Haberler

Öğretmenlerle İlgili Acı Tablo

Güncelleme:

Demokrat Eğitimciler Sendikası Stratejik Araştırmalar Merkezi öğretmenlerin yüzde 78'i borçlu olduğunu ortaya çıkardı.

Demokrat Eğitimciler Sendikası Stratejik Araştırmalar Merkezi (DESAM) tarafından "24 Kasım Öğretmenler Günü' için bin 45 öğretmen üzerinde yaptığı ankete göre, öğretmenlerin yüzde 78'i borçlu.

Borçlu olan öğretmenlerin ise yüzde 15'inin ev, yüzde 14'ünün otomobil, yüzde 31'inin tüketici kredisi, yüzde 40'ının ise eş, dost, akraba ve esnafa borcu bulunuyor.

Demokrat Eğitimciler Sendikası'nın Ar-Ge kuruluşu DESAM'ın "24 Kasım Öğretmenler Günü' için bin 45 öğretmen üzerinde yaptığı ankete göre, öğretmenlerin yüzde 78'i borçlu. Ankete katılan öğretmenlerin yüzde 15'inin ev, yüzde 14'ünün otomobil, yüzde 31'inin tüketici kredisi, yüzde 40'ının ise eş, dost, akraba ve esnafa borcu olduğu belirlendi.

-ÖĞRETMENLERİN YÜZDE 85'İ GÜNLÜK GAZETE OKUYAMIYOR-

"Tekrar dünyaya gelseniz yine öğretmen olmak ister miydiniz?' sorusunu, öğretmenlerin yüzde 79'u "Tekrar dünyaya gelsem yine öğretmen olurdum' diye cevaplandırırken, yüzde 65'i çocuğunun da öğretmen olmasını istiyor.

Öğretmenlerin yüzde 52'si bu yıl sinema, tiyatro, opera, konser ve bale gibi etkinliklere hiç katılmadığını, yüzde 41'i konferans, panel, sempozyum gibi faaliyetlere hiç gitmediğini söylerken, yüzde 85'i günlük gazete okuyamadığını kaydetti.

Sanatsal, kültürel ve bilimsel etkinliklere katılamama nedenlerini "zamansızlık', "ekonomik yetersizlik' ve "yorgunluk' gibi alt ana başlıklarla gerekçelendiren öğretmenlerin yüzde 69'u ayda en az bir kitap okuduğunu ifade etti.

Öğretmenlerin yüzde 94'ü bilgisayarı olduğunu söylerken, internet ve e-posta adresini düzenli olarak sıklıkla kullananların oranı ise yüzde 62'de kaldı.

-EVE İŞ GÖTÜRÜYOR-

Öğretmenlerin sadece yüzde 4'ü yeterli derecede yabancı dil bildiğini söylerken, yüzde 93'ü eve iş götürdüğünü ifade etti. Öğretmenlerin yüzde 81'i televizyonlardaki öğretmen ve okul odaklı dizileri onaylamadıklarını ve öğretmenliğin imajını zedelediğini söyledi.

Öğretmenlerin yüzde 74'ü kaliteli bir takım elbise almanın mevcut bütçeleriyle mümkün olmadığını genelde 100 TL civarındaki takım elbiseleri tercih ettiklerini söylerken, yılda bir takım elbise alan öğretmenlerin oranı yüzde 54.

-YÜZDE 54'Ü KİRADA OTURUYOR-

Öğretmenlerin yüzde 54'ü kirada otururken, "Bugüne kadar hiç lojmanda oturmadım' diyenlerin oranı yüzde 94 olarak çıktı.

Öğretmenlerin yüzde 67'si Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'in eğitim sisteminde gerçekleştirmeye başladığı reformlardan ümitli olduğunu söylerken, yüzde 83'ü öğretmenlerin ekonomik sorunlarının öncelikle çözülmesi gerektiğini söyledi. Öğretmenlerin yüzde 79'u Milli Eğitim Bakanlığı'nı eskimiş, hantal ve ağır bürokratik bulduğunu ve yenilik çalışmalarının devam etmesi gerektiğini ifade etti.

-ÖĞRETMENLERİN MAAŞI EN AZ 2 BİN 500 TL'YE ÇIKARILMALI-

DESAM'ın yaptığı Anket Raporunun verilerini değerlendiren DES Genel Başkanı Gürkan Avcı, "Ortalama bin 770 TL maaş alan öğretmenlerimiz aldıkları ücretlerle zorunlu ve vazgeçilmez ihtiyaçlarını ancak karşılayabilmektedir. Öğrencilerine sosyalleşmelerini, tiyatroya, sinemaya gitmelerini, spor yapmalarını, kitap, dergi ve gazete okumalarını, kaliteli yaşam kültürünü öğütleyen öğretmenlerimiz önerdiklerinin çoğunu kendilerinin yapamadığı ortadadır. Öğretmenlerimizin sorunlarını çözdüğümüz takdirde eğitimin sorunları büyük ölçüde çözülecektir. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan ve Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer'den öğretmenler için daha fazla fedakarlık ve ellerinden gelenden daha fazlasını yapmalarını istiyoruz. Öğretmenlerimizin maaşı en az 2 bin 500 TL'ye çıkarılmalıdır. Çünkü zor ve sıkıntılı şartlarda yurdumuzun dört bir tarafında en fedakarane şekilde görev yapan öğretmenlerimiz her şeyin daha fazlasını hak ediyorlar" dedi. - Ankara

Kaynak: ANKA / Ekonomi

Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title