Haberler

Sanayicinin Kobi'sine Karşı Tarımın Tobi'si Var

Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, Bir Araya Gelerek Orta Büyüklükte İşletmeler, Orta Büyüklükteki İşletmelerin de Büyük İşletmeler Haline Gelmesini İstiyoruz

Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, Tarımsal Orta ve Büyük İşletmelerin (TOBİ) oluşturulmasının önemine değinerek, 'Güçlerimizi birleştirmemiz gerektiğine inanıyoruz ve küçük işletmelerin bir araya gelerek orta büyüklükte işletmeler, orta büyüklükteki işletmelerin de büyük işletmeler haline gelmesini istiyoruz. Buna da TOBİ adını verdik' dedi.

Ziraat Bankası ile Damızlık Süt Sığırcıları Merkez Birliği ve Sivas Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği arasında Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'nda yapılan 2 ayrı protokolün imza törenine katılan Çağlar, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'de tarımın kabuk değiştirdiğini belirterek, bu değişimin biraz daha hızlı ve büyük volümlü olmasını arzu ettiklerini söyledi.

Çiftçiye verilen desteklerin önemini vurgulayan Çağlar, 'Sanayicinin KOBİ'sine karşı tarımın TOBİ'si dediğimiz bir kavramımız var, bizim geliştirdiğimiz bir kavram bu. Bu kavramın içini doldurmak istiyoruz' diye konuştu.

Bu kavramı açıklayan Çağlar, 'Artık küçük işlerimizi küçük olarak yapmayalım. Bu sanayide de, ticarette de, tarımda da özellikle böyle olmalı diye düşünüyoruz. Güç birliği yapmamız gerektiğine inanıyoruz. Güçlerimizi birleştirmemiz gerektiğine inanıyoruz ve küçük işletmelerin bir araya gelerek orta büyüklükteki işletmeler, orta büyüklükteki işletmelerin de büyük işletmeler haline gelmesini istiyoruz. Buna da TOBİ adını verdik' ifadelerini kullandı.

Tarımın bütün yükünün Türk köylüsünün üzerine bırakılmayacak kadar ağır bir yük olduğunu bildiklerini ifade eden Çağlar, dolasıyla odalara, birliklere, tarımla ilgili tüm teşkilatlara ve kendilerine çok ciddi sorumluluklar ve görevler düştüğünü belirterek, 'Bu sorumluluğumuzun bilinci içerisinde bugüne kadar çok önemli şeylere imza attık' dedi.

Ziraat Bankası'nın çiftçilere verdiği desteklere değinen Çağlar, kredi hacimleri ve kullandırdıkları kredi miktarları konusunda bilgi verdi.

İşletmelerin, sanayinin ve tarımın büyümesini, dolayısıyla Türkiye'nin büyümesini arzu ettiklerini vurgulayan Çağlar, 'Bunu hep birlikte başarırsak, çocuklarımıza çok daha müreffeh bir ülke bırakacağımızı ümit ediyorum. Bu yüzden bu işbirliğinin tekrar hayırlı ve bereketli olmasını temenni ediyorum' diye konuştu.

- HALİL TOKOĞLU-

Damızlık Süt Sığırcıları Merkez Birliği Başkanı Halil Tokoğlu ise Ziraat Bankası'nı her zaman yanlarında gördüklerini, bankanın üreticilere büyük destekler verdiğini ifade etti. Tarım ve hayvancılık ile ilgili projelerin çok planlı ve programlı olması gerektiğini belirten Tokoğlu, 'Üzerinde iyi etüt yapılmamış, sadece Ziraat Bankası'nın verdiği düşük faizli kredilerle yatırım yapanların sonu hep hüsran olmuştur. Yine öyle bir döneme geldik. 2 yıl önce sütte yaşadığımız büyük krizi, ben süt krizi diyorum, çünkü pek çok üreticimiz damlarını boşaltmıştı o dönemde. 70 kuruşluk süt fiyatı, 36 kuruşa düşmüştü ve pek çok dişi hayvanımızı kestirmek için mezbahada sıraya girmiştik ve bugünlere geldik. Et fiyatları olması gerekenin üstüne çıktı, süt fiyatları olması gereken yerde' diye konuştu.

Birlik olarak hiçbir zaman et fiyatlarının aşırı derecede yükselmesini arzu etmediklerini ifade eden Tokoğlu, 'Çünkü süt inekçiliği çok meşakkatli bir iştir. Damızlık düvelerimiz, dişi hayvanlarımız, et fiyatlarının yüksek olması sebebiyle kasaba gider ve dolayısıyla bu dişi hayvanlarımızın kesilmesi, geleceğimizi kesmek, yok etmek anlamına gelir. İşte bugünlerde onu yaşıyoruz' dedi.

Sivas Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Etem Doğan ise bugün koyun ve keçi yetiştiricileri açısından çok önemli bir protokole imza attıklarını söyledi. Birliklerinin 2006 yılında 35 yetiştiricin bir araya gelmesiyle kurulduğunu, bugün ise 4 bin üyeye ulaştığını belirten Doğan, sürekli proje hazırlayan, Türkiye'de Avrupa Birliğinden hibe alan tek koyun ve keçi yetiştiricileri birliği olduklarını kaydetti.

Islah çalışmaları kapsamında Kangal tipi Akkaraman Koyun Irkı Projesini hayata geçirdiklerini ve koyun ırkları arasına Sivas'ın da bir markasının girdiğini anlatan Doğan, 6 bin 400 koyunla başladıkları bu projede 25 bin koyuna ulaştıklarını, üreticilere hibe desteğinin de sağlandığı bu projenin sadece Kangal'da değil, Ulaş ve Altınyayla ilçeleri başta olmak üzere tüm Sivas'ı kapsayacak şekilde devam edeceğini söyledi. Doğan, desteklerinden dolayı Çağlar'a ve Ziraat Bankası yetkililerine teşekkür etti.

Ziraat Bankası ile Sivas Damızlık Süt Sığırcıları Birliği arasında imzalanan protokol kapsamında hayvanlarını teslim alan üreticilere sertifikalarının verildiği program, plaket töreniyle sona erdi.

İmzalanan bu protokollerle Ziraat Bankası'nın Sivas Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği üyelerine avantajlı kredi kullanma imkanı tanıyacağı, Damızlık Süt Sığırcılığı Birliklerinin üyelerine de süt sığırı satın almaları için maddi teminatsız, kefaletle ve destekleme ödemelerinin temliki karşılığında uygun koşullarda kredi kullanma fırsatı sunacağı kaydedildi.

(AHM-İSA-ABK) - SİVAS

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title