Haberler

Prof.Pachauri.İklim Değişikliğinin Sorumlusu İnsan Boğaziçi Üniversitesi'nde Seminer Veren Nobel...

Dr.Pachauri, konuşmasında küresel iklim değişikliği ve küresel ısınmanın insan faaliyetlerinin bir sonucu olduğunu belirtti.

Dr. Pachauri, konuşmasında küresel iklim değişikliği ve küresel ısınmanın insan faaliyetlerinin bir sonucu olduğunu belirtti. Toplumların küresel iklim değişikliğine adapte olması için yenilenebilir enerji politikalarının günümüzde artık bir zorunluluk haline geldiğine dikkat çeken Dr. Pachauri, önümüzdeki yıllarda Güney Avrupa'nın kuraklık, Afrika'nın açlık ve Kuzey Denizi'ne kıyısı olan ülkelerin sel felaketleriyle karşı karşıya kalacağını, bir başka deyişle dünyanın hemen her bölgesinin iklim değişikliğinden etkileneceğini ifade etti.

Rektör Barbarosoğlu: Yeşil kampüs ve sürdürülebilirlik vazgeçilmez değerlerimiz

Enerji Ekonomisi Derneği'nin katkılarıyla 20 Mayıs 2013 tarihinde Boğaziçi Üniversitesi'nde gerçekleştirilen seminerin açılış konuşmasını yapan Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Gülay Barbarosoğlu ise, Boğaziçi Üniversitesi'nin 150 yıllık geçmişinde 'yeşil kampus' ve sürdürülebilirlik ilkesini uygulamaya geçiren bir yaklaşım izlediğini belirtti ve güneş, dalga ve rüzgar enerjilerinden daha fazla yararlanmak, daha az karbon ayak izi üretmek hedefleri doğrultusunda ilk uygulamalara sahip olan bir eğitim kurumu olduklarını belirtti. Barbarosoğlu, konuşmasında ayrıca Kyoto Protokolü'ne Türkiye'nin taraf olması için ilk adımların Boğaziçi Üniversitesi'ne atıldığını, bu yönde yapılan bilimsel toplantılara üniversitenin ev sahipliği yaptığını anımsattı.

Dr. Rajendra K. Pachauri ise seminerinde iklim değişikliği nedeniyle günümüzde çok ciddi sorunlarla karşı karşıya olduğumuzu; bu sorunlara çözüm bulamazsak sorumsuz bir topluma dönüşeceğimize dikkat çekti. İklim değişikliğinin günümüzde ekonomi ve çevre politikalarından bağımsız düşünülemeyeceğini belirten Dr. Pachauri, son 50-60 yıldır global ısınmada yukarıya doğru bir eğilim olduğunu söyledi.

Küresel ısınma nedeniyle buzulların erimeye devam ettiğini ve deniz suyu seviyesinin yeryüzü genelinde 1 metrenin üzerine çıktığını belirten Pachauri, insan faaliyetlerinin iklim değişikliği ve sıcaklık değişiminde kilit rol oynadığına dikkat çekti. İnsan faaliyetlerinin yağmur, sel felaketleri, su taşkınları gibi ekstrem koşulları da oluşturduğunu söyleyen Pachauri, bu gelişmelere bağlı olarak önümüzdeki yıllarda dünyayı olumsuz bir tablonun beklediğini belirtti.

Karbondioksit emisyonunun 1970-2004 arasında yüzde 80 seviyelerinde arttığını söyleyen Dr. Pachauri, insan faaliyetlerinin sera gazı emisyonunun artmasındaki en önemli etken olduğunu söyledi.

Tarımsal verimlilik düşecek, kuraklık ve sel felaketleri artacak

İklim değişikliğine bağlı olarak dünyayı bekleyen önemli değişikliklere değinen Dr. Pachauri, iklim değişikliğinin tarımsal verimliliğe etki edeceğini Afrika'da ve Güney Avrupa'da kuraklık yaşanacağını ve tarımsal verimliliğin yüzde 20-30'lara varan düşüşler yaşanacağını kaydetti. Deniz seviyesindeki yükselmelere bağlı olarak dünyada, Kuzey Denizi gibi özellikle kıyı bölgelerinde yaşayan milyonlarca insanın sel felaketleriyle karşı karşıya kalacağını savunan Dr. Pachauri, sıcaklık değişikliklerinin turizm başta olmak üzere çeşitli sektörleri olumsuz yönde etkileyeceğini ifade etti.

'Yanlış yöndeyseniz hızın anlamı yoktur'

Küresel iklim değişikliğine karşı çözümün yenilenebilir enerjilere daha fazla yatırım yapmak olduğunun altını çizen Dr. Pachauri, 'Bizi kurtaracak olan yenilenebilir enerjidir' diye konuştu. Bugünkü faaliyetlerimizin gelecek on yılları etkilediğini, bu nedenle gelecekle ilgili duyarsız davranmanın imkansız olduğunu hatırlatan Dr. Pachauri, seminerin sonunda Mahatma Gandi'nin 'Eğer yanlış yönde ilerliyorsanız hızın bir anlamı yoktur' sözüne atıfta bulunarak,hükümetlerin ve yerel idarelerin yenilenebilir enerji için bir an önce harekete geçmesi gerektiğini söyledi.

Dr. Rajendra K. PACHAURI Kimdir?

1940 yılında Hindistan'da doğan Rajendra Kumar Pachauri, Raleigh North Carolina State University'de (ABD) 1974 yılında Endüstri Mühendisliği doktorasını ve 1976 yılında Ekonomi doktorasını tamamlamıştır. Dr. Pachauri 2002 yılından beri Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli (IPCC) Başkanı olarak görev yapmaktadır. 2007 yılında Nobel Barış Ödülünü alan IPCC'nin Başkanlığının yanısıra, Dr. Pachauri 2001 yılından beri Hindistan'ın en etkin araştırma ve siyaset örgütlerinden olan TERI'nin (The Energy and Resources Institute) direktörlüğünü yapmakta ve TERI Üniversitesinin rektörlük görevini yürütmektedir. Pachauri aynı zamanda Amerikan Ulusal Tarım Kuruluşu Yönetici Konseyi Başkanı ve Columbia Üniversitesi'nin İklim ve Toplum İçin Uluslararası Araştırma Enstitüsü Kurulu'na başkanlık etmektedir. Dr. Pachauri Temmuz 2009 - Haziran 2012 tarihleri arasında Yale Üniversitesi İklim ve Enerji Enstitüsü kurucu yöneticisi görevini takiben Temmuz 2012'den itibaren kıdemli danışman olarak görev yapmaktadır. Pek çok uluslararası ödül kazanan Dr. Pachauri'nin 26 kitabı ve çok sayıda akademik makalesi bulunmaktadır.

(Tür: İstanbul)

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Kuzey Denizi Afrika Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title