Haberler

(Özel Haber) Hititlerden Roma'ya Çıkartma

Dünyanın en büyük medeniyetlerinden birisi olan Hititler ve bu medeniyete ev sahipliği yapan Çorum'un unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarından Kargı bezinin tanıtımının yapıldığı "Çorum'dan Roma'ya" günleri başladı.

Dünyanın en büyük medeniyetlerinden birisi olan Hititler ve bu medeniyete ev sahipliği yapan Çorum'un unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarından Kargı bezinin tanıtımının yapıldığı " Çorum'dan Roma'ya" günleri başladı.

Çorum Valiliği, Çorum Belediyesi, Roma Büyükelçiliği, Kargı Kaymakamlığı ve Kargı Belediyesi'nin ortaklaşa düzenlediği tanıtım günleri kapsamında bir karma sergi düzenlendi. Roma Büyükelçiliği Kültür ve Turizm Müşavirliğinde düzenlenen sergiye Çorum Valisi Nurullah Çakır, Roma Büyükelçisi Hakkı Akil, Vatikan Büyükelçisi Kenan Gürsoy, Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü, Kargı Kaymakamı Tolga Kamil Ersöz, Kargı Belediye Başkanı Ahmet Hamdi Akpınar ve çok sayıda davetli katıldı. Sergide açılış konuşması yapan Roma Büyükelçisi Hakkı Akil, Çorum'un tarihte Hitit medeniyetinin yanı sıra birçok medeniyete ev sahipliği yaptığını söyledi. Hitit medeniyetini Roma'ya getirerek, Romalılara tanıtmak istediklerini dile getiren Akil, "Sadece Hitit medeniyetini değil bunun yanı sıra Çorum'daki çağdaş sanatı da Roma'da tanıtıyoruz" dedi.

Konuşmasında kendisinin de Çorumlu olduğunu hatırlatan Büyükelçi Akil, "Bu etkinlik düzenlenirken benim de katkılarım oldu. Ancak, Çorum Valilimiz, belediye başkanımız, Kargı kaymakamız ve belediye başkanımızın destekleri ve yaptığı öncülük Hititler ve Çorum'un Roma'da tanıtılmasının önünü açtı. Her şehrimizi bekliyoruz. Bize gelen herhangi bir talep olursa diğer şehirlerimizin de tanıtımlarını yaparız" diye konuştu.

Çorum Valisi Nurullah Çakır da, Uygarlıkların insanlığın ortak değeri olduğunu belirtti. Uygarlıklarının en önemli beşiklerinden birisinin Anadolu olduğunu dile getiren Vali Çakır, Anadolu'nun da dünyanın en büyük medeniyetlerinden Hititler'e başkentlik ve ev sahipliği yaptığını hatırlattı.

Dünyanın ilk barış anlaşmasına imza atan Hititlerin barışçıl yapısı, hoşgörüsü ve bir kısım değerleriyle çağdaş normlarda anlatıldığını dile getiren Çakır, Hititlerin sahip olduğu bu konseptin Avrupa için önemli olduğunu vurguladı.

Çorum Belediye Başkanı Muzaffer Külcü ise, düzenlenen karma sergi ile Çorum'un tarihi ve kültürel değerlerini tanıttıklarını, yarın gerçekleştirilecek olan geleneksel Kargı bezinden hazırlanan defile ile de Hititlerin giyim ve kuşamlarının İtalya'dan moda dünyasına tanıtılacağını söyledi. Gelenek ve göreneklerin gelecek nesillere aktarılması için korunması gerektiğini vurgulayan Başkan Külcü, Roma'da bunları yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

İtalya'ya Türk insanının selamını getirdiklerini belirten Başkan Külcü, "Ülkemizin nadide şehirlerinden Çorum 7 bin yıllık yerleşim birimine sahiptir. 7-8 ayrı medeniyete sahipliği yapan topraklarda yaşıyoruz. Bu güzellikleri sizlerle paylaşmak için bir aradayız. Bizleri yalnız bıarkmadığınız için sizlere çok teşekkür ederiz. Burada Çorum Belediyesi Kent Müzemize ait bir kısım eserleri sizlerle paylaşıyoruz. Bunların hepsi orijinal çalışmalar. Perşembe günüde 7 bin yıl önce insanların yaşamından kesitler sunacağız. Bunları bütün insanlığın ortak malı olarak görüyoruz. Sizlerle paylaşmak istedik. Sizlere çok teşekkür ediyoruz. Açık hava müzesinin insanlığa açmak istiyoruz. Bu ortak mirasımızı herkesin bilmesi, gelecek nesillere katkı sağlaması için taşınması lazım. Dünyanın farklı coğrafyalarına da taşımalıyız. Roma'da bunu yapabilir. Farklı kentlerde ülkelerde bu tür sergiler yapmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Kargı Kaymakamı Tolga Kamil Ersöz ve Belediye Başkanı Ahmet Hamdi Akpınar, "Çorum ve Kargı'nın tanıtılması için elimizden geleni yapıyoruz. En başta bugüne kadar unutulmaya yüz tutan geleneksel el sanatlarımızdan Kargı bezinin tanıtımı için bir dizi çalışma başlattık. Kargı Kaymakamımız Tolga Kamil Ersöz bey öncülüğünde yürütülen çalışmalarla uyuyan bir dev uyandırıldı. Kargı bezinden Hitit koyafetlerinin yer aldığı

bir defile hazırlandı. Bu defile yarın Roma'da moda dünyasına görücüye çıkacak. Bu defilenin başta Çorum olmak üzere, ilçemiz ve Kargı bezinin dünya arenasında tanıtılmasında büyük rol oynayacak. Çorumdan Romaya projesinin hayata geçirilmesinde Çorum Valisi Nurullah Çakır, Roma Büyükelçisi Hakkı Akil, Çorum Belediye Başkanımız Muzaffer Külcü'ye teşekkür ediyoruz" dediler.

Sergi'de Çorum Belediyesi Kent Müzesi'nden getirilen ve Çorum'u anlatan 16 adet resim, bazı fotoğraflar ile ebru sanatından örneklerin yer aldı. Sergi boyunca, müşavirliğe gelen İtalyan konukları Hitit kıyafetli hostesler karşıladı. Hitit kıyafetli yerel mankenlere ilgi gösteren İtalyanlar konuklar fotoğraf çektirdi.

Sergide ayrıca İtalyan ve Türk konuklara, Çorum'un meşhur leblebi çeşitlerinden de ikram edildi. Konuklar, ressam ve ebru sanatçısı Nilgün Ayşecik'in düzenlediği, "Suda Yansıyan Sanat: Ebru" adlı ebru sanatı atölyesinde çalışma fırsatı da buldu.

Galatasaray taraftarı olan Büyükelçi Hakkı Akil ise burada yaptığı eserde, Galatasaray futbol kulübünün baş harfleri olan GS'yi ebru etti. - ÇORUM

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Nurullah Çakır Kargı Çorum Roma Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title