Haberler

Medvedev: Türkiye'yle Önemli Ortak Projeler İptal Edilebilir

Güncelleme:

Rus uçağının düşürülmesinin ardından ilk kez konuşan Medvedev, "Türkiye'yle önemli ortak projeler iptal edilebilir" dedi, gözler Türk akımı ve Akkuyu projelerine çevrildi.

Rusya Başbakanı Medvedev'den de tehdit gibi bir açıklama geldi. Başbakan, dün Suriye sınırında düşürülen Rus uçağıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Medvedev, 'suç eylemi' olarak nitelediği olayın önemli ortak projelerin iptal edilmesine yol açabileceğini söyledi. Gözler Rusya'yla devam eden Türk akımı ve Akkuyu Nükleer santrali gibi büyük projelere çevrildi.

Medvedev'in açıklamalarından satır başları:

"TÜRK ŞİRKETLERİ RUS PAZARINDAKİ POZİSYONLARINI KAYBEDEBİLİR"

"Rusya Başbakanı Dmitriy Medvedev, Rusya ile Türkiye arasındaki iyi komşuluk ilişkileri ekonomi ve siyasi açılar dahil olmak üzere zarar gördü. Bu hasarı telafi etmek zor olacak. Bu eylemin bir dizi ortak projenin iptal edilmesi ve Türk şirketlerinin Rus pazarındaki pozisyonlarını kaybetmesi gibi doğrudan sonuçları olabilir.

"SUÇ NİTELİĞİNDEKİ DÜŞÜNCESİZ EYLEM"

Rus uçağını düşüren Türkiye iktidarının suç niteliğindeki düşüncesiz eylemleri, 3 sonuca yol açtı. İlk olarak sınırların korunması dahil hiçbir ulusal çıkarla meşru gösterilemeyecek şekilde Rusya-NATO ilişkilerinde tehlikeli bir tırmanışa yol açtı.

"TÜRKİYE'NİN IŞİD'İ KORUMASI ŞAŞIRTICI DEĞİL"

Türkiye bu eylemiyle IŞİD militanlarını koruduğunu gösterdi. IŞİD'e ait işletmelerde üretilen petrol ürünlerinin sevkiyatına dahil olan bazı Türk yetkililerinin bu süreçten elde ettiği doğrudan finansal çıkarlar göz önünde bulundurulduğunda, bu şaşırtıcı bir şey değil."

RUSYA – NATO ARASINDA TEHLİKELİ GERGİNLİĞE YOL AÇTI"

Türkiye hükümetini suç işlemekle suçlayan Medvedev, "Rusya – NATO arasında tehlikeli gerginliğe yol açtı. Buna hiçbir çıkar ve sınır güvenliğini koruma bahane edilemez." dedi.

RUSYA'YA NE SATIYORUZ (MİLYON DOLAR)

Tarım ve hayvancılık 1.068

Tekstil 910.7

Otomotiv 680.8

Makine ve teçhizat 610.7

Kimyasal madde ve ürünler 378.6

Giyim eşyası 303.2

Plastik ve kauçuk 297.7

Toplam ihracat 5.943

RUSYA'DAN NE ALIYORUZ (MİLYON DOLAR)

Doğalgaz 11.697

Ham petrol 4.763

Ana metal 3.106

Tarım ve hayvancılık 1.601

Gıda ve içecek 1.103

Atık ve hurdalar 1.207

Kimyasal madde 1.013

Toplam ithalat 25.288

RUSYA TÜRKİYE ORTAK PROJELERİ

İki ülke arasındaki en önemli ortaklıklardan biri Akkuyu Nükleer santrali. Rusya santralin yapım ve işletme hakkını almıştı. Rusya Türkiye arasındaki bir başka önemli işbirliğide Türk akım projesi. Türk Akımı, Rusya'dan başlayıp Karadeniz üzerinden Türkiye'ye aktarılması planlanan doğal gaz boru hattı.

İNŞAAT FİRMALARI VAR

Türk inşaat firmaları için Rusya önemli ve stratejik bir pazar. Türk şirketleri ülkedeki büyük projelere imza atıyor. Türkiye'yenin bu pazardan ciddi döviz kazancı var.

Türk müteahhitleri Rusya'da 1988 yılından bu yana üstlendiği 1920'yi aşkın projenin toplam bedeli yaklaşık 62 milyar dolar. Türkiye Müteahhitler Birliği verilerine göre Rusya Federasyonu bu tutar ile yurtdışında üstlenilen projelerin ülkelere göre dağılımında yüzde 19.4'lük pay ile lider konumda. Türk firmaları 2014 yılında Rusya Federasyonu'nda toplam tutarı 3.9 milyar doları aşan 47 adet proje üstlendi. 2015 yılı ilk 9 ay itibariyle proje adedi 8'e geriledi, buna karşın toplam tutar 2.3 milyar doları aştı. Ortalama proje bedeli 80 milyon dolar seviyesinden 300 milyon dolar seviyesine çıktı. Öte yandan Rus vatandaşları da Türkiye'den gayrimenkul satın alan yabancılar arasında önemli bir yere sahip. 2015'in ilk 10 ayında ülke genelinde yabancılara 18 bin 428 ev satıldı. Rus vatandaşları 1750 adet ev ile Iraklılar ve Suudilerden sonra üçüncü sırada yer aldı.

700'ÜN ÜZERİNDE MAĞAZA VAR

Rusya son yıllarda Türk markalarının en çok mağaza açtığı ülke olarak dikkat çekiyordu. 30'dan fazla Türk markasının Rusya'da 700'ün üzerinde mağazası bulunuyor. Son dönemlerde ekonomik krizle mücadele eden markaların bazıları mağaza sayısını azaltmıştı. Rusya'daki mağazaların yüzde 75'ini ise hazır giyim markaları oluşturuyor. Bu sektörü mobilya ve ev tekstili takip ediyor. Ayakkabı, mücevher ve ev ürünleri üreticileri de Rusya'da son dönemlerde birçok mağaza açmıştı.

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Türkiye Suriye Dünya Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

13 yaşındaki kıza tecavüz davasına bakanlık müdahil oldu: Haberlere tepkili, tekrar travma yaşamak istemiyor

13 yaşındaki kıza tecavüz davasına bakanlık müdahil oldu: Haberlere tepkili, tekrar travma yaşamak istemiyor

Fenerbahçe'de başkanlık seçimi 30-31 Mayıs'ta, yeterli çoğunluk sağlanmazsa 8-9 Haziran'da yapılacak

Fenerbahçe'de başkanlık seçimi 30-31 Mayıs'ta, yeterli çoğunluk sağlanmazsa 8-9 Haziran'da yapılacak

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'den gülümseten sözler: Ben bir cevap vereceğim internete düşeceğiz

TBMM Başkanvekili Sırrı Süreyya Önder'den gülümseten sözler: Ben bir cevap vereceğim internete düşeceğiz

500

Yorumlar (356)

Tolga gür:

Savaşı destekliyor degiliz . ama hangi ülke olursa olsun bize dayanamaz bugün Türkiye neden ayakta hic bir ülke Türkiye ile savaşı kaldiramaz rusyayi destekleyen ahmaklar Türkiye de terör neden var savaşla yapamayacağını terörle yapmak istiyorlar kimse bize gelemez biz bi basladikmi dünya hizaya gelir çünkü biz savasida iyi biliriz barışı da acligida tokluguda ülkemin aldığı her kararda dimdik ayaktayiz ve sonuna kadar

83
0
yanıtYanıtla
WANLi:

Ruslarin intikami aci olacak biji putin

19
40
yanıtYanıtla
Kurt:

Biji serok alparslan türkeş :)

yanıt9
yanıt5
elazığlı:

helal olsun rusya sana süründür türkiyeyi

10
48
yanıtYanıtla
ağlayan anne:

Seni zamanında ermenilerle bir olup iyi süründürmüş tadı damağında kalmış pis vatan haini.

yanıt2
yanıt1
Doğulu:

Sen elazigin pkk li sin..cunku gakkoslari taniriz..gakkos Boyle konusmaz..

yanıt0
yanıt0
DOSTLUK KAZANIR:

RUSYAYİ KAYBETMEKTENSE KAZANMAK DAHA İYİDİR ÖZÜR DİLEMEKLE TÜRKİYE BİŞEY KAYBETMEZ ONLARDA BİZİM GİBİ İNSANDIR DÜŞMEZ KALKMAZ BİR ALLAHTIR

3
52
yanıtYanıtla
şehitler.:

Hem suçlu hem güçlüler. Dünya Türkiye yi eskisi gibi tanıyamayacak artık. Boyun eğmektense Türkmenler gibi ömrümüzün cephede hainlere karşı koyarak geçmesine razıyız. Bu millet şanlı tarihinden aldığı ilhamla ebediyete kadar devam edecektir Allah ''ın izniyle.

41
9
yanıtYanıtla
samsun:

KLAVYE DELİKANLILARI BOŞ İNSANLAR BİR SAVAŞ ÇIKINCADA KAÇMAYA DELİK ARARSINIZ EMBESİLLER BEDAVA YAZI YAZMAYIN ULAN RUSYA TÜRKİYEYİ PERİŞAN EDER NE ANLATIYONUZ

16
33
yanıtYanıtla
Korktunmu la sakin ol seni götürmeyiz:

1insan

yanıt4
yanıt0
Tüm 356 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title