Haberler

Romanyalıların Stresini "Oltu Taşı" Alıyor

Ayşe Yıldız - Erzurum'un Oltu ilçesinde çıkarılan ve strese iyi geldiğine inanılan Oltu Taşı ürünleri, Romanyalıların da stresini alıyor.

Ayşe Yıldız - Erzurum'un Oltu ilçesinde çıkarılan ve strese iyi geldiğine inanılan Oltu Taşı ürünleri, Romanyalıların da stresini alıyor.

Siyah rengiyle kadınların ve erkeklerin vazgeçilmez takı ve tespih malzemesi haline gelen "Oltu Taşı"ndan yapılan takı ve tespihleri Romanyalılar çok sevdi.

Erzurum'dan, strese iyi geldiğine inanılan ve kullandıkça parlayan Oltu Taşlarıyla, Romanya'ya bir yılda 95 bin 750 Dolarlık satış gerçekleştirildi.

Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği (DAİB) Başkanı Cemal Şengel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği'nin 17 ilin birleşmesiyle oluştuğunu belirterek, 17 ilin de kendine has çok güzellikleri olduğunu söyledi.

Erzurum'un Oltu ilçesinde çıkan Oltu Taşı'nın dünyanın başka bölgelerinde olmayan değerli bir taş olduğunu ifade eden Şengel, "Bu taşın en önemli özelliği vücuttaki elektriği alan, işlendikçe yumuşayan ve kullandıkça parlayan, oldukça değerli olmasıdır. Kıymetli bir taş olmasına rağmen yıllarca bölge insanı bu taşı sadece tespihte kullanmış. Bu da bölgemizin tespihe verdiği önemden geliyor" dedi.

Bölgede Oltu Taşı'ndan yapılan tespihlerin stresi, vücudun elektriğini aldığını anımsatan Şengel, şunları kaydetti:

"Ancak ihracatımız dünyaya açıldıkça, insanlarımız da dünyaya açılıyor. Aynı şekilde Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği de doğu bölgesini dünyaya açmak için çabalarını sürdürüyor. Oltu'nun da Oltu Taşı'nı dünyaya tanıtmak istiyoruz. Dünyaya bir tespihle tanıtma şansımız yoktu. Oltu Taşı'ndan yapılan dolma kalemler, kravat iğneleri, rozet, süs eşyaları, küpe, kolye, gerdanlık, broş ve bilezik gibi bayan takılarını biraz daha zenginleştirip, yani dünyanın ilgisini çekebilecek ürünler yapmaya çalışıyoruz. Bunu yaptıkça da Oltu Taşı çok ilgi gördü. Birkaç numune götürüp tanıtıyoruz. Geçen yıl Hong Kong'ta düzenlenen dünyaca ünlü mücevher fuarında tespihlerimizi ve ziynet eşyalarımızı sergiledik. Milyon dolarlık taşların içerisinde bizim Oltu Taşımız ilgi gördü."

-Oltu Taşında 2023 hedefi-

Milyar dolarlık ürünlerin, taşların bulunduğu bir fuarda Oltu Taşı malzemelerinin ilgi görmesinin kendilerini mutlu ettiğini belirten Şengel, Oltu Taşı ihracatının daha da gelişebilmesi için esnafı bilinçlendirdiklerini söyledi.

Esnafın daha güzel eserler ortaya koyabileceğini vurgulayan Şengel,

"Buradaki esnaf arkadaşlarımızı, taşı fuzuli zayi etmemelerini, daha güzel şeyler ortaya çıkarabileceklerini anlattık ve buna inandılar. Bu şekilde Oltu Taşı'nı biz 2023 hedefimize 100 milyon dolar gibi hedef koyuyoruz, inşallah bunu gerçekleştireceğiz. Çünkü potansiyel var" şeklinde konuştu.

DAİB Yönetim Kurulu Başkanı Şengel, şunları kaydetti:

"Oltu Taşı ile ilgili olarak, Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği sektörel bazda eğitimler veriyor. İnşaat sektörü için, proje çalışmaları kapsamında 400 bin dolarlık hibe aldık. Bu hibeden Doğu Anadolu ihracatçılarından, inşaat sektörü olanlar faydalanıyor. Ar-Ge çalışmaları, yurt dışı çalışmaları, pazar aramaları sıfır maliyet; bu 400 bin dolarlık hibe içerisinde kullanacaklar. İlk etapta tabii bizim bölgede süt ve süt ürünleri, makarna, unlu mamuller ve Oltu Taşı gibi ürünlere bu imkanları sağlayıp, dünyaya tanıtacağız."

-"Arabistan'da bütün vitrinlerde Oltu Taşı ürünler var"-

Oltu Taşı'na özellikle uzak doğu ülkelerinin ilgi gösterdiğine dikkati çeken Şengel, "Kanada'da da büyük ilgi gördü. Şuan Amerika bölgesine de ürünlerden göndermek için hazırlık yapıyoruz. Orada da ilgi göreceğini umuyorum. Özellikle Arabistan bölgeleri, zaten Hacca gidenler görüyor, orada Oltu Taşı'nı hemen hemen bütün vitrinlerde bulabiliyorlar" diye konuştu.

Erzurum'a özgü taşı hak ettiği noktaya getireceklerinin altını çizen Şengel,

"Romanya'ya da Oltu Taşı ürünlerimizi götürüp, tanıtımını yaptık. Tanıtımın ardından Romanya'da müşteri bulup 95 bin 750 dolarlık takılardan oluşan Oltu Taşı ihracatı yaptık. Bunun devamı gelecek" dedi.

Bulgaristan'da bir sektörün Erzurum'a davet edilerek, Oltu Taşı'nın tanıtımının yapılacağının anımsatan Şengel, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Onları da bu Oltu Taşı ile buluşturacağız. Bunları yaparken, esnafımızdan, ihracatçımızdan şunu istiyoruz: 'Bizim çalışmalarımıza iştirak etsinler. İştirak etmeseler bile 'bundan bir şey olmaz' diyerek durmasınlar. Buradan çok şey olur. Biz Gürcistan'a inşaat sektörü heyeti götürdük. Giden arkadaşlar çok ümitsizdi, ama döndükleri zaman bir anda yüzleri güldü, 5 milyon dolarlık ihracat yaptılar. İlgi duydukları zaman daha güzel işler yapılacak, daha büyük başarılara ulaşılacak."

-"İnsanların vücudundaki negatif enerjiyi alıyor"-

Rüstempaşa Çarşısı (Taşhan) Oltu Taşı İmalatçıları Başkanı Adem Kaya da, Oltu Taşı'nın ardıç ağacının toprak altındaki fosilleşmiş hali olduğunu anımsatarak, kömüre benzediğini ancak yakıcı ve çok hafif olduğunu söyledi.

Söz konusu taşın Oltu ilçesinin bazı köylerinden çıkarıldığını bildiren Kaya, "Oltu Taşı ürünleri stresi alır, korku, karabasan, kabus gibi belaları uzaklaştırır. Tamamen elde işlenir. Kullandıkça parlar. Dışı siyah, içi açık kahverengidir. Kütle tipi taşlardan değildir. Çok hafiftir, çünkü ağaç köküdür. Ağacın toprak altındaki fosilidir" diye konuştu.

Oltu Taşı'nın ülke genelinde en çok tespih olarak tercih edildiğini ifade eden Kaya, taşın; takılarda, yüzüklerde, kolyelerde, sigara ağızlığı ve süs eşyaları olarak kullanıldığını söyledi.

Taşın artık dünya genelinde ilgi görmeye başladığını vurgulayan Şengel, piyasada Oltu Taşı'nın taklitlerinin bulunmasının kendi satışlarını olumsuz etkilediğini dile getirdi.

İnsanların stres atmak için özellikle tespih aldıklarını belirten Kaya,

"İnsanların Oltu Taşı ile stres atmalarını sağlamak için 'stres tespihi' adını verdiğimiz 19 taşlı tespihlerimiz de var. Kullandıkça hem sesinden hem de taşın özelliğinden stres atıyorlar. Oltu Taşı insanların vücudundaki negatif enerjiyi alıyor" diye konuştu.

- ERZURUM

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title