Haberler

Prim Borçlarına Af İçin Son Tarih 28 Temmuz

Sosyal Güvenlik Kurumu (Sgk) İl Müdürü Mustafa Kuruca, Prim Borçlarına Getirilen Af İçin Son Tarihin 28 Temmuz 2008 Olduğunun Altını Çizerek, "Bu Tarihten Sonra Prim Aflarında İndirime Gidilmeyecek" Dedi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Mustafa Kuruca, prim borçlarına getirilen af için son tarihin 28 Temmuz 2008 olduğunun altını çizerek, "Bu tarihten sonra prim aflarında indirime gidilmeyecek" dedi.

Kuruca, Topkapı Eresin Otel'de SGK Reformu ve prim borçlarının yeniden yapılanması ve af konusunda basın toplantısı düzenledi. SSK, Bağ-kur ve Emekli Sandığı'nın tek çatı altında toplandığını belirten Kuruca, "Hükümetin düzenlemiş olduğu sosyal güvenlik reformunda bir çok yenilik ön görüldü. Bunlardan bazıları doğum sonrası kadınlar borçlarını 2 yıl sonra ödeyebilecekler. Kızlara ödenen çeyiz parası 12 ay değil, 24 ay tutarında verilecek. Evinde dantel, örgü ve yemek yaparak satan kadınlar, 15 gün prim yatırdıkları takdirde 1 aylık sigortalı gibi gözükecekler. Çitftçiler ve köy muhtarlarına, 15 gün prim ödeyerek 30 gün sigortalı olma imkanı geldi. Sigortalılar ve Bağ-kur'lularda, bir ay prim ödedikten sonra sağlık imkanlarından yararlanabiliyorlar" dedi. Mustafa Kuruca, mevsimlik işçilerin de çalışmadıkları sürelerde sağlık hizmetlerinden yararlanabileceklerinin altını çizerek, "18-29 yaş arası gençlerin işveren sigorta primini 5 yıl boyunca işsizlik sigorta fonu karşılayacak. Şehit ve gazilerin çocuklarına ödenen eğitim yardımı yüzde 25 oranında artırıldı. Özürlülerin ödeyemedikleri tüm birikmiş prim borçları sıfırlandı. Özel şirketlerde yüzde 3 özürlü çalışma zorunluluğu var. Eğer işveren yüzde 3'ten fazla özürlü çalıştırırsa, bunların da sigorta primlerinin yüzde 50'sini hazine ödeyecek. Vefat eden sigortalının 65 yaşından büyük anne ve babasına, sigorta aylığına bakılmaksızın yüzde 25 oranında aylık bağlanacak" diye konuştu.

SSK ve Bağ-kur'luların borç ödemelerinde taksit ve peşin imkanlar sunultuğunu da belirten Kuruca, şunları söyledi:

"İsteğe göre 12-24 ay taksitlendirme yapılabilecek. 28 Temmuz 2008 tarihine kadar prim aflarında uzlaşmaya gidilecektir. Bu tarihten sonra prim aflarında indirime gidilmeyecek. SSK'nın 10.8 milyar YTL, Bağ-kur'un 25.9 milyar YTL, tarım Bağ-kur'luların da 6.7 milyar YTL borçları gözükmektedir. Bağ-kur'luların borçları biraz fazla şişirilmiştir. Bu konuda da düzenlemeler yapılacaktır. İstanbul'un bu para içerisinden sadece 2.5 milyar YTL alacağı vardır. Sigorta prim borcu olanların en kısa zamanda bize ulaşarak bu kampanyalardan yararlanmasını bekliyoruz. Sigorta prim borçlarını ödeyemeyen vatandaşlarımıza hacizler geliyordu. Borçlarını ödedikleri takdirde, ödeme yaptıkları miktar kadar hacizleri kalkacaktır".

(ÇK-EY-EY-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

title