Haberler

Nevruz Bayramı Kutlanıyor

Iğdır, Ardahan, Ağrı, Kars, İzmir Bayburt, Denizli ve Konya'da baharın müjdecisi Nevruz Bayramı dolayısıyla etkinlikler düzenlendi.

Iğdır, Ardahan, Ağrı, Kars, İzmir Bayburt, Denizli ve Konya'da baharın müjdecisi Nevruz Bayramı dolayısıyla etkinlikler düzenlendi.

Iğdır'da kutlamalar kapsamında İl Kültür Merkezi önünde düzenlenen programa, Vali Amir Çiçek, MHP Iğdır Milletvekili Sinan Oğan, Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Hakkı Yılmaz, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

Vali Çiçek, burada yaptığı konuşmada, "Bundan önce yapılan kutlamalar gelenek ve göreneğimizde olmayan ayrılıkçı düşüncelerin bir oyunudur. Bu oyuna vatandaşlarımız gelmedi ve gelmeyecek. Bu nedenle vatandaşlarımı kutluyorum. Bu bayramın Iğdır'a, Türkiye'ye ve insanlığa güzel günler getirmesini diliyorum" şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından Nevruz ateşini yakan Vali Çiçek, örste demir dövdükten sonra vatandaşlara yedi levin dağıttı. Vali Çiçek ve diğer katılımcılar programda halk oyunu ekibiyle birlikte halay çekti.

-Ardahan-

Ardahan Merkez Halk Eğitim Müdürlüğü'nde, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü tarafından yapılan kutlamalar, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Ardahan Üniversitesi İnsani Bilimler ve Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mayrambek Ozorbayev, yaptığı konuşmada, Nevruz'un dünyada çok büyük bir coğrafyada benimsendiğini ifade ederek, "Nevruz'u biz hem dini hem de milli bayram ötesinde bir evrensel bayram olarak da nitelendirebiliriz. Çünkü Nevruz'un tarihsel geçmişine baktığımızda, özellikle Balkanlardan Çin Seddi'ne, Mısır'dan Kuzey Sibirya'ya büyük bir coğrafyada yaşamış yüzlerce toplumun benimsediğini görmekteyiz" diye konuştu.

Daha sonra kutlamalara Kongre Caddesi'nde devam edildi. Burada halk oyunları gösterisinin yanı sıra, demir dövme, yumurta tokuşturma ve ateş yakıldı.

-Ağrı-

Ağrı'da, Eski Van Caddesi'ndeki Saman Pazarı'nda BDP İl Başkanlığı tarafından düzenlenen kutlamalara, BDP Ağrı Milletvekili Halil Aksoy, BDP Ağrı İl Başkanı Kasım Polat ve vatandaşlar katıldı.

Nevruz ateşinin BDP Ağrı Milletvekili Aksoy tarafından yakılmasının ardından yerel sanatçılar tarafından seslendirilen şarkılar eşliğinde vatandaşlar halay çekerek Nevruz'u kutladı.

-Kars-

Kars'ta Kültür Müdürlüğü konferans salonundaki etkinlikte saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından, Kafkas Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Bölümü öğrencileri tarafından konser verildi.

Halk oyunu gösterisinin ardından Vali Vekili Ünal Coşkun, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, İl Kültür Müdürü Hakan Doğanay, öğrenciler ve vatandaşlar Faikbey caddesinde kortej yürüyüşüne katıldı.

Nevruz ateşini yakan Vali Vekili Ünal Coşkun ve Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş'un yanı sıra vatandaşlar ateşten atlayarak dilek tuttular.

Kars'tan tüm ülkeye birlik, beraberlik ve kardeşlik mesajlarının verildiğini belirten Vali Vekili Coşkun, farklı etnik yapıdan birçok insanın yaşamını sürdürdüğü şehirdeki birlik ve beraberliğin herkese örnek olmasını istedi.

-İzmir-

İzmir'de Nevruz Buca ilçesinde etkinliklerle kutlandı. Akıncılar Kent Sahası'ndaki etkinlikte geniş güvenlik önlemleri alındı. Katılımcılar tek tek aranarak alana alındı. Çeşitli grupların konser verdiği etkinliğe BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü de katıldı.

Etkinliklerin sona ermesinin ardından grup dağıldı.

-Bayburt-

Bayburt Üniversitesi Dede Korkut Kampüsü'ndeki etkinliğe, Rektör Prof. Dr. Murat Mollamahmutoğlu, öğretim üyeleri ile öğrenciler katıldı.

Rektör Mollamahmutoğlu, yaptığı konuşmada, Nevruz'un yerel kültürlerin etkisiyle çeşitlenerek ve zenginleşerek günümüze kadar geldiğini belirterek,

"Zaman zaman farklı anlamlar kazandırılmaya ve istismar edilmeye çalışıldıysa da Nevruz, hep yeni bir yıl, doğanın uyanışı veya bahar şenliği olarak kutlanmıştır. Bazı topluluklar bu şenliği 21 Mart'ta, bazıları da 22 veya 23 Mart'ta kutlarlar. 3 bin yılı aşkın bir süredir kutlanmakta olan bu şenliği, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 2010 yılında Dünya Manevi Kültür Mirası listesine almış ve 21 Mart'ı

'Dünya Nevruz Bayramı' olarak ilan etmiştir" dedi.

Kouşmanın ardından etkinlik, Prof. Dr. Mollamahmutoğlu'nun Nevruz ateşini yakması, örste demir dövmesi, Nevruz ateşi üzerinden atlama, halk oyunları gösterileri, Bayburt Balca Atlı Spor Kulübü cirit ekibinin gösterileri, yumurta kırma, halat çekme ve çuval koşusu yarışmaları ile devam etti.

-Denizli-

Denizli'de Namık Kemal İlköğretim Okulu'nda düzenlenen Nevruz programında öğrenciler ve veliler renkli görüntüler oluşturdu. Okul bahçesinde yapılan programda, minik öğrencilerin halk oyunu gösterisi büyük beğeni topladı. Öğrenciler, çuval yarışmasında kıyasıya yarıştı. Düzenlenen yarışmalarda öğrencilere çeşitli ödüller verildi.

Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) tarafından Esentepe Mahallesi Pazaryeri Meydanı'nda düzenlenen kutlamalara ise BDP Mardin Milletvekili Erol Dora ile çok sayıda vatandaş katıldı.

Nevruz ateşi yakılarak başlayan kutlamada, katılımcılar müzik eşliğinde halay çekti. Kutlamalar, olaysız son buldu.

-Konya-

Akşehir ilçesinde İsmet İnönü Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi bahçesinde gerçekleştirilen Nevruz kutlamalarına Akşehir Belediye Başkanı Abdülkadir Oğul, Cumhuriyet Başsavcısı Murat İrcal, İlçe Milli Eğitim Müdürü Musa Konuk, İlçe Emniyet Müdürü Ata Akman, Milli Eğitim Şube Müdürleri, kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri, öğretmen ve öğrenciler ile vatandaşlar katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan program, konuşmaların ardından Nevruz ateşinin Akşehir Belediye Başkanı Abdülkadir Oğul, Cumhuriyet Başsavcısı Murat İrcal ile birlikte yakmasıyla devam etti.

Öğrenciler arasında yumurta taşıma, halat çekme ve en yavaş bisiklete binme yarışmalarının düzenlendiği program, protokol üyeleri tarafından örste demir dövülmesinin ardından müzik eşliğinde oynanan oyunlarla sona erdi.

- ANKARA

Kaynak: AA / Yaşam

Nevruz Bayramı İzmir Kars Ağrı Yaşam Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title