Haberler

Ödük Vadisi'nde HES'e Direniyorlar

Erzurum'un Tortum İlçesi'ne bağlı Bağbaşı, Serdarlı ve Pahlivanlı beldelerinde Hidroelektrik Santralı (HES) kurulmasını istemeyen kadınlar, iş makinalarına çalışma izni vermediler.

Erzurum'un Tortum İlçesi'ne bağlı Bağbaşı, Serdarlı ve Pahlivanlı beldelerinde Hidroelektrik Santralı (HES) kurulmasını istemeyen kadınlar, iş makinalarına çalışma izni vermediler. İş makinasının açtığı çukuru dolduran kadınlar, HES'in kurulmasını istemediklerini söylediler. Güvenlik kuvvetlerinin geniş önlem aldığı Ödük vadisinde, çıkan arbede sırasında iki kişi yaralandı.

Tortum İlçesi'nin Serdarlı, Bağbaşı, Pehlivanlı beldeleri ile Dikmen, Uzunkavak köylerinden geçen Ödük Çayı üzerine kurulması planlanan üç ayrı HES projesini daha önceleri defalarca protesto eden kadınlar, bugün iş makinalarının gelmesi üzerine yine eylem yaptı. Mahkeme kararı çıkmadan HES yapılmasına izin vermeyeceklerini ifade eden vatandaşlar, iş makinalarının çevresini sardı. Görevliler ile vatandaşlar arasında sert tartışmalar yaşandı. Bu sırada firma elemanları ile vatandaşlar arasında kısa süreli arbede çıktı.

Ödük Vadisinde "Canımızı verir, suyumuzu vermeyiz" diyen vatandaşlara müdahale sırasında Servet Yücedağ ile İsmail Beyaztaş yaralandı. Yaralılar ambulanslarla Uzundere Devlet hastanesine kaldırıldı. Bölgede polis, jandarma geniş güvenlik önlemleri alırken, kadınlar ve gençler açılan çukurları doldurdular ve makinalara bayrak astılar. Bu arada güvenlik görevlilerinin sert müdahalesi üzerine bazı kadınlar ve çocuklar, baygınlık geçirdi.

Bağbaşı beldesinden Feyzullah Küçük, HES'ten yörede yaşayan 15 bin nüfusun olumsuz yönde etkileneceğini, yaklaşık 3 milyon meyve ağacının kesileceğini ve 40 bin dönüm tarım alanının susuz kalacağını bildirdi. Feyzullah Küçük, "HES projesi yapıp, ihale etmekle iş bitmiyor. Ödük vadisinde sıkıntı var. Biz de çözüm bekliyoruz. Vatandaş yargı kararı çıkmadan HES'in yapılmasını istemiyor. En önemli varlığımız olan akarsuyumuzu borular içine hapsettirmemek için hukuki yolları sonuna kadar kullanacağız" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yerel

Yerel Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title