Haberler

Sarı Zeybek Bursa'da Hayat Buluyor

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 1938 Yılında Bursa'daki Baloda Vals Dansını Yarıda Kestirerek Yaptığı Zeybek Oyunu, Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin Desteğiyle Belgesele Dönüştürülüyor.

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 1938 yılında Bursa'daki baloda vals dansını yarıda kestirerek yaptığı zeybek oyunu, Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin desteğiyle belgesele dönüştürülüyor.

Sarı Zeybek'te Atatürk'ü oynayacak Sümer Ezgü, Atatürk'ün gelişini canlandırmak amacıyla ulu önderin manevi kızı Ülkü Adatepe ile Tarihi Belediye Binası'na 1938 model Dodge model siyah otomobille geldi. Joy PR'ın yapımcılığını üstlendiği, senaryosunu ise Ömer Lütfi Mete'nin yazdığı belgeselin organizatörlüğünü Arif Ekşi, yönetmenliğini ise Biray Dalkıran üstlendi. Yaklaşık 3 gün sürecek çekimlerin, tarihe iz bırakan balo sahneleri Tarihi Belediye Binası'ndaki meclis salonunda gerçekleştirilecek. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Hikmet Şahin, belgeselin oynanacağı tarihi belediye binasındaki tanıtım toplantısında kültürel mirasın geçmişle gelecek arasındaki en önemli köprü olduğunu belirtirken, kültür ve sanatın medeniyet ağacının meyveleri olduğunu söyledi. Mustafa Kemal Atatürk'ün kültürü; devlet, fikir ve ekonomik hayatta yapılabilenlerin toplamı olarak kabul ettiğine dikkati çeken Başkan Şahin, kültürel mirasın aynı zamanda geçmişle gelecek arasında kurulan en önemli köprü olduğuna işaret etti.

Kültürel mirası canlı tutmanın, geliştirmenin ve gelecek nesillere aktarmanın, yerel yöneticilerin görevlerinin en başında olduğuna işaret eden Başkan Şahin, "Bu nedenle Büyükşehir Belediyesi olarak, zengin tarihi ve kültürel mirasımızı evrensel ölçülerde yeniden yorumluyoruz. Değerlerimizi korumaya ve bu değerlerin canlı bir şekilde geleceğe taşınmasına katkıda bulunuyoruz. Ulaşım, altyapı, kentsel dönüşüm gibi yatırımlarımızla bir bütünü oluşturan kültür sanat faaliyetlerimizin hemen hepsini uluslararası kimliğe büründürdük. Kültürümüzün evrenselleşmesine çalışırken, tarihi mirasımızı da aslına uygun olarak koruyup geleceğe taşıyoruz" dedi.

Başkan Şahin, Bursa'nın tarihin dönüm noktalarında önemli sorumluluklar yüklenen bir şehir olduğunun altını çizerken, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün İstanbul Ankara, İzmir ve Sivas'tan sonra en çok kaldığı kentin de Bursa olduğunu vurguladı. Genç Cumhuriyet'in modernleşme göstergelerinden biri olan Atatürk'ün katıldığı son balonun Bursa'da, bugün Tarihi Belediye Binası olarak hizmet veren binada yapıldığını hatırlatan Şahin, Atatürk'ün ölümünden 8 ay önce Bursa'da katıldığı bu balonun, 'Sarı Zeybek Belgeseli' ile yaşatılacağını söyledi. Türk Halk Müziği'nin güçlü sesi Sümer Ezgü'nün 'Atatürk' rolünü oynayacağı Sarı Zeybek Belgeseli'nin geçmişe olduğu kadar geleceğe de ışık tutacağına inandığını sözlerine ekledi.

Projeye başından bu yana destek veren Türkiye Sivil Toplum Kuruluşları Konfederasyonu Başkanı Hasan Ekşi de, gerçek yönleriyle Türk kültürünü, gelecek nesillere taşımanın sivil toplum kuruluşlarının en önemli görevlerinden biri olduğunu kaydetti.

Sarı Zeybek Belgeseli'nin oluşum aşamasında önemli katkılar sağlayan AK Parti Bursa Milletvekili Mehmet Ocakden ise, balo salonundaki vals dansını yarıda kestirip, zeybek oynamasının Atatürk'ün, gelecek nesillere verdiği önemli bir mesaj olduğuna dikkati çekti. Ocakden, "Atatürk, Türkiye'nin modern dünya ile uyumunun sağlanmasını işaret ederken, bu hedefte geleneklerden ödün verilmemesinin altını çizmiştir. Bu mesaj bugün hayata geçirilen Sarı Zeybek Belgesi ile yeniden zihinlerdeki yeri alacaktır" diye konuştu.

Belgeselde Atatürk rolünü üstlenecek sanatçı Sümer Ezgü, çekimler ve belgeselin teknik detaylarıyla ilgili bilgiler verirken, toplantıya katılan Atatürk'ün manevi kızı Ülkü Adatepe ise son olarak Atatürk ile birlikte geldiğim bu tarihi binada olmaktan duyduğu hazzı ve mutluluğu dile getirdi. Adatepe, önemli bir belge sayılacak Sarı Zeybek Belgeseli'nin oluşumuna verdiği destekten ötürü Bursa Büyükşehir Belediyesi'ne teşekkür etti.

Joy PR'ın prodüktörlüğünü üstlendiği, senaryosunu ise Ömer Lütfi Mete'nin yazdığı belgeselin organizatörlüğünü Arif Ekşi, yönetmenliğini ise Biray Dalkıran üstlendi. Yaklaşık 3 gün sürecek çekimlerin, tarihe iz bırakan balo sahneleri tarihi belediye binasındaki Meclis salonunda gerçekleştirilecek.

(RF-İHS-ÖZ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title