Haberler

ORC Anketi: AK Parti'nin Oyu Yüzde 54'e Çıktı, HDP 7.8 ile Çakıldı

Güncelleme:

Bugün seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz" sorusuna araştırmaya katılanların yüzde 54'ü AK Parti karşılığını verdi. MHP oyunu artırırken CHP düşüşe geçti. HDP ise adeta çakıldı.

ORC Araştırma Şirketi'nin Mart ayı siyasi gündem araştırması, başkanlık sisteminden dokunulmazlıklara, paralel yapı ile mücadeleden Anayasa Mahkemesi'nin Can Dündar ve Erdem Gül kararına kadar gündemin önemli konu başlıklarına seçmenin bakışını ortaya koydu.

Araştırmaya göre teröre destek verdiği iddia edilen milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasını isteyenlerin yüksek oranı dikkat çekti. CHP'de Deniz Baykal'ın çıkışı, MHP'de muhaliflerin hamleleri de vatandaşlara soruldu. Cevaplar, Türkiye'nin son dönemde merak ettiği birçok soruyu da cevaplamış oldu.

AK PARTİ'NİN OYU YÜZDE 54'E ÇIKTI

ORC'nin Mart siyasi gündem araştırması, 36 ilde toplam 4 bin 176 kişi ile gerçekleştirildi."Bugün seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz" sorusuna araştırmaya katılanların yüzde 54'ü AK Parti karşılığını verdi.

1 Kasım seçimlerinde yüzde 25 civarında oy alan CHP'nin oy oranının yüzde 21.7'ye düştüğünü gösteren araştırmaya göre MHP yüzde 11.6 ile yüzde 10'luk barajı geçiyor. HDP ise yüzde 7.8 ile baraj altında kalıyor.

BAŞKANLIK SİSTEMİNE DESTEK ARTIYOR

Kamuoyunun araştırmasının bir başka önemli sonucu ise Başkanlık Sistemi'ne desteğin arttığına ilişkin oldu. "Başkanlık sistemini destekliyor musunuz?" sorusuna araştırmaya katılanların yüzde 57'si "destekliyorum" yanıtı verdi.

ORC'nin geçen aya ilişkin siyasi gündem araştırmasında Başkanlık sistemine destek verenlerin oranının yüzde 56 olduğu belirtilmiş ve AK Parti seçmeninin de yüzde 95'inin sistemi desteklediği kaydedilmişti.

PARALELLE MÜCADELEYE DESTEK YÜZDE 89.5

"Paralel yapıyı etkisiz hale getirmek için gerçekleştirilen operasyonları destekliyor musunuz?" sorusuna ise araştırmaya katılanların yüzde 89.5'i destek verdiği karşılığını verdi. Paralel yapı operasyonlarına destek vermeyenlerin oranı ise yüzde 10.5'te kaldı.

ANAYASA MAHKEMESİ'NİN DÜNDAR VE GÜL KARARI

Araştırmaya katılanlara gündemin bir başka sıcak başlığı Anayasa Mahkemesi'nin Can Dündar ve Erdem Gül kararı da soruldu. "Anayasa Mahkemesi'nin Can Dündar ve Erdem Gül ile ilgili vermiş olduğu hak ihlali kararını doğru buluyor musunuz?" şeklindeki soruya araştırmaya katılanların yüzde 62'i "yanlış buluyorum" yanıtını verirken yüzde 33.5'lik kesim ise doğru bulduğu karşılığını verdi. Aynı soruya yanıt vermeyenlerin oranı ise yüzde 4.5 oldu.

'TERÖRE DESTEK VEREN VEKİLİN DOKUNULMAZLIĞI'

HDP milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılması tartışılırken araştırmada "teröre destek veren milletvekillerinin dokunulmazlıkları kaldırılmalı mı?" yönündeki soruya katılanların neredeyse tamamı 'evet' yanıtını verdi. Teröre destek veren milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasını isteyenlerin oranı yüzde 93.5 olurken yüzde 6.5'lik bölüm bu yöndeki soruya 'hayır' yanıtını verdi.

CHP'LİLER 'BAYKAL' DİYOR

CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal son günlerdeki açıklamalarıyla CHP'de tartışmaya yol açarken araştırmada CHP seçmenine "Kemal Kılıçdaroğlu ile Deniz Baykal genel başkanlık yarışına girse hangisini genel başkan olarak görmek istersiniz?" sorusu yöneltildi.

Bu soruya ise CHP seçmeninin yüzde 52.1'i Deniz Baykal, yüzde 40'ı ise Kemal Kılıçdaroğlu karşılığını verdi.

MHP'DE BAHÇELİ'YE DESTEK

Araştırmada kongre tartışmaları nedeniyle MHP seçmenine 'MHP Genel Başkanı olarak kimi görmek istiyorsunuz?" sorusu yöneltilirken bu soruya seçmenin yüzde 58.5'i Devlet Bahçeli karşılığını verdi.

Genel başkanlığa aday Meral Akşener'e ise MHP seçmeninin ancak yüzde 27'lik bölümünün destek verdiği belirtildi. "MHP'de yaşanan genel başkanlık tartışmalarında paralel yapının etkisinin olduğunu düşünüyor musunuz?" sorusuna ise MHP seçmeninin yüzde 60'ı 'evet', yüzde 29.2'si ise 'hayır' yanıtını verdi. Yüzde 10.8'lik bölüm ise fikir belirtmedi.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Anayasa Mahkemesi Can Dündar AK Parti Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500

Yorumlar (391)

murat:

Bence sonuçlar gerçekci. Akpnin rakipleri maalesef beş para etmez, mhp ye veya chpye oy vermek için sebep arıyorum fakat bulamıyorum. Hdp ise zaten ülkenin basina bela, hizmet anlayışlari hendeklerden ibaret... sanırım Akp tek geçer ezer geçer.

55
5
yanıtYanıtla
Sensen:

Bunlar yalan dalavere bir akp li olarak oyum bundan sonra hdp,,

22
13
yanıtYanıtla
KÜRT:

Bu haber çok doğru çünkü oyumu seçimlerde hdp ye vermiştim.sözde barış ve kardeşliği savunacaklardı.ama hendek kazdılar askeri polisi milleti katlettiler.ülkeyi bölmeye çalışıyorlar.bundan sonra hdp ye oy muy yok.bu ülkede kürtler türkler yıllardır kardeş kimsenin haddine değil bizi bölmeye.

28
7
yanıtYanıtla
yuhhhhMobil-ANDROID:

tekrar yuhhhh... cevremde MHP ye oy veren insan kalmadı... Bahceliden dolayı ... bence birgün gelecek ve bu anket şirketleri halka ihanet halkı aldatma suçlarından yargılanacak... birgün derken bu dünya da bu kadar köyün varken zor tabi... diğer tarafta artik

31
0
yanıtYanıtla
dost:

bende diyorumki simdi secim olsa hdp yine oyunu yuksedir yine meclisde olurlar boyle yalanlari her secimde duyariz goruruz

22
7
yanıtYanıtla
AKIL:

HDP DENILEN FASIST PARTI BU KADAR KATLIAMA CANAK TUTTUKTAN SONRA HALA %8 ALABILYORSA BU MILLET HER SEYE MUSTEHAKTIR AYRICA BENDE BU PARTIYE BIR TURK SOLCUSU OLARAK OY VERMISTIM AMA BARIS I PERCINLEYECEK TERORU BITIRECEK SANMISTIM YAZIKLAR OLSUN BU PARTI DUNYANIN EN GERICI VE IRKCI PARTISIYMIS ELLERIM KIRILSAYMIS

3
25
yanıtYanıtla
.........!:

Oy veren ellerinizi kirilsin kusura bakmayin vatan millet dedikce hainlerin yalanlarina inanip sirf RTE gitsin diye hainlare oy verdiniz bu kadar şehidimizin kanina girdiniz degdimi ? pkaka yandasi olduğu bu kadar belliyken nasil destek verebildiniz?Hala destek verenler Allah sizede yakinlarinizin acisini göstersin bu hainler tarafından caniniz yansin ki birlik olmayi memleket askini ogrenirsiniz belki !!!

yanıt0
yanıt0
AKP:

Bir Ak Parti secmeni olarak ben bile inanmadim bu kadarina yuh yani

19
7
yanıtYanıtla
mhp:

4 seneye kadar donumuza kadar alacaklar rahat olun

18
7
yanıtYanıtla
VAY CAHİL VAR AK PARTİ OLMASAYDI DONUN BİLE KALMAM:

UYAN GAFİL!!!!!

yanıt2
yanıt8
Tüm 391 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title