Haberler

Sahaflık Ruhu Sanal Aleme de Sindi

Meltem Uzun - Kaybolmaya Yüz Tutmuş Mesleklerden Biri Olarak Gösterilen Sahaflık da Sanal Aleme Taşındı

Meltem Uzun - Kaybolmaya yüz tutmuş mesleklerden biri olarak gösterilen sahaflık da sanal aleme taşındı. İnternet dünyasında görmeye sıkça alıştığımız online kitap satışlarının yapıldığı sitelerden farklı olarak 'www.imgesahaf.com' adlı internet sitesi 'bir dünya kültürü' sloganıyla Osmanlı döneminden günümüze birçok özel eseri kitapseverlerle buluşturuyor. Türk tarihinden, el yazmasına, dünya tiyatrosundan ekonomiye 51 kategoride 38 bin 49 esere yer verilen sitede, akla gelebilecek her konuda kitap mevcut. Sitedeki 1800'lü yıllardan çok sayıda eser, kapaklarında özel işlemelerle ve el yapımı ciltleme kalitesiyle özellikle koleksiyoncuların ilgisini çekebilecek nitelikte.

Sitenin en ilgi çekici eseri arasında, İstanbul'un dünyada ilk basılı gravürü olarak 10 bin liradan satışa sunulan 516 yıllık gravür yer alıyor. Son dönem Bizans İstanbul'u ile fetih sonrası İstanbul'unu bir arada gösteren gravür 1493'te Nürnberg'de basılmış. Namık Kemal'in kendi el yazısı ile oğluna yazdığı 1899 tarihli mektup ise 6 bin liradan alıcı bekliyor. Dünyanın en ünlü şairi olarak gösterilen Shakespeare'in Makber ve Hamlet adlı oyunlarının ilk Osmanlı basımları 500'er liradan okuyucuya sunuluyor.

Sitenin ilgi çekici diğer ürünlerinden biri de Müteferrika matbaasının ürünleri. Örneğin, matbaanın son ürünü 'İğrab-ül Kafiye'nin fiyatı 5 bin lira. Matbaanın 20. kitabı 'Tarih-i İzzi' de sitenin sunduğu eserler arasında. Bu kıymetli eserin değeri ise 8 bin 500 lira.

- İMZALI TÜRK ROMANLARI VE ESERLERİN İLK BASIMI-

Türk romanından birçok eserin de bulunduğu sitede Sait Faik Abasıyanık'ın 1952 basımlı 'Birtakım İnsanlar' kitabı bu ad altında ilk basımıyla ve orijinal karton kapağıyla okuyucunun karşısına çıkıyor. Sabahattin Ali'nin 'Yeni Dünya' adlı kitabının 1943 yılı ilk basımı, ünlü eleştirmen Suut Kemal Yetkin'in 'Edebiyat Üzerine' adlı kitabı ile Türk ve dünya edebiyatından birçok kitaba 10 liradan başlayan fiyatlarla ulaşmak mümkün.

Sitede bazı yazarların imzalı eserleri de yer alıyor. Vedat Türkali'nin 'Bir Gün Tek Başına', Ferhan Şensoy'un 'Afitap'ın Kocası İstanbul', Sezai Karakoç'un 'Gül Muştusu', Fazıl Hüsnü Dağlarca'nın 'Çakır'ın Destanı' eserleri ve bunun gibi birçok kitap, yazarının imzasıyla, uygun fiyatlarla ve kredi kartından taksit imkanıyla eski kitap tutkunları için bir hazine değerinde.

- 'BU İŞİN BİR BİLİRKİŞİSİ YOK'-

AA muhabirinin görüştüğü sitenin yöneticilerinden Gökhan Demiray, bu mesleğe 25 yıldır sahaflık yapan dayısının yanında başladığını belirtti. 'imgesahaf.com'un profesyonel olarak 2008'de kurulduğunu söyleyen Demiray, kendilerinde bulunan tüm eserlerin bilgilerinin 'www.gittigidiyor.com' ve 'www.nadirkitap.com' adlı internet sitelerinde de bulunduğunu söyledi. İnternet üzerinden eski kitap alacak kişilerin, bilinirlikleri nedeniyle daha çok bu iki siteyi tercih ettiğini anlatan Demiray, diğer sitelerin kendilerinden farklı olarak yeni kitapları da satışa sunduğunu vurguladı. Demiray, özellikle yüksek fiyattaki eserlerin, 'kopya olabilir' endişesiyle internette çok rağbet görmediğini ve şimdiye kadar yaptıkları en yüksek fiyatlı satışın 2 bin lira olduğunu ifade etti. Osmanlı döneminden kalma kitapların orijinal olup olmadığını anlamak için öncelikle Osmanlıca bilmek ve 'kitap sanatından' anlamak gerektiğini vurgulayan Demiray, 'Bazı insanlar bizi arayarak ellerinde çok eski kitaplar olduğunu söyler. Biz de verilen adrese giderek bahsedilen kitabı inceler, kopya olup olmadığını kontrol eder ve değer biçeriz. Yani, bu işin bir bilirkişisi yok' dedi.

(MTM-JM) - ANKARA

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Kamuda tasarruf paketi açıklandı! Personel servisi uygulaması sona eriyor

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Restoranda suyun fiyatını gören yaşlı adam cinnet getirdi

Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

Özel'in Arapça tabela çıkışına Şahan Gökbakar'dan tepki: Bu ülkeye yapılmış en büyük haksızlık

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

İlkokulda başladı, lisede devam etti! İstanbul'da 15 kişi, talihsiz kız çocuğuna şantajla tecavüz etti

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title