Haberler

Nihat Ergün, 10 Yılın Yol Haritasını Belirledi

Güncelleme:

Boğaziçi Yöneticiler Vakfı'nın (BYV)düzenlediği "Özgün İyi Yönetim Uygulamaları Forumu" 13Nisan Cumartesi günü Haliç Kongre Merkezi'nde gerçekleşti.

Kurumlarınperformanslarını artırmalarını ve fark yaratmalarını sağlayacak inovatif yöntemlerin tartışıldığı toplantının açılış konuşmalarını Bilim Sanayi veTeknoloji Bakanı Nihat Ergün, Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. GülayBarbarosoğlu, BYV Mütevelli Heyeti Başkanı Haluk Dortluoğlu yaptı. Forumunaçılışında konuşan Bilim Sanayi veTeknoloji Bakanı Nihat Ergün, Dünyada yaşanan krizlere rağmen, 10 yıliçerisinde her alanda sıçramalar yapabilen Türkiye'nin özgün iyi yönetim ileilgili en iyi örnek olduğuna dikkat çekerek, "Yaptığımız sıçramalarlateknoloji, demokrasi ve gelir seviyesinde dünyada orta kademeye yerleştik.Önümüzdeki 10 yılda bir sıçrama daha yaparak, yüksek kademeye geçmemiz şart"dedi. Forumda konuşan BYV Mütevelli Heyeti Başkanı Haluk Dortluoğlu ise, toplumların gittikçe yaşlandığını ve dinamizmin azalmayabaşladığını kaydederek, "Japonya'da yaş ortalaması 45 iken, Türkiye'de 30.Önümüzde 40 yıl var. Bu süreç içerisinde ne yapacaksak çok iyi planlayıpuygulamaya koymalıyız." dedi.

İyi yönetim uygulamasının kuralcı ve katı yaklaşımlardan ziyade esnekyapılardan oluşması gerektiğinin ifade eden Bakan Ergün, Ülkelerin anayasalsistemlerinin de aynı olduğunu açıkladı. Bakan Ergün, "Çok katı yasaldüzenlemeleriniz varsa, içinde yaşadığınız sorunları çözmekte zorlanırsınız.Bırakın çözmeyi, anlama kapasiteniz bile olamıyor. Bakış açılarımız esneklikkazanmalı. Genç nüfusu nasıl okuduğunuz önemli. Bizim yeter ki soran,sorgulayan, ezberlerden kurtulan bir neslimiz olsun. Yeter ki; kendisine ikiseçenek sunulduğunda bir üçüncü seçeneğin de olabileceğini varsayan gençlerimiz olsun" dedi. Türkiye'nin dünyada yaşanan krizlere rağmen 10 yıl içerisinde çok önemli sıçramalar yaptığını açıklayan Bakan Nihat Ergün, "Sosyal ve eğitim alanlarında çıtayı yükselten bir ülkeolduk. Demokrasi, hak ve özgürlükler ile gelir seviyemizi de yukarılarataşıdık. Kişi başına düşen milli gelir 3 bin 500 dolardan 11 bin dolarseviyesine geldi. Sanayi ülkesi olmaktan teknolojilere yoğunlaşan bir ülke haline geldik. Ancak artık bir üst seviye olan yüksek kademeye çıkma zamanı. Gelirde,demokraside ve teknolojide yeni bir sıçrama yapmak zorundayız. Dünyada yaşanan krizlere rağmen, 10 yıl içerisinde her alanda sıçramalar yapabilen Türkiye,özgün iyi yönetim ile ilgili en iyi örnek" şeklinde konuştu.

Küreselleşme rekabeti karmaşık halegetiriyor

Forumda konuşan BYV Mütevelli Heyeti Başkanı Haluk Dortluoğlu, "Günümüzde teknolojik gelişmeler dünyamızın çehresini değiştirirken, küreselleşmeyle birlikte kurumlar daha geniş bir alanda, daha karmaşık rekabet ve beklenti ortamlarıyla karşı karşıya kalıyorlar" dedi. Günümüzde inovasyonun öneminin gittikçe arttığına dikkat çeken Dortluoğlu, "Artık değer zincirlerinin bir üstkademesine geçmeliyiz ve katma değerli ürünler ortaya koyan şirketler ve dolayısıyla da bu yönde adımlar atan bir ülke olmalıyız. Bunun için de yenifikirlere ihtiyacımız var" dedi. Toplumların gittikçe yaşlandığını vedinamizmin azalmaya başladığını söyleyen Dortluoğlu, "Örneğin Japonya'da yaşortalaması 45 iken, Türkiye'de 30. Önümüzde 40 yıl var. Bu süreç içerisinde ne yapacak isek çok iyi planlayıp uygulamaya koymamız gerekiyor. Bu süreci biz ve bizdensonraki nesillerin sorumluluk olarak değerlendireceğine inanıyoruz" dedi.

"Benzer örnekler artmalı."

Forumda özellikle son yıllarda büyük bir ekonomik büyüme ve toplumsalgelişim performansı gösteren Türkiye'de özgün başarı örneklerininanlaşılmasının ve sayısının artmasının önemine dikkat çeken Boğaziçi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.Gülay Barbarosoğlu ise toplantının yararlı geçmesini diledi. BoğaziçiYöneticiler Vakfı'nın misyonuna değinen Barbarosoğlu, "Bugün 2 binden fazla üyesi bulunan bu vakıf, mezunlarımızın ve öğrencilerimizin gönüllü dayanışmasına en güzel örneklerden birini oluşturuyor. Kısıtlı kaynaklarla gönüllülük temelinde önemli işler yapılabileceğini gösteren bir vakıf olan BYV,başlı başına özgün iyi yönetim uygulaması örneği olarak gösterilebilecek bir Sivil Toplum Kuruluşudur. Mezunlarımızın kurduğu vakfımızın bu özelliğini devamettirmesini, Türkiye'nin dinamizmini, gelişmiş ülkeler seviyesine ulaşma gayretimizidestekleyecek benzer etkinliklere imza atmasını diliyorum" diye konuştu.

Başarılı yönetim uygulamalarıörnekleri ilgi topladı

Forumda, 'Özel Sektör Oturumu' ve 'STK Oturumu' düzenlendi. BoğaziçiÜniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi M. Nafi Artemelbaşkanlığında yapılan Özel Sektör Oturumunda Brezilya'lı uçak üreticisi Embraeradına Brezilya'nin Türkiye Büyükelçisi Marcelo Jardim, Rönesans İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı ErmanIlıcak ve Doğa Tohumculuk Yönetim Kurulu Başkanı Yakup Karahan özgün yönetimuygulamalarını tanıttılar.

İstanbul Ticaret Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Erhan Erken'inyönettiği 'STK Oturumu'nda ise Yeryüzü Doktorları Türkiye Başkanı Dr. KeremKınık ve Genç Siviller Sözcüsü Turgay Oğur özgün yönetim uygulama deneyimlerinipaylaştılar.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Nihat Ergün Türkiye Haliç Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title