Haberler

Şahin: Evde Çalışan İşçi de Onurludur

Güncelleme:

Fatma Şahin, fabrikada çalışan işçi gibi evde çalışan işçinin de onurlu olduğunu ifade etti.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Türkiye'nin organize sanayileriyle, ihracatı ve üretimiyle övünmesinin temelinde işçilerin olduğunu belirterek, "Fabrikada çalışan işçi de aynıdır, evde çalışan işçi de onurlu, şereflidir. Bu ülkenin kalkınma ve büyüme hamlesinin en temel ana motorudur" dedi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin, Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) tarafından düzenlenen Ev İşçileri için İnsana Yakışır İş Ulusal Konferansı'nın açılışına katıldı.

Şahin, konuşmasında, toplumsal değerler açısından emek ve alın terinin kutsal görüldüğünü belirterek, ülke ekonomisine katkı veren herkesin önemli olduğu ve onların haklarının, hukuklarının güçlendirilmeye çalışıldığı bir Türkiye'ye doğru gidildiğini ifade etti.

Kadın, anne ve işçilikten gelen bir bakan, 15 yıl özel sektörde çalışmış bir mühendis olarak ev işçileriyle ilgili çalışmaları çok önemsediğini dile getiren Şahin, Türkiye'nin 2023 için koyduğu ekonomik hedeflere ulaşmada beşeri sermayenin, insan gücü potansiyelini kullanmanın önemine değindi. Bunun için kadın, erkek, engelli, engelsiz, genç, yaşlı herkesin katkısına ihtiyaç duyulduğunu ve her grubun potansiyelini kullanmayı önemsediklerini dile getiren Şahin, bu konudaki mevzuat eksikliklerini gidermeye öncelik verdiklerini anlattı.

Yasaların hazırlanması konusunda sıkıntı yaşanmadığına ancak yasal okuryazarlık alanında eksiklik olduğunu ifade eden Şahin, sahip olunan hakların bilinmesinin önemini vurguladı. Şahin, nerede doğarsa doğsun herkesin insan onuruna yakışır şekilde yaşaması, çalışma koşullarının insan onuruna yakışır şekilde olması gereğine işaret etti.

İşçi olmadan işveren olmayacağına işaret eden Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugün organize sanayilerle, ihracatımızla övünüyorsak, bugün 'şu kadar üretiyoruz' diyorsak, bunun temeli işçidir. Fabrikada çalışan işçi de aynıdır, evde çalışan işçi de onurlu, şereflidir. Bu ülkenin kalkınma ve büyüme hamlesinin en temel ana motorudur.

Hele bir de ev hepimizin mahremi. Aslında en kıymetli yerimizdir. Evimizi açtığımız, çocuğumuzu, yaşlımızı, engellimizi teslim ettiğimiz bu alanda, eğer evde huzur ve barış istiyorsak evin bir bireyi olan kişinin de huzurlu ve mutlu olması gerekiyor. İki çocuk annesi olarak bunu söylüyorum çünkü yanımızda çalışan kardeşimiz bir saat geç geldiği zaman evin nasıl düzeninin bozulduğunu biliyoruz. O hastalandığı zaman ev hastalanıyor. Bu kadar kıymetli bir alandan bahsediyoruz aslında."

-"Kayıt dışıyla mücadele, kadının istihdam oranını da artıracak"-

Siyasi iradenin bu grubu görerek 6111 sayılı torba yasada bazı tanımlamalar yaptığına ve bunun da düzenlemelerle ilgili başlangıç olduğuna dikkati çeken Şahin, özellikle istihdama dayalı meslek kurslarına katılanların istihdama girmesinde önemli bir düzenleme yapıldığını, kursa katılanların işveren payının 54 aya kadar devlet tarafından ödendiğini, Eylül 2012 itibarıyla bu haktan 110 bin kadının yararlandığını anlattı.

4857 sayılı İş Kanunu'nda da isteğe bağlı sigorta primleriyle ilgili düzenleme yer aldığını ancak bunu bilenlerin ve kullananların sayısının da dikkate alınması gerektiğini ifade eden Şahin, "Hakkını, hukukunu bilmek ve bunun için yasaların sana verdiği hakkı kullanmak da büyük bir farkındalık ve bilinç yükselmesi" dedi.

Borçlar Kanunu'nda ev hizmetlerinin tanımlanmasının da önemli bir adım olduğuna vurgu yapan Şahin, böylece sorunların çözümü için hukuki altyapı çalışmalarının başladığını dile getirdi.

Tanım olmadan hak aramanın zorluğuna, tanım için de istatistiki verilerin önemine vurgu yapan Şahin, bu çerçevede kayıt dışılıkla mücadeleye değindi.

"Kayıt dışılığı azaltmak, beraberinde kadını istihdama koymayı artırmadır. Kayıt dışılığına baktığınız zaman yüzde 60 civarında kadınların kayıt dışında çalıştığını görüyorsunuz" diyen Şahin, bunları düzelterek hem hakların kullanılmasının hem de eksiklerin görülmesinin mümkün olacağını belirtti.

Hak alınması için mücadele etmenin önemli olduğunun da altını çizen Şahin, şunları ifade etti:

"Hiçbir şey kolay değil. Geliyorlar, örgütlü hareket oluyorlar, merdivenlerde yatıyorlar. Kadın sivil toplum kuruluşları, Türk Ceza Kanunu'nun çıkışında, 6 ay boyunca alt komisyonda merdivenlerde yattı, hakkını, hukukunu almak için ve başardılar. Önce 'kendi içinde sorun nedir, bana getiriyor, bunu çözmek için ne yapmam gerekiyor', taraflarla bir araya gelip bize ait modeli oluşturmamız gerekiyor.

Bütün taraflar burada, çözüm bu salonda. Burada dünya örneklerini de inceleyerek bize ait, yerli modelleri koymaya çalıştığımızda, çıkan sonuçları takip ettiğimizde inanıyorum ki birçok sorunu hızlı şekilde çözebiliriz."

-"Esnek çalışma modeli fırsat olabilir"-

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Kalkınma, Maliye, Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlıklarının birlikte çalıştığı "aile ve iş yaşantısının uyumlaştırılması" konusunun bir fırsat olduğunu belirten Şahin, gelecek hafta Başbakan Yardımcısı Ali Babacan başkanlığında bir toplantı yapılacağını kaydetti. Bu çalışma kapsamında esnek çalışma modeline büyük önem verdiklerini dile getiren Şahin, bugünkü toplantıdan çıkacak sonucu da "bu grup için de şunu yapmalıyız" diyerek değerlendirebileceklerini ifade etti.

Kadının iş hayatına katılımının artırılması için çalıştıklarını da söyleyen Şahin, Avro Bölgesi'nde kadının iş gücüne katılımının yüzde 69 olduğunu ancak Avusturya örneğinde bu oranın yüzde 40'ını yarı zamanlı (part time) çalışanların oluşturduğunun görüldüğünü aktardı. Şahin, Türkiye'de tam zamanlı kadın istihdam oranının yüzde 30'a ulaştığını, esnek çalışma modelinin hayata geçmesi ve kayıt dışının önüne geçilmesiyle bu oranın daha da artacağını vurguladı. Şahin, dünya örneklerini de göz önünde bulunduran hem aile yaşantısı hem de iş yaşantısındaki sorunları çözecek çalışma modellerinin oluşturulması gerektiğini belirtti.

Toplantıya AK Parti Merkez Kadın Kolları Başkanı Güldal Akşit de katıldı.

Muhabir: Eda Ünlü Özen

Yayıncı: Eda Ay - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Fatma Şahin Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title