Haberler

Rize-Hemşin - Derede Horon Tepip Hes'i Protesto Ettiler Hemşin Belediyesi Salon Tahsis Etmedi, Vatandaşlar Yuhaladı, Çed Sürecine Katılım Toplantısı Yapılamadı

Rize'nin Hemşin İlçesinde Yapımı Planlanan Yeşiltepe Regülatörü ve Hidroelektrik Santral Projesi İçin Düzenlenmek İstenen Halkın Çevresel Etki Değerlendirme (çed) Sürecine Katılım Toplantısı, Yöre Halkının Protesto Gösterileri ve Belediyenin Salon Tahsis Etmemesi Nedeniyle Yapılamadı. Enerji Şirketi Yetkililerini Alkışlarla Yuhalayarak İlçeden Kovan Halk Dereye Girerek Horon Oynadı, Kutlama Yaptı.

Rize'nin Hemşin ilçesinde yapımı planlanan Yeşiltepe Regülatörü ve Hidroelektrik Santral projesi için düzenlenmek istenen halkın Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecine katılım toplantısı, yöre halkının protesto gösterileri ve belediyenin salon tahsis etmemesi nedeniyle yapılamadı. Enerji şirketi yetkililerini alkışlarla yuhalayarak ilçeden kovan halk dereye girerek horon oynadı, kutlama yaptı.

Yuhalandılar, alkışlarla protesto edildiler

Mars Enerji Üretim Şirketi tarafından Hemşin deresi üzerinde yapımı planlanan 4.33 megavat kurulu gücündeki Yeşiltepe Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali projesi için belediyenin salonunda halkın Çevresel Etki Değerlendirme sürecine katılımı toplantısı yapılacağı duyuruldu. Santrallere karşı çıkan vatandaşlar bu sabah erken saatlerde belediye binası önünde toplandı. Toplantı için Artvin Çevre ve Orman Müdürü Sabit Kandemir ile diğer görevliler ve enerji şirketi yetkilileri salona geldi. Ancak ilçenin AK Partili Belediye Başkanı Halim Bekar, gerekli izinler alınmadığı gerekçesiyle enerji şirketine salonu tahsis etmedi. İlçede toplantının yapılacağı başka salon bulunamayınca Çevre ve Orman Müdürlüğü yetkilileri toplantının yapılamadığına dair tutanak düzenleyerek ilçeden ayrıldı. Belediye binasından çıkan enerji şirketi yetkilileri ise vatandaşlarca yuhalandı, alkışlarla protesto edildi. Yetkililer, polisin aldığı güvenlik önlemleri altında ilçeden ayrıldı.

"Elde edilecek enerji Türkiye'deki kayıp kaçağın on binde biridir"

Burada, Hemşin Vadisini Koruma Platformu adına bir konuşma yapan Hasan Küçük, kendilerinin de sonraki nesillerin özgür ve sağlıklı bir çevrede kendi mallarında yaşamalarını sağlamak amacıyla bölgelerinde yapılması planlanan HES 'lere karşı çıktıklarını belirterek şunları söyledi: "Gelecekteki su sıkıntısı da dikkate alınarak ülkemizdeki su kaynaklarının korunması gerekiyor. Yaşanan çevresel sorunlar nedeniyle dünyada su ve besin kıtlığı ile karşı karşıya kalındığı görülmektedir. Enerji ihtiyacı ön plana çıkarılarak daha önemli olan temel ihtiyaçları dikkate almayan projeler kabul edilemez. Bu santralle elde edilecek enerji miktarı Türkiye'deki kayıp kaçağın on binde biridir. Son derece önemsiz bir rakamdır. Burada birileri zengin olacak, Hemşinli kaybedecek. Enerji gereksizimizin olduğunu biliyoruz. Bizim karşıtlığımız bölgemizin ekonomik, doğal, sosyal, koşullarını tahrip edecek santral karşıtlığıdır. Söz konusu santral ülkenin enerji ihtiyacı düşünüldüğünde çok düşük oranını karşılayacaktır. Bu nedenle ilçemizdeki santrallere karşı çıkıyoruz."

Dereye girip horon teptiler

Enerji şirketi yetkililerini ilçeden kovan yöre halkı basın açıklamasının ardından önce belediye binası önünde horon tepti, ardından da Hemşin deresine girerek tulum eşliğinde horona devam etti. Dere suyundan da içen vatandaşlar horon sırasında "Su bizim her şeyimiz ve HES 'lere hayır" diyerek tempo tuttu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 30 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 30 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 1 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 1 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 1 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 1 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 1 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Şampiyonlar Ligi yarı final ikinci maçları ne zaman? Rövanş maçlarının tarihleri belli oldu 1 Mayıs'ta pazarlar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title