Haberler

Özbal Çelik Boru, Halka Açacak

Özbal Çelik Boru A Özbal Çelik Boru A. Ş. , hisselerinin yüzde 34. 08'ini halka açacak.

Özbal Çelik Boru A Özbal Çelik Boru A. Ş. , hisselerinin yüzde 34. 08'ini halka açacak. Halka arzda fiyat aralığı 3, 50-4, 10 TL olarak belirlenirken, talepler 20-21 Temmuz tarihleri arasında toplanacak. Halka arzdan 28 milyon 700 bin TL gelir bekleyen şirket, elde edilen geliri 23 milyon TL olan kısa vadeli borçların kapatılmasında kullanacak.

Halka arz dolayısıyla düzenlenen basın toplantısında konuşan Özbal Çelik Boru A. Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Yücehan Öztüre, 1995 yılında kurulan Özbal Çelik Boru A. Ş. 'nin, petrol, doğalgaz ve suyu taşıyan büyük çaplı spiral kaynaklı çelik boru üretiminde faaliyet gösterdiğini söyledi. Yücehan, bu yıl Mart ayında açılışını yaptıkları üçüncü fabrika yatırımı ile yıllık 75 bin ton olan üretimlerini 150 bin tona, istihdam sayısını ise 256 kişiye çıkardıklarını açıkladı.

-"3 KITADA 20'NİN ÜZERİNDE ÜLKEYE İHRACAT YAPIYORUZ"-

Öztüre, fabrikada üretilen boruların yaklaşık yüzde 65'ini ihraç ettiklerini belirterek, Fransa, İngiltere, Almanya, İspanya Polonya, Katar, Belçika, İsrail, Kongo, İtalya, Lübnan, Mısır, Romanya, Türkmenistan, Yunanistan, Suudi Arabistan, Arnavutluk, Portekiz, Azerbaycan, Cezayir, Fas, Ürdün, Gine, Suriye, Irak, Bulgaristan ve Gürcistan'ın da içinde olduğu birçok ülkenin altyapı yatırımları için üretim yaptıklarını söyledi.

Öztüre, Özbal Çelik Boru'nun uluslararası çok ortaklı proje olan Nabucco'da spiral kaynaklı çelik boru üretiminde yeterlilik belgesi alabilen 6 Türk firmasından biri olduğunu açıkladı.

-"NABUCCO PROJESİ İÇİN 8 MİLYAR EURO CİVARINDA YATIRIM YAPILACAĞI HESAPLANIYOR"-

Enerji ithalatına yılda yaklaşık 300 milyar dolar harcayan Avrupa'nın Rusya'ya karşı alternatif olarak gördüğü 3 bin 300 kilometre uzunluğundaki Nabucco Projesi için 4, 5 milyar Euro'su Türkiye'de olmak üzere, 8 milyar Euro civarında yatırım yapılacağının hesaplandığını dile getiren Öztüre, "Özbal Çelik Boru olarak bu projeden büyük bir pay almayı hedefliyoruz. Öte yandan yurt dışında Ürdün'ün DSI Projesi, Azerbaycan'ın su omurgası olarak nitelendirilen Oğuz Gabala Projesi, Gine'de Liman Projesinin Kazık Boruları Özbal Çelik Boru imzası taşıyan önemli projelerden sadece birkaçını oluşturuyor. Yurtiçinde ise başta DSİ, BOTAŞ, İller Bankası, belediyeler ve birçok hidroelektrik santrali olmak üzere pek çok projede yer aldık. Şimdi bu gücü ve birikimimizi halkımıza sunmayı hedefliyoruz" dedi.

Öztüre, son bir yılda üretim kapasitesini yüzde 100 artıran şirketin 31 Aralık 2007 - 31 Mart 2011 tarihleri arasında bilanço büyüklüğündeki artışın 5, 8 kat olarak gerçekleştiğine dikkat çekti. Bunun 5 yılda 5 katın üzerinde bir büyümeyi işaret ettiğini kaydeden Öztüre, şirket'in halka arzdan sağlanacak destek ile çok daha iyi noktalara ulaşmasının hedeflendiğinin altını çizdi.

-"HALKA AÇIKLIK ORANI YÜZDE 34. 08 OLACAK"-

Halka arz ile ilgili bilgi veren Global Menkul Değerler A. Ş. Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Sağıroğlu, şirketin halka arz öncesi ödenmiş sermayesinin 15 milyon 800 bin TL olduğunu belirterek, "Burada 4 milyon 740 bin TL'llik sermaye artışı yapılıyor. Halka arz sonrası ödenmiş sermaye 20 milyon 540 bin TL'ye ulaşıyor" dedi. Sağıroğlu, şirketin 20-21 Temmuz tarihleri arasında Global Menkul Değerler tarafından gerçekleştirilecek halka arzında İMKB Birincil Piyasa'da Değişken Fiyatla Toplama ve Satış yönteminin kullanılacağını söyledi. Halka arzın 3, 50-4, 10 TL fiyat aralığında gerçekleşeceğini vurgulayan Sağıroğlu, "Özbal Çelik Boru, halka arzın ardından yüzde 34. 08 oranında halka açık olacak. Halka arz yüzde 23. 08 oranında 4 milyon 740 bin TL nominal sermaye artırımı, yüzde 11 oranında da 2 milyon 260 bin TL nominal ortak satışı şeklinde gerçekleştirilecek. Şirket 7 milyon TL nominal tutarlı hisse senedini halka arz edecek. Halka arz sonrası şirketin ödenmiş sermayesinin 20 milyon 540 bin TL olması hedefleniyor" diye konuştu.

-"ŞİRKET YETKİLİLERİ 180 GÜN HALKA ARZ YOLUYLA SATIŞ YAPMAYACAKLAR"-

Halka arz gerçekleştirilirken yatırımcının da korunacağını ifade eden Sağıroğlu, şunları söyledi:

"Bu noktada şirket yetkilileri 180 gün boyunca halka arz yoluyla satış yapmayacaklarını ve 180 gün boyunca bedelli sermaye artırımına gitmeyeceklerini taahhüt ediyor. Ayrıca halka arz esnasında hisse alan tüm yurt içi bireysel ve kurumsal yatırımcılara yönelik bir "Geri Alım Garantisi Teşviği' mevcut. Ortak satışından sağlanacak kaynağın tamamı 90 gün süreli "Geri Alım Garantisi Teşviği' kapsamında kullanılacak. Yurt içi bireysel ve kurumsal yatırımcılar, halka arzdan satın aldıkları şirket paylarının tamamını veya bir kısmını hissenin İMKB'de işlem görmeye başlamasından itibaren 90 gün süreyle hesaplarında tutmaları durumunda, 90 gün içerisinde hesaplarında gün sonunda bulunan en düşük şirket pay miktarından hesaplanmak üzere, pay satan ortaklara halka arz fiyatından geri satma hakkına sahip olacaklar. Geri alım garantisi sadece halka arz sırasında ortak satışı yoluyla satılan pay miktarı ile sınırlı olacak. Halka arzdan sağlanacak toplam kaynağın yüzde 32. 29'u ölçüsünde bir kaynak "Geri Alım Garantisi' kapsamında kullanılacak. "

-"KISA VADELİ BORÇLARI SÖNDÜRMEYİ AMAÇLIYORUZ"-

Toplantı sonrasında Özbal Çelik Boru ve Global Menkul Değerler yöneticileri gazetecilerin sorularını yanıtladı. Halka arzdan gelir beklentisine ilişkin bir soru üzerine Özbal Çelik Boru CFO'su Okan Böke, hisselerin 4, 10 TL'den satılması durumunda halka arzdan 28 milyon 700 bin TL gelir beklediklerini açıkladı. Halka arz gelirlerinin önemli bir kısmının 23 milyon TL'lik kısa vadeli borçların tamamının kapatılmasında kullanılacağını açıklayan Böke, bir kısmının ise işletme sermayesin olarak kullanılacağını belirterek, "Türkiye'de faizler yukarı doğru bir görünüm çiziyor. Biz, halka arzdan gelecek gelirler ile kısa vadeli borçların tümünü söndürmeyi amaçlıyoruz. Finans üst yönetimi olarak kapatılacak olan kredilerin hepsini belirlemiş durumdayız. Halka arzdan gelen para, kısa vadeli borçların finansmanında kullanılacaktır" dedi.

Şirket olarak büyümeyi planladıklarını söyleyen Böke, "Halka arzın bize verdiği güçle, bundan sonra bizimle berber olmak isteyen bankalarla görüşmelerimizi aksatmadan sürdürüyoruz. Bankalar, bundan sonra bizim kreditörlerimiz değil, proje ortağımız olacaklar" dedi.

-"BANKALARLA PROJE FİNANSMANI İLE YOLUMUZA DEVAM EDECEĞİZ"-

Böke, stratejik ortaklık yerine neden halka arzı tercih ettiklerine ilişkin bir soru üzerine, "Şirketin yüzde 50'sini vermek gibi stratejik bir ortak aramadık hiç bir zaman. Yani şirketi yabancıya satalım gibi bir düşüncemiz olmadı. Bu 180 günlük süre içerisinde de ek bir satış olmayacaktır. Biz, bankalarla yolumuza proje finansmanı kapsamında devam edeceğiz" yanıtını verdi. Böke, bir soru üzerine, halka arzdan yüzde 40'lara varan iskonto olduğunu söyledi.

Özbal Çelik Boru Yönetim Kurulu Üyesi Bilgehan Öztüre, yurt dışı projelerine ilişkin olarak, "Kesinleşmiş hammadde alımlarına başladığımız elimizde 20 milyon dolar civarında iş var. Bir de kesinleşmek üzere olan işler var. Bu yıl hedeflerimizin üzerine çıkacağımızı düşünüyoruz" dedi. - İstanbul

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title