Haberler

Sakık'ın Sözleri TBMM'de Tartışma Yarattı

Bdp Muş Milletvekili Sırrı Sakık'ın 1999'da CHP Tarafından Kendilerine Elçi Gönderilerek Seçim İttifakı Teklif Edildiğine Yönelik Sözleri Tartışmalara Yol Açtı.

BDP Muş Milletvekili Sırrı Sakık'ın 1999'da CHP tarafından kendilerine elçi gönderilerek seçim ittifakı teklif edildiğine yönelik sözleri tartışmalara yol açtı.

TBMM Genel Kurulunda, CHP'nin, İçişleri Bakanı Beşir Atalay hakkında verdiği gensoru önergesinin gündeme alınıp alınmamasına ilişkin görüşmeler sırasında BDP Muş Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Sırrı Sakık, bir tartışma söz konusu olduğunda Kürtlerin temsilcisinin ''günah keçisi'' yerine konulduğunu belirterek, ''Hatip Dicle'ye, Ahmet Türk'e dil uzatmak kimsenin haddi değildir. Biz demokrasi ve özgürlük mücadelesinde bedel ödeyerek buraya geldik'' dedi.

Gensoruda tartışılan AOÇ'deki görüşmede kendisinin de bulunduğunu anlatan Sakık, ''Gensorudaki tartışmaların hiçbiri, görüşmede konuşulmadı. Yani bir pazarlık olmadı. Birçok kez görüşmeler yaptık. Bu ülkenin barışı için birçok şey bizimle mezara gider. 1999 yılında genel seçimlere gidiyoruz, CHP barajın altında. Sayın Genel Başkanınız bize elçi gönderdi; 'sizinle ittifak yapmaya hazırız' diye. Oturduk konuştuk. 'Sayın Türk'ü, Sayın Sakık'ı, Sayın Yurttaş'ı kaldıramam, ama bana 20 tane militan gönderin onları aday edeyim' dedi. Canlı tanığımız var. Yeri ve zamanı geldiğinde söylersiniz. Biz dün neysek, bugün de oyuz. O gün de bugün de Kürt halkının ön bahçesiyiz. Kimi günahlar vardır üstü örtülür, kimi günahlar vardır kabir defterine yazılır. Sizin Kürt halkına karşı yaptığınız günahlar, kabir defterinize yazılacak. Olayları farklı şekilde yönlendirmeye hakkınız yok, gidin Genel Başkanınıza sorun'' diye konuştu.

-BÖYLE BİR GÖRÜŞME OLMAMIŞTIR

CHP İstanbul Milletvekili Fatma Nur Serter, kendisinin Ergenekon ile bir ilişkisi olduğunun iddia edildiğini belirterek, ''Bu bir iftiradır. Benim Ergenekonla bir ilgim yoktur'' dedi. Serter, kendisine yönelik bu iddiayı ortaya atana karşı dava açacağını bildirdi.

İstanbul Üniversitesinde herhangi bir sorgu odasının açılmadığını da savunan Serter, ''Eğer iddia edildiği gibi sorgu odası olsaydı, en az bir dava açılmış olurdu. Şimdiye kadar açılan tek bir dava yoktur. Bilgilendirme adına yapılan bir çalışmadır o'' dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Mustafa Özyürek, BDP'li Sakık'ın sözlerine karşılık vermek için söz aldı. ''Bozacının şahidi şıracıdır'' diyen Özyürek, Sakık'ın AK Parti'ye yaranmak için olayları çarpıttığını ileri sürdü.

CHP'liler ile Deniz Baykal'ın, DEP ile SHP'nin de işbirliğine karşı çıktığını anlatan Özyürek, şöyle devam etti:

''O dönemde de Deniz Baykal'ın yakınında bulunan biri olarak söylüyorum ki; bunlar yaşanmamıştır. Habur'un sıkıntısı PKK'lıları özel elbiseleri ve özel bayraklarıyla ve mobil mahkemelerde hemen salıvermenin sıkıntısıyla burada 1999 yılına gidilmektedir. Yalan yanlış beyanlarda bulunulmaktadır. CHP, hiçbir zaman terör örgütünü kınamayanlarla işbirliği yapmamıştır ve yapmayacaktır. Herkes yerini, konumunu iyi tayin etsin. Biz Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu Misak-ı Milli sınırları içinde herkesin özgürce yaşamasını da isteyen ama terörü kesinlikle lanetleyen bir partiyiz. Teröre bulaşan hiç kimseyle de işbirliği yapmamız mümkün değildir. Terör örgütünü kınamayanlarla gece yarısı AOÇ'ta gizli gizli görüşme yapanlardan hesap sorduğumuz için herkes bunalmış, yalan yanlış beyanlarda bulunuyorlar. Böyle bir görüşme olmamıştır.''

-''BİZ BİRÇOK GÖRÜŞMEYİ BİLİRİZ''-

BDP'li Sakık, CHP'li Özyürek'in konuşmasına cevap vermek ve kendilerine kimin elçi olarak gönderildiğini açıklamak üzere söz aldı.

Sakık, hiç kimseye yaranmak gibi bir kaygıları bulunmadığını ifade ederek, Kürtler üzerinden sataşma yapılması ve siyasi manevra yapılmasını doğru bulmadıklarını söyledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve beraberindeki bir heyetin CHP Genel Başkanı Baykal'ın elçisi olarak kendileriyle görüştüklerini anlatan Sakık, ''Beni fazla konuşturmayın. 1999'a gidelim. Eşref Erdem'in evinde. 1990'ı da var. Onun için biz birçok görüşmeyi biliriz. Yeri ve zamanı gelince onlara sığınırsınız. O gün de çocuklarımızla ilgili bir tek sözcük ağzımızdan duydunuz mu? Hayır. En zor anlarda, yargılandığımız zaman bile çocuklarımıza, kardeşlerimize sahip çıktık. Onları hiçbir şekilde rencide etmedik. Kimin hangi terör örgütüyle ilişkisi olduğu belli. Sizin yeriniz neresi? Silivri, Erzincan, Erzurum...'' diye konuştu.

CHP İzmir Milletvekili Canan Arıtman'ın konuşanlara laf atması üzerine AK Parti Gaziantep Milletvekili Fatma Şahin tepki gösterdi. AK Parti Grup Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, Şahin'in yanına giderek CHP'li Arıtman'a tepkisine destek verdi. TBMM İdare Amirlerinin araya girmesiyle gerginlik büyümeden önlendi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title