Haberler

Sağlık İçin Organik Tarım, Organik Süt

Gümüşhane'nin Kelkit İlçesinde, Organik Tarım ve Hayvancılık Festivali kapsamında düzenlenen panelde organik tarım – hayvancılık ve organik süt üretimi masaya yatırıldı.

Gümüşhane'nin Kelkit İlçesinde, Organik Tarım ve Hayvancılık Festivali kapsamında düzenlenen panelde organik tarım – hayvancılık ve organik süt üretimi masaya yatırıldı. Organik süt tüketiminin insan sağlığı açısından önemine değinen bilim adamları, "Organik süt, kimyasal ilaçlarla ilaçlanmayan meralarda otlayan hayvanlardan üretiliyor. Organik süt içinde antibiyotik bulunmaz. Çünkü hayvanlara hastalıkları dışında antibiyotik tedavisi uygulanmaz. Genetiği değiştirilmiş, mısır ve soya katılmış yemlerle hayvanlar beslenmez. Organik süt içinde GDO'lu ürünlerin genleri bulunmaz. Bu faktörler insan sağlığı açısından önemli" dedi.

Kelkit Belediyesi tarafından düzenlenen Organik Tarım ve Hayvancılık Festivali kapsamında Gümüşhane Üniversitesi, Aydın Doğan Vakfı ve Doğan Organik'in katkılarıyla Gümüşhane Üniversitesi Kelkit Aydın Doğan Meslek Yüksekokulu'nda, 'Organik Süt ve Organik Gıdaların Beslenme ve İnsan Sağlığı Üzerindeki Rolü' konulu panel düzenlendi. Panelin açılışına Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu, Ak Parti Gümüşhane Milletvekili Kemalettin Aydın, Köse Kaymakamı Ali Gökay, Kelkit Belediye Başkanı Muammer Duran, öğretim üyeleri, yatırımcılar ve çiftçiler katıldı.

Panelin açılışında konuşan Gümüşhane Üniversitesi Kelkit Aydın Doğan Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Vecihi Aksakal, Türkiye'nin, kirlenmemiş şartları, bitki ve hayvan çeşitliliği, artan yem bitkileri yetiştiriciliği alanları açısından organik tarım için önemli potansiyele sahip olmasın rağmen, bu alanda istenilen gelişmenin sağlanamadığını belirtti. Doç. Dr. Aksakal şunları söyledi:

"Türkiye'de organik tarım alanında genişlemenin sağlanması için uygun havzaların belirlenmesi ve üretimin bu bölgelerde yoğunlaştırılması gerekmektedir. Bu havzalar içindeki en önemlilerinden birisi Kelkit havzasıdır. 5 il ve 16 ilçeyi kapsayan Kelkit Havzası, ülkemizin kirlenmemiş, doğal yapısında tahribat yaşanmamış nadir bölgelerinin başında gelmektedir. Vadi boyunca kirlilik yaratacak sanayi yatırımı olmaması, organik tarım bakımından vadiyi önemli hale getiriyor. Yılda 102 ton gübre kullanılıyor. Bu oran, Türkiye'de toplam kullanılan gübrenin yüzde 2'sine denk gelmektedir. 73 milyon nüfusu organik tarımla besleyemeyiz. Ama arzuladığımız oldukça uzun süredir işlenmeyen toprakların organik tarım ile üretime geçmesidir. Kaliteli ürün üretimidir. Burada organik tarımın Kelkit vadisi ile özdeşleşmesini arzu ediyoruz. Okul olarak önemli çalışmalar yerine getirdiğimize inanıyoruz. Amacımız Kelkit Vadisi'nde organik tarımın geliştirilmesi ve bu vadinin Organik Tarım Havzası olarak ilan edilmesidir. Kelkit Vadisi'nde 14 organik işletme var. En büyük ve en modern organik süt sığırcılığı tesisi burada bulunmakta. 15 adet sözleşmeli çiftçi var, 78 adet yem bitkisi üreten çiftçi var. "

FESTİVALDE EĞLENCELER İPTAL EDİLDİ

Kelkit Belediye Başkanı Muammer Duran ise, "Şenlik olarak düzenlediğimiz programımızı bu yıl festivale dönüştürmüştük, ama maalesef Diyarbakır'da şehit olan 13 askerimizin acısından dolayı festivalimizin yarışma ve müzik bölümünü iptal ettik" dedi. Duran, Kelkit'teki tarım alanlarında yılda bir ürün alındığını belirterek, "Önümüzdeki üç yılın sonunda da tarım alanlarımızın çoğu baraj ve göletlerle sulanabilecek. Kelkit, Köse, Şiran ilçelerimizle birlikte hedefimiz Kelkit Organik Tarım Havzası ilan edilmektir. Bu amaca ulaşırsak belki ekim miktarımız artmayacak ama ürün miktarımızın ve kalitemizin artışıyla ilçemize önemli gelir sağlanacağı düşüncesindeyiz" diye konuştu.

Aydın: SULANABİLİR ARAZİLERİ ARTIRIYORUZ

Ak Parti Gümüşhane Milletvekili Kemalettin Aydın da, "Bu konferansın düzenlenmesi bu okulun yapılması ve yaşatılmasında devletin ödeneklerinin yanı sıra Aydın Doğan Vakfı'nın verdiği desteklere ve Aydın Doğan beye de teşekkürü borç biliyoruz. Buranın organik tarım konusunda geliştirilmesi için uğraşıyoruz. Tarım Bakanlığı'na sunulan raporun takipçisiyiz. Tarımın gelişmesi açısından hükümet olarak elimizden geleni yapıyoruz. Gümüşhane'de yaklaşık 35 – 40 bin hektar arasında sulanabilir arazimiz olacak, 32 sulama göleti yapılacak. Hayvancılığa trilyonlarca teşvik veriyoruz. Son olarak 0 faizli kredide 40 milyon lira verdik. Ama kişileri yaylaya çıkartamıyoruz. Yaylada elektriğimiz yok. Yaylada elektriği olmayan kişi de sağdığı sütü ilçe merkezine getirmek zorunda. Bu kadar parayı hibe ediyoruz ama o kişinin çayır ve merayı kullandığında elde edeceği sütünü bozulmadan ürün üretebileceği imkansızlığımız söz konusu. Geçen gün marketten aldığım organik sütün arkasında 'Kelkit'te üretilen sütlerden yapılmıştır' ibaresini görünce gurur duydum. Uluslararası seyahatlerde 'Made in Türkiye' yazısını gördüğümüz zaman keyif alıyoruz. İnşallah uluslararası gıda satış noktalarında da Kelkit çıkışlı ürünlerle karşılaşır ve mutlu oluruz" ifadesini kullandı.

KELKİT'TE ÜRETİLEN ORGANİK SÜTÜ TATTILAR

Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu ise, Gümüşhane'de 113 bin hektarlık tarıma uygun arazi olduğunu ve bu toprakların ilin toplam alanının yüzde 17'sini oluşturduğunu ifade ederek, "Bu alanın büyük bölümünü de Kelkit Vadisi oluşturuyor. Aydın Doğan Meslek Yüksekokulu Türkiye'deki ilk örneklerinden biri olarak çok önemli çalışmalar yapıyor. Gümüşhane tarımına büyük katkı sağladılar. Kelkit'te ülkemizin en önemli organik hayvancılık tesisinin kurulmuş olması, Kelkit Vadisi için büyük bir şanstır. Aydın Doğan Bey'in bu güzel ve faydalı çalışması hem Gümüşhane ilimiz için, hem de Kelkit vadisi için büyük bir örnek teşkil ediyor. Burada organik tarıma çok ilgi yoktu. Çiftliğin önemli katkısı oldu. Organik tarım bölge için artık vazgeçilmez hal almıştır. Tarıma dayalı organize sanayi ve hayvancılık bölgeleri kurulmasına imkan sağlandı. Raporumuzu bakanlıklara sunmuştuk. Yeni teşviklerle daha da iyi imkanlar sağlanacak" dedi.

Açılış konuşmalarının ardından verilen arada davetlilere Kelkit'te üretilen organik süt ve süt ürünlerinden ikram edildi. Gümüşhane Valisi Enver Salihoğlu ayrıca Kelkit tarımını anlatan fotoğraf sergisini de gezdi.

PANELDE ORGANİK SÜT ÜRETİMİ VE ORGANİK TARIM DEĞERLENDİRİLDİ

Gümüşhane Üniversitesi, Aydın Doğan Vakfı ve Doğan Organik Ürünler tarafından düzenlenen, 'Organik Süt ve Organik Gıdaların Beslenme ve İnsan Sağlığı Üzerindeki Rolü' konulu panelin moderatörlüğünü Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Prof. Dr. Faik Kantar yaptı. New Castle Ünivesitesi'nden Prof. Dr. Carlo Leifert, Uludağ Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mine Sibel Gürün ve Ege Üniversitesi'nden Prof. Dr. Harun Reşit Uysal'ın konuşmacı olarak katıldığı panelde organik gıdaların önemi, organik süt üretimi ve organik sütün sağlık yönünden faydaları anlatıldı.

AİLEMİZE NE YEDİRDİĞİMİZ BİLMEK HEPİMİZİN HAKKI

Panelde Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mine Sibel Gürün, 'Gıda Güvenliği ve sağlık açısından önemi' konulu bir konuşma yaptı. İnsanların beslenme alışkanlıklarının çok değiştiği günümüzde gıda güvenliğinin en çok konuşulan konulardan biri haline geldiğini ifade eden Prof. Dr. Gürün, "Güvensiz gıda tüketiminin sağlık açısından bir çok olumsuz etkisi var. Kanser en önemli ölüm nedenlerinden birisi. Dünyada her yıl ortalama 10. 9 milyon kişiye kanser tanısı konuluyor. 2007'de dünyadaki ölümlerin yüzde 13'ü kanser. Ülkemizde 2000'de 100 binde 64 olan kanser sıklığı 2004'te 100 binde 167'ye kadar yükseldi. Her yıl 140 bin kişi kanserden ölüyor ve önümüzdeki 20 yıl içinde bu sayının 500 bine çıkması bekleniyor. Kanserlerin bir bölümünün gıda ile alacağımız toksik etkenlerle olabileceğini biliyoruz. Kansere yol açan etkenler arasında artık biliyoruz ki beslenme ile ilgili faktörler de var. Alerjik reaksiyon riski gıda katkı maddeleriyle artıyor. Obezite de en önemli sorunlardan birisi. Obeziteye neden olan faktörlerden en önemlisi beslenme ile ilgili" dedi. Prof. Dr. Gürün sözlerini şöyle sürdürdü:

"Gıda ürünü güvenliği, ürünü kullanan üreticinin mutlak talebi ve en önemli hakkıdır.

Gıda güvenliği, çiftlikten sofraya, üretiminden tüketime kadar bütün aşamalarda gıdaların yasal düzenlemelere uygun olarak, insan sağlığına zarar vermeyecek şekilde üretilmesi, işlenmesi ve kurallara göre ambalajlanması olayıdır. Gıdalarda üretimden ambalajlamaya ve depolamaya kadar bir çok risk var. Aflatoksine dikkat çekmek istiyorum, ayrıca bir de GDO konusu var. Ülkemizde de GDO'lu ürünlerle üretilen yiyeceklerin etiketlerinde bu maddelerin yer alması gerekiyor. Organik süt neden önemli? Süt bir çok zararlı maddeleri içerisinde taşıyabiliyor. Geleneksel şekilde üretilen sütte hijyenik problemler var. Tarladan çatala, çiftlikten sofraya güvenli gıdaya nasıl ulaşacağız? Yasal düzenlemelerin yapılması ve uygulanması, iyi üretim tekniklerinin uygulanması, mutlaka organik tarımın desteklenmesi gerekiyor. Ailemize ne yedirdiğimiz bilmek hepimizin en doğal hakkı. "

ORGANİK SÜT SAĞLIĞA DAHA FAYDALI

Panelde 'Organik üretim metotlarının süt kalitesi üzerindeki etkisi' üzerine bir sunum yapan New Castle Üniversitesi'nden Prof. Dr. Carlo Leifert, geleneksel çiftlikler ve organik çiftliklerde üretilen sütler arasındaki farkları anlattı. Yaptıkları araştırmalarda marketlerde satılan işlenmiş sütlerin yapısının, organik çiftlikte ürettikleri sütlerden farklı olduğunu gördüklerini belirterek, "Sütün kalitesi ayrıca hayvanların beslenme rejimiyle de ilgili. Organik üretimde hayvanlar dışarı rahatça çıkabilir, gezebilir, birim alan başına hayvan yoğunluğu daha düşüktür. Bu da enfeksiyon hastalığı riskini azaltır. Hormonlar kullanılmaz. Esas amaç hayvanların yiyeceği yemleri çiftliğin kendisinin üretmesidir. Süt sığırları maksimum yeşil ot yeme şansına sahiptir. Bunun için organik çiftliklerde süt daha kaliteli oluyor" dedi. Geleneksel çiftliklere de değinen Prof. Dr. Leifert, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Geleneksel üretimde ise inek başına süt verimini artırmak en büyük amaçtır. Hayvanlar kapalı alanlarda yetiştiriliyor, dışarı çıkarılmıyor, çiftlikte kalan hayvan sayısı fazla ve hastalık riski yüksek. Mısır ve tahılların arasında bulunduğu hazır yem kullanıyorlar. Birçok geleneksel çiftlikte bu uygulama yüzde 100'ü buluyor. "

Prof. Dr. Leifert, organik sütün geleneksel yöntemlerle üretilen sütlere göre daha fazla Omega 3 yağ asidi barındırdığını vurgulayarak, "Kişilerin bağışıklık sistemini güçlendiren, sinir dokusu gelişimi ve beyin fonksiyonlarına fayda sağlayan, diyabet, kalp-damar hastalıklarını ve kanser riskini azaltan etkileri olduğunu araştırmalar göstermiştir" dedi. Carlo Leifert, "Organik süt daha besleyicidir. Organik sütteki doymamış yağ asitlerinin oranı diğer süte göre çok daha yüksek. Omega 3 oranı yüzde 40 fazla mesela. E vitamini organik sütte geleneksel süre oranda daha fazladır. Organik sütün antioksidan ve vitamin E oranı tüm yaptığımız testlerde geleneksel süte oranla yüksek çıktı. Tamamen organik beslenmeye önem veren çocuklarda gıda alerjisi, cilt alerjisi oranı yüzde 13'ken, diğer ürünlerle beslenen çocuklarda alerji oranı yüzde 25'e yükseliyor. Daha fazla organik besin tüketirseniz daha az alerji olursunuz, çocuklarınız da daha az alerji olur. Organik beslenmeye önem veren ailelerin çocuklarında antibiyotik kullanımı yüzde 53 oranındayken, diğer çocuklarda oran yüzde 90'a ulaşıyor. Organik gıdalarla beslenen çocukların yüzde 18'i geçmişte ateş düşürücü kullanırken, geleneksel şartlarda üretilen gıdalarla beslenen çocukların ateş düşürücü oranı yüzde 89'a yükseliyor. Anne sütü alamayan bebeklerin organik sütle beslenmesi halinde alerji gelişim riskinin düşük olduğu bilimsel bir gerçektir. Gıdalarda arzu edilen olumlu bileşenlerin organik süttü fazla olduğunu biliyoruz" dedi.

SAĞLIĞIMIZ İÇİN ORGANİK TARIM, ORGANİK SÜT

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Süt Teknolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Harun Raşit Uysal ise, 'Organik Süt; sağlıklı insan, sağlıklı çevre' konulu sunumunda, "Dünyada 140 milyon hektarda GDO'lu ürünler yetiştiriliyor. 193 ülkenin 8'inde GDO'lu ekinlerin yüzde 98'i üretiliyor. Söylenildiği gibi GDO'lu ürünler zirai ilaç kullanımını da azaltmadı. Açlık da sona ermedi. 950 milyon aç insan var. Açlığa çare olamadılar. Dünyada üretilen gıda maddeleri adil dağıtıldığında dünyadaki bütün insanlara yetecek miktarda. Adaletsiz paylaşım var" dedi. Prof. Dr. Uysal, "Neden organik süt tüketmeliyiz?" konusunda ise şunları söyledi:

"Süt ve süt ürünleri içinde sağlıklı üretilmediği takdirde insan sağlığı için risk teşkil eden bir çok unsur var. Bu nedenle sağlığmızı için organik tarım. Organik süt, kimyasal ilaçlarla ilaçlanmayan meralarda otlayan hayvanlardan üretiliyor. Organik süt içinde antibiyotik bulunmaz. Çünkü hayvanlara hastalıkları dışında antibiyotik tedavisi uygulanmaz. Genetiği değiştirilmiş, mısır ve soya katılmış yemlerle hayvanlar beslenmez. Organik süt içinde GDO'lu ürünlerin genleri bulunmaz. Bu faktörler insan sağlığı açısından önemli" dedi.

Panel soru – cevap ve katılımcıların dile getirdiği kapanış bölümüyle sona erdi. - Gümüşhane / Kelkit

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
title