Haberler

Muğla'da 'Arı Hastalıklarıyla Mücadele' Semineri

Muğla'da 'Arı Hastalıklarıyla Mücadele' Konulu Eğitim Semineri Düzenlendi

Muğla'da 'Arı Hastalıklarıyla Mücadele' konulu eğitim semineri düzenlendi.

Muğla Ari Yetiştiricileri Birliği ile İl Tarım Müdürlüğü'nün ortaklaşa düzenlediği eğitim seminerleriyle 4 gün süreyle bölgedeki yaklaşık 3 bin arıcıyı bilgilendirmeyi hedefliyor.

Muğla Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ziya Şahin, seminer öncesinde yaptığı konuşmada, Muğla'nın arıcılıkta mihenk taşı olduğunu söyledi.

Şahin, düzenlenen eğitim seminerleriyle arıların hastalıklardan korunmasını hedeflediklerini belirterek, 'Eğitim seminerimiz 4 gün süreyle 10 ilçemizde devam edecek. Her ilçede birliğimize bağlı arıcılarımıza arı hastalıkları konularında yapmaları gerekenler ve almaları gereken önlemler konusunda bilgiler vereceğiz. Bu çalışmalar ile arıcımızı ve çam balımızı korumuş olacağız' dedi.

Çam balı alanlarıyla ilgili 8 yıldır yaptıkları çalışmaların sonuçlarını almaya başladıklarını ifade eden Şahin, şöyle konuştu:

'8 yıldır çam balımızın tescili ile uğraşıyoruz. Balımızın kimliğini ortaya koyduk. Ancak Muğla'da balı işleyen bir bal firması, Marmaris Ticaret Odası ve Denizli Arıcılar Birliği itiraz ettiler. Muğla Arıcılar Birliği'nin bu tescili alacak kadar gücü ve bilgisi vardır. Bu tescil Muğla'nın hakkıdır birliğimiz bu tescili alacaktır. Kimse birlik bu tescili aldıktan sonra balları kendisi pazarlayacak diye korkmasın. Öyle bir söylememiz yok. Bizim amacımız kaliteli Muğla çam ballarını yurt dışına 'Muğla Çam Balı' olarak gitmesi ve marketlerde de hak ettiği şekilde pazarlanması.'

Ülkedeki bal arısı hastalıkları ve hastalıklarla mücadele konusunda arıcılara bilgiler veren Prof. Dr. Levent Aydın ise, Türkiye'nin arıcılıkta çok özel bir yere sahip olduğunu belirtti.

Aydın, arıcılıkta 'Amerikan Yavru Çürüğü' denilen bir arı hastalığı olduğuna dikkati çekerek, 'Türkiye Cumhuriyeti kanunlarının Avrupa'ya uyum yasalarına göre arıcılıkta antibiyotik kullanmak yasak. Fakat bunu el altından kullananlar var. Biz yaptığımız araştırmalarda bu hastalığın aslında çok yaygın olmadığını gördük. 23 ilde yavru çürüklüğü teşhisi konulmuş numuneler aldık. Aldığımız 100 numuneden 1 tanesi yavru çürüklüğü çıktı. 99 tanesinde ise kanalizasyon bakterisi çıktı. Arıcılarımıza şunu öneriyoruz kovanların 50 metre yakınına bir su kaynağı oluştursunlar. Arılar su ihtiyaçlarını buralardan karşılasınlar. Böylece bakteri hastalıklarının da önüne geçmiş oluruz' diye konuştu.

(UCR-KG-NÖZ) - MUĞLA

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title