1915'ten beri ziyaret edilmeyen şehitlikleri bulmayı hedeflediklerini anlatan Prof. Dr. Bingür Sönmez, bulunacak şehitliklerin taşlarını elleri ile düzelteceklerini söyledi. 9'uncu Kolordunun 1914'de gittiği topyolu rotasını izleyerek 9 Temmuz günü Bardız Şehitliğinde olacaklarını ve burada 10'uncu Kolordu rotasını yürüyen diğer bir ekiple buluşacaklarını anlatan Prof. Dr. Bingür Sönmez, 19 kişilik dayanışma grubunda en gencinin 17, en yaşlının ise 70 yaşında olduğunu belirtti. Prof. Dr. Bingür Sönmez, "Grup olarak, 29'ncu tümenin 22 Aralık 1914'te şehit olan Mehmetçiklerin Narman ilçesinden Bardız'a (Gaziler) kadar olan yolunu biz de yürüyerek canlandıracağız. Amacımız o yolu giderek şehitlerimizi bir kez daha yad edeceğiz. Yol kenarında 1916'dan beri hiç ziyaret edilmemiş olan şehitlikler var. Onların yerlerini tesbit edeceğiz, korumaya alacağız. Şu anda bizler 29'ncu Tümen'in temsilcileriyiz. Onlar bu yolu 2, 5- 3 günde gitmişler. Biz 5 günlük daha rahat bir rota çizdik. İnşallah 19 kişi gidiyoruz, 19 kişi olarak geri döneceğiz. Ekipte çok değerli bilim adamları, üç kalp cerrahı, iş adamları, sanayiciler var" diye konuştu.

Erzurum'un yaz aylarında serin bir iklime sahip olduğunu vurgulayan Vali Sebahattin Öztürk, kış mevsiminde yaşananların ise çok daha zor olduğunu anımsattı. Sebahattin Öztürk, kolaylıklar ve başarılarak dileyen konuşmasında, "Hem Erzurum Valisi olarak hem de şehitlerin torunu olarak her zaman böylesine önemli bir faaliyete gerçekleştiren Sarıkamış Dayanışma Grubuna teşekkür ediyorum" dedi. - Erzurum

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

title