Haberler

Paşaların Sincan'da Tank Pazarlığı

Güncelleme:

Tutuklanan EDOK Komutanı 28 Şubat'ta elinde sağlam tank olmadığı için 80 yerine 20 tank yürütebilmiş!

28 Şubat soruşturmasında tutuklanan emekli Korgeneral İzzettin İyigün'ün, Sincan'da 80 tank yürütme emri almasına rağmen 20 tank yürütmesinin nedeni anlaşıldı.

28 Şubat sürecinde Sincan'da tankları yürüttüğü için tutuklanan dönemin EDOK Komutanı emekli Korgeneral İzzettin İyigün'ün ifadelerine göre, dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Hikmet Köksal, 80 tankın yürütülmesi emrini verdi.

Yenişafak'ın haberine göre; Köksal'ın Kurmay Başkanı Doğu Aktolga ise '80 olunca suç işleriz' diyerek buna karşı çıktı. İki paşanın arasında tank pazarlığı yaşanırken tankları yürütecek isim olan EDOK Komutanı İzzettin İyigün'ün arızalı tankları da hesaba katarak, 80 değil 20 tankı yürütülmesi emrini verdiği dile getirildi.

PAŞALAR SAYI PAZARLIĞINDA

Geçen hafta tutuklanan dönemin Zırhlı Birlikler Komutanı ve eski Kara Kuvvetleri Komutanı Erdal Ceylanoğlu'nun ' Sincan'daki tanklar Genelkurmay, EDOK ve Kara Kuvvetleri Komutanının ortak kararıyla yürütüldü' şeklindeki sözlerinin ardından o dönemde Ceylanoğlu'nun bir üst komutanı olan İzzettin İyigün önceki gün tutuklanmıştı.

İyigün savcılık ve mahkeme ifadelerinde, 4 Şubat'ta Sincan'da tankların yürütülmesine ilişkin soruları cevaplandırdı. İyigün, tankların yürütülmesi emrini kendisine Kara Kuvvetleri Komutanı Hikmet Köksal'ın talimatıyla Kurmay Başkanı Doğu Aktolga'nın verdiğini söyledi. Ancak İyigün burada önemli bir detayı dile getirdi. Köksal'ın Sincan'da 20 değil 80 tankın yürütülmesi için Aktolga'ya emir verdiği Aktolga ise, '80 olunca suç işleriz efendim. 20 yürütelim' diyerek karşı öneride bulundu.

Komutan 80'de ısrar ediyor

Köksal'ın 80 tankta diretmesi üzerine Aktolga'dan İyigün'e: 'Komutan 80 diyor, gerisini sen bilirsin' dediği belirtildi. Komutanlar arasındaki ihtilafı gören İyigün'ün de kışlada harekete hazır tankların da bilgisini aldıktan sonra, 'yolda kalırlar' endişesiyle 20 tankın yürütülmesine onay verdiği kaydedildi. Yürütülen tanklardan 2'sinin Sincan çıkışında arızalanması 80 tankın yürütülmesini göze alamama sebebini ortaya koydu.

Tankçı paşaya vekillik teklifi...

Sincan'ta tank yürüttüğü için 28 Şubat soruşturmasında tutuklanarak cezaevine konulan dönemin EDOK Komutanı İzzettin İyigün'e emekli olduktan sonra Fazilet Partisi'nde siyaset yapması için Oğuzhan Asiltürk tarafından teklif götürüldüğü iddia edildi. Asiltürk'ün 1999 seçimlerinden önce İyigün'e Fazilet Partisi'nden Kilis Milletvekili adayı olmasını istediği tankçı paşanın ise, Doğan Güreş'in DYP'den aday olmasını kastederek, 'ben komutanıma karşı aday olmam' diye geri çevirdiği öğrenildi.

'Görüntü alamayan basın' soruşturmada

28 Şubat soruşturması kapsamında Sincan'da tankların yürütülmesiyle ilgili araştırmada önemli bir ayrıntı daha ortaya çıktı. Sincan caddelerinde tankların ikinci kez yürütülmüştü. Ankara'daki bazı medya kuruluşlarının görüntü alamadığı gerekçesiyle ikinci kez tankların yürütüldüğü belirtilmişti. Sabah yürütülen tankların görüntüsünü bir tek özel bir haber ajansının çektiği, ajansından kendisine abone olmayan kuruluşlardan abonelere göre iki kat bedel istemesi üzerine bu parayı ödemek istemeyen özellikle o dönemde Hürriyet Gazetesi'nin Genel Yayın Yönetmeni ve Ankara Temsilcisi'nin devreye girerek tankların ikinci kez basın görüntü alabilsin diye yürütüldüğü bilgisi savcılığa ulaştı.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Erdal Ceylanoğlu 28 Şubat Sincan Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title