Haberler

Sanatçı Pınar Sağ Hakkında 5 Yıla Kadar Hapis İsteniyor

Türk Halk Müziği sanatçısı Pınar Sağ ve Grup Munzur üyeleri hakkında Malatya'da açılan davada, 'Terör örgütü propagandası yapmak' iddiasıyla 5 yıla kadar hapis cezası istendi.2010 yılında Tunceli'de gerçekleştirilen Munzur Kültür ve Doğa...

Türk Halk Müziği sanatçısı Pınar Sağ ve Grup Munzur üyeleri hakkında Malatya'da açılan davada, 'Terör örgütü propagandası yapmak' iddiasıyla 5 yıla kadar hapis cezası istendi.

2010 yılında Tunceli'de gerçekleştirilen Munzur Kültür ve Doğa Festivali'nde sahneye çıkan sanatçı Pınar Sağ ile Grup Munzur üyeleri Özlem Gerçek ve Ercan Duman hakkında 'Terör Örgütü propagandası' yaptıkları iddiasıyla Malatya Özel Yetkili 3'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın ilk duruşması yapıldı. Davada tutuksuz yargılanan Pınar Sağ, duruşmaya eşi Tolga Sağ ile birlikte geldi.

Mahkeme iddianamenin okunmasıyla başladı. İddianamede konserin TKP/ML terör örgütünün gösterisi haline getirildiği ve sanatçı Pınar Sağ, Grup Munzur üyeleri Özlem Gerçek ve Erkan Duman'ın söyledikleri 'Kızıldere Ağıtı, Ali Haydar ve Kırmızı Gül' şarkılar nedeniyle, 'TKP/ML propogandası yapmak' iddiasıyla, 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası istendi.

Mahkemede savunmasını yapan Pınar Sağ kendisinin bir halk sanatçısı olduğunu ve her türküyü söylediğini belirterek, "Terör örgütü propagandası yapmakla suçlandığım türküler Kültür Bakanlığı'ndan izinlidir" dedi. Sağ, savunmasını şöyle sürdürdü;

"Bu parçalar daha önce de çok kez okunmuştur. İddianamede belirtilen ağıt ve ezgileri festivalde okudum, ancak bu ezgiler 30-40 yıl öncesine aittir ve ben bir halk sanatçısı olarak bölgenin de özelliğini nazara alarak talep edilen ezgileri okudum. Bunun suç olmadığını düşünüyorum. Bu sözler ifade özgürlüğü çerçevesinde değerlendirilmedilir. Örnek verecek olursam başka bir sanatçı olan İsmail Türüt de başka bir olayla ilgili yazdığı şiirle alakalı hakkında dava açıldı ve fikir özgürlüğü kapsamında değerlendirilerek ceza verilmedi."

Pınar Sağ ayrıca konser alanında çok sayıda katılımcının olduğunu ve atılan sloganlardan kendisinin sorumlu tutulmaması gerektiğini savundu.

Avukatlardan Ümit Sisligün ise son dönemde Yargıtay'ın verdiği kararı anımsatarak, "Bir kısım milletvekillerinin 'Sayın Öcalan', 'Gerilla' gibi beyanlarının suç oluşturmadığı ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilmesi gerektiği yönündedir. Mahkemenin de bu içtihadların nazara alınmasını talep ediyoruz" dedi.

Bazı sivil toplum örgütleri ile CHP Malatya İl Yönetiminin takip ettiği duruşmada, Mahkeme heyeti, bilirkişi raporları ile delil görüntülerinin birbirine uyumlu olup olmadığına ilişkin rapor hazırlanmasına ve iddianamede yer alan 'Kırmızıgül' adlı şarkının çözümünün yapılmasına karar verdi. Mahkeme ayrıca tutuksuz yargılanan Grup Munzur üyelerininde ifadelerinin İstanbul'da alınması için yazı yazılmasına karar verdi.

Duruşma 19 Temmuz tarihine ertelenirken, Pınar Sağ ve Tolga Sağ çıkışta alkışlarla karşılandılar. Adliye çıkışında basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Sağ, türkülerin yargılanıyor olmasının kabul edilebilir olmadığını söyledi. Pınar Sağ, 'Katilleri ve suçluyu öven, İsmail Türüt'ün Hrant Dink'in katilleri için söylediği türkülere beraat veriliyor. Bizi yargılamalarının bu anlamda bir çelişkiyi doğurduğunu ifade ettik" dedi.

Pınar Sağ, '12 Eylül'ün yargılandığı bir süreçte türkülerimizin yargılanıyor olması kabul edilebilir bir gerçek değil.' Diyerek tepkisini dile getirdi. Bu sırada Pınar Sağ'ı desteklemek için Adliye Binası önüne gelen bir grup kırmızı gül takdim etti.

Pınar Sağ'ın avukatı Zeynel Öztürk ise yaptığı açıklamada, müvekkilinin, 'Kırmızı Gül, Kızıldere, Ali Haydar türküleri' ile yargılandığını dile getirerek "'Munzur Festivalin 11'cisi düzenlenecek, sanıyorum Pınar bu suçu 11'inci festivalde de işleyecek" diye konuştu.

Eşine destek amacıyla mahkemeye gelen sanatçı Tolga Sağ da Türkiye'de uygulanmak istenen siyasi tutumuna karşı durmak gerektiğini ifade ederek, "İnsanın daha fazla türkü söyleyesi geliyor. Piyasa şartlarından dolayı fazla albüm yapamıyoruz. Ama daha fazla albüm yapıp, türkülerimizle dijital ortamda, gençlerimizi bilinçlendirmemiz lazım" dedi. - Malatya / Merkez

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Grup Munzur Pınar Sağ Tunceli Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title