Haberler

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Gelibolu Yarımadası'nda Açıklaması

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Çanakkale Savaşları'nın 100.yıldönümünde Gelibolu Tarihi Milli Parkı içerisinde yatırım seferberliği başlatacaklarını belirterek, "Gelibolu her mevsim açan 558 bin 390 adet ağaçla süslenecek."

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Çanakkale Savaşları'nın 100.yıldönümünde Gelibolu Tarihi Milli Parkı içerisinde yatırım seferberliği başlatacaklarını belirterek, "Gelibolu her mevsim açan 558 bin 390 adet ağaçla süslenecek. Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı destanın 100.yılında cennet bahçesi gibi olacak" dedi.

Bakan Eroğlu, Gelibolu Tarihi Milli Parkı'nı ziyaret edip incelemelerde bulundu. Kilye Koyu'nda bulunan Ana Tanıtım Merkezi'ni ziyaret eden Eroğlu, Gelibolu Yarımadası'nda ağaçlandırma seferberliği başlattıklarını söyledi.

Bakan Eroğlu, 2015 yılının çok önemli olduğunu hatırlatarak, "Çanakkale bir milletin var olma ve yok olma mücadelesini destanlaştırdığı bir nokta. Buranın, vatanımız ve milletimiz için çok ayrı bir önemi var. Bu yüzden 2015 yılını da çok coşkulu bir şekilde kutlamak istiyoruz. Bildiğiniz gibi bu bölgede Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi'ni kurduk. Şehitliklerimizin büyük bir kısmı ihya edildi. Yapılacak çok çalışmalar var. Sadece Gelibolu Yarımadası'ndaki 119 kilometrelik yola her mevsim açan ağaçlar dikilecek. Burası adeta cennet bahçelerinden bir bahçe gibi olacak. Şehitlerimizin mekanları cennet bahçelerinden bir bahçe gibi olacak. Bölgeye bahar aylarında rengarenk çiçek açan ağaç ve çalı gruplarından oluşan toplam 558 bin 390 adet ağaç dikilecek. Bu dikilecek olan fidanlar sadece Gelibolu Yarımadası için. İl genelindeki toplam sayısı ise 850 bin adet fidan olacak. Bunlar arasında erguvan, süs eriği, süs kirazı, süs elması, oya ağacı, kırmızı çiçekli akasya, beyaz çiçekli akasya, iğde, yasemin, hanımeli, biberiye, Cezayir menekşesi gibi ağaçlar dikerek farklı zamanlarda farklı güzellikler meydana getirilecek. 2015 yılında bu ağaçlar bölgeye ayrı bir güzellik katacak. Ayrıca Çanakkale'de de bir ağaçlandırma seferberliği başlatmıştık. Son 10 yılda Çanakkale'de 778 bin dekar arazide çalışma yaptık ve takriben 41 milyon adet fidanı toprakla buluşturduk. Çanakkale'nin her tarafını yeşillendireceğiz. Özellikle Tekirdağ'dan Eceabat'a gelen yol kenarını ağaçlandıracağız" dedi.

BAKANDAN YATIRIMLARI 29 EKİM 2014'TE BİTİRİN TALİMATI

Çanakkale savaşlarının 100'ncü yılı olan 2015 yılına bırakmadan, önümüzdeki yıl Gelibolu Tarihi Mili Parkı içerisinde yatırım seferberliği başlatacaklarını da söyleyen Bakan Eroğlu, "Seddülbahir ve Alçıtepe bölgesinde yol iyileştirmesi. Ağaderesi Şehitliği Hastane ve Müzesi için etüt ve proje inşası, şehitliklerin düzenleme çalışmaları, Çanakkale Savaşları'na katılan birliklerimizin yürüyüş güzergah yollarının yapımı, siperlerin iyileştirmesi, Çanakkale Muharebeleri'nin kronolojik anlatımı ve gösteri merkezinin oluşturulması, Kocatepe ve Alçıtepe'ye manzara ve seyir terası yapımı, Seddülbahir kalesi restorasyonu ve tanıtım merkezi yapımı, Çamburnu ve Bigalı Kalesi restorasyon projesi. Ayrıca 100. yıl eğitim ve farkındalık materyallerinin hazırlanması, Şehitler Abidesi'nin merasim alanının düzenlenmesi ve Abide'nin ışıklandırılması. İtilaf devletleri tarafından yıkılan anıtların yeniden inşası. 100. yıl tanıtım merkezi yapımı. Kocadere'de çadırlı bir kamp alanı. Modern bir içme suyu arıtma tesisi yapacağız. Bir de Çanakkale destanı ormanı oluşturacağız. Bunlar 2014 yılına kadar bitecek. 29 Ekim 2014 saat 11.59'a kadar bütün bu işlerin bitirilmesi talimatını veriyorum.Bütün bölge müdürlerim, işletme müdürlerim burada. Hepsi talimatı aldılar" diye konuştu.

BAKAN ERGUVAN AĞACI DİKTİ

Tanıtım merkezindeki açıklamanın ardından Kilye koyuna geçen Bakan Veysel Eroğlu, burada kendisi için hazırlanan erguvan ağacını toprağa dikti. Bakan Eroğlu, müsteşar ve bölge müdürlerinin de toprak atmasının ardından ağaca can suyunu verdi. Ardından Şehitler Abidesine giden Bakan Veysel Eroğlu, burada incelemeler yaptı. 'Meçhul asker' mezarı önünde dua eden Bakan Eroğlu, şehitlikleri gezmeye gelen Vanlı bir aileyle görüştü. Bakan Eroğlu, "Bakın burada Vanlı şehitlerimiz de var" dedi. 72 yaşındaki Sevim Kaptanoğlu, Bakan Eroğlu'ndan Ağrı'ya tayini çıkan oğlu Mehmet Kaptanoğlu için yardım istedi. O konunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığıyla ilgili olduğunu söyleyen Eroğlu, ısrarlara dayanamayarak konuyla ilgileneceği sözünü verdi. Şehitlikten sonra Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezini de gezen Bakan Eroğlu, daha sonra Çanakkale'ye geçti.

(CA-GD-İHS

03.03.2013 15: 15: 43

TSI

NNNN - ÇANAKKALE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Veysel Eroğlu Çanakkale Gelibolu 29 Ekim Politika Güncel Haberler

title