Haberler

Öztürk: 'Kırşehir'in Coğrafi Yapılandırılması Yeniden Düzenlenmeli'

Kırşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Bahamettin Öztürk, 'Kırşehir'in Coğrafi Yapılandırılması Yeniden Düzenlenmeli.

Kırşehir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Bahamettin Öztürk, 'Kırşehir'in coğrafi yapılandırılması yeniden düzenlenmeli. Başta siyasi gerekçelerle elimizden alınan Hacıbektaş ve Avanos olmak üzere Ortaköy, Kozaklı, Sarıyahşi ve Evren ilçelerinin tekrar Kırşehir'e bağlanması için yasa teklifi hazırlanmalı' dedi.

Öztürk, yaptığı açıklamada, 1954 yılında Hacıbektaş'ın Hasanlar köyünden olan dönemin önemli siyasetçilerinden Osman Bölükbaşı'nın o zaman Başbakan olan Adnan Menderes'e karşı yaptığı eleştiriler sonucu, Kırşehir'in cezalandırıldığını ve o dönemde yeni il olan Nevşehir'e bağlı bir ilçe haline getirildiğini ileri sürdü. Öztürk, 'Her ne kadar 1957 yılında, yapılan bu yanlışın farkına varılarak Kırşehir tekrar il haline getirilmişse de, kökeni 12. yüzyılda, Ahi Evran-ı Veli ve Hünkar Hacı Bektaş-ı Veli'nin dostluğuna kadar uzanan bir kültürel bağ ile birbirine bağlı olan Hacıbektaş ilçemiz Kırşehir'e tekrar bağlatılmamıştır. Büyük bir demokrasi ayıbı olarak nitelendirilen hareketle Kırşehir'den koparılan Hacıbektaş ilçesi ile birlikte Kırşehir'in coğrafi düzenlemesinin yeniden yapılarak bizimle et ve tırnak gibi olan Ortaköy, Kozaklı, Sarıyahşi ve Evren ilçelerinin Kırşehir'e bağlanmasını istiyoruz' dedi.

Öztürk şöyle devam etti:

Açıklamasında, 'Kırşehir'e tarihi ve kültürel bir birliktelik ile bağlı olan Hacıbektaş ilçemizin ilimizden ayrılması için çalışan ve destek verenlere hakkımızı helal etmiyoruz' diyen Öztürk, şöyle devam etti:

'Öbür dünyada bu hakkımızın takipçisi olacağız. Yıllar evvel yapılan bu tarihi hata sonucunda Kırşehir'in dalları koparılmış, kollarını kaybetmiştir. Bugün ise bu hatanın doğurduğu bir nedenle milletvekili sayımız 3'ten 2'ye düşürülmüştür. 1954 yılında Kırşehir'den koparılan yerler halen bizde olsa idi nüfusumuz daha fazla olacak, buna paralel olarak da mecliste temsil edilme sayımızda değişiklik olmayacaktı. Büyük bir turizm potansiyeline sahip olan Nevşehir'in kendini tanıtmak adına hiçbir şeye ihtiyacı yoktur. Ama Kırşehir dallarının ve kollarının koparılmasının zararını bugün halen çekmektedir. Hemen yanı başımızda bulunan ve yaşayanlarının hepsinin ilimizle tarihsel ve kültürel bağı olan Ortaköy, Kozaklı, Sarıyahşi ve Evren ilçelerinin Kırşehir'e dahil edilmesi ile ortak değerlere sahip yöre insanlarının en büyük arzuları yerine getirilmiş olacaktır. Bugüne kadar yapılan halk oylamaları da bunu ıspatlamıştır.'

Kırşehir'in uğramış olduğu haksızlığın giderilmesi adına bundan evvel girişimler yapıldığını, fakat başarılı olunamadığını belirten Öztürk, bu konuda son olarak AK Parti Kırşehir Milletvekili Mikail Arslan ve CHP Kırşehir eski Milletvekili Hüseyin Bayındır'ın çalışmaları olmasına rağmen herhangi bir sonuca ulaşılamadığını kaydetti. Öztürk, 'Siyasi bir cezalandırma sonucunda ilimizden koparılan Hacıbektaş'ın tekrar ilimize bağlanması ve 1957'de çizilen maksatlı ve hoyratça yapılan Kırşehir'in coğrafi yapılandırılmasının yeniden düzenlenmesi için konsorsiyum oluşturmalı ve yasa teklifi hazırlamalıyız. Yapılacak olan yasa teklifinde gerek ilimize olan mesafeleri, gerekse bölge yaşayanlarının birbiri ile et ve tırnak gibi ayrılmaz birer parça olmaları da dikkate alınmalıdır' dedi.

(SG-ZB-İÇR-NÖZ) - KIRŞEHİR

Kaynak: AA / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title