Haberler

Nizip'te "Kanser ve Beslenme" Konulu Söyleşi

Güncelleme:

"Çarşamba Eğitimleri Konferansları" çerçevesinde Nizip Belediyesi Nikah Salonunda, "Kanser ve Beslenme" konulu söyleşi düzenlendi.

Üniversite Tıp Fakültesi Patoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Karakök'ün konuşmacı olarak katıldığı söyleşiye; Nizip Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Özaslan, İlçe Müftüsü Doktor Mustafa Genç ile SGK İlçe Müdürü Mustafa Aydoğdu'nun yanı sıra çok sayıda öğretim elemanı ve öğrenci katıldı.

Kansere yol açan birçok faktörün olduğunu belirten Prof. Dr. Karakök, bir normal hücrenin kontrolden çıkarak hızla bölünmesiyle oluşan kanserli hücrede birçok anormal doku antijeninin belirdiğini ifade etti.

"Kanser, organizma aleyhine, hücrenin genomlarında oluşan geriye dönüşü olmayan hasara bağlı kontrolsüz hücre çoğalmasıdır" şeklinde konuşan Prof. Dr. Karakök, "Kas ve sinir hücreleri hariç sağlıklı vücut hücreleri çoğalabilirler. Ölen hücrelerin yenilenmesi ve doku tamiri için bu gereklidir ancak çoğalma sınırlıdır. Her hücrenin hayatı boyunca belli bir bölünebilme sayısı vardır. Sağlıklı bir hücre gerektiği yerde ve gerektiği kadar bölüneceğini bilir. Kanser hücreleri, bu bilinci kaybeder, kontrolsüz bölünmeye başlar ve çoğalırlar ve birikerek tümörleri oluştururlar. Eğer kanser hücreleri oluştukları tümörden ayrılırsa, kan yada lenf dolaşımı aracılığı ya da komşuluk yolu ile vücudun diğer bölgelerine giderek metastaz oluştururlar ve büyümeye devam ederler" şeklinde konuştu.

Bağışıklık sisteminin yabancı antijenleri kolayca tanıyabildiğini ancak, tümör dokusunu organizmadan kolayca atadığını söyleyen Prof. Dr. Karakök, "İnsanda bir saniyede bir milyara yakın hücre çoğalması olmakta ve arada mutasyona uğramış yüzlerce farklı hücreler oluşmaktadır. Bu hücreler immun sistem vasıtası ile ortadan kaldırılırlar. Buna, immün sistemin kansere karşı immün denetimi denmektedir. İmmün sistem, bu hücreleri kaldıramaz ise veya çoğalmayı engelleyen (supresör) genlerde yetersizlik veya bozukluk olursa kanser gelişir" diye konuştu

Yenidoğan ve yaşlılık dönemlerinde immün cevap mekanizmasının zayıfladığına dikkat çeken Prof. Dr. Karakök, "Yaşlılarda prostat kanseri, çocuklarda nöroblastoma sık görülmektedir. İmmün sistemi baskılayıcı ilaç kullananlarda tümör oluşumu riski artmaktadır. İmmün sistem bozukluğu olan hastalarda da bazı kanser tipleri gelişebilmektedir" ifadesinde bulundu.

"Kanser hastalarının çoğu, kalp hastalığı veya başka enfeksiyonlar gibi kanserle ilgisi olmayan nedenlerden dolayı ölür" şeklinde konuşan Prof. Dr. Karakök, "Tümörün bulunduğu bölge ve tümörün yayıldığı bölgenin büyüklüğü ölümü direkt veya indirekt olarak etkileyen nedenlerdir. Ölümün temel nedeni, beyin, akciğer, karaciğer gibi hayati önemi büyük olan organlarda tümör oluşması veya tümörün bu organlara yayılmasıdır" diye konuştu.

Konferansın sonunda konuşmacı Prof. Dr. Metin Karakök'e plaket takdim eden Üniversitemiz Nizip Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Özaslan, bu tür konferanslarla Nizip halkıyla bütünleşerek konferansları geleneksel hale getirmek istediklerini belirtti.

Kaynak: Bültenler / Sağlık

Sağlık Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title