Haberler

Mimar Sinan Çankaya Köşkü'nde Anıldı

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Himayesindeki 'Mimar Sinan'ı Anma Etkinlikleri Projesi' Kapsamında 'Mimar Sinan Belgeseli Gala Gösterisi ve Sergi Açılışı' Çankaya Köşkü'nde Yapıldı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün himayesindeki ''Mimar Sinan'ı Anma Etkinlikleri Projesi'' kapsamında ''Mimar Sinan Belgeseli Gala Gösterisi ve Sergi Açılışı'' Çankaya Köşkü'nde yapıldı.

Programa, Cumhurbaşkanı Gül'ün yanı sıra Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bazı milletvekilleri, Ankara Valisi Kemal Önal, çok sayıda büyükelçinin bulunduğu yabancı misyon temsilcileri, sanatçılar, bilim adamları, yazarlar ve gazetecilerden oluşan davetliler katıldı.

Tiyatrocu Kenan Işık'ın sunuculuk yaptığı programda ''Mimar Sinan Belgeseli''nden bir bölüm gösterildi. Işık, Mimar Sinan için 16. yüzyılda yazılmış bazı şiirleri okudu.

Cumhurbaşkanı Gül, yaptığı konuşmada, Mimar Sinan'ın Türklerin yetiştirdiği en büyük isimlerden birisi olduğunu belirterek, ''Eğer bütün dünyaya tanıtabildiğimiz büyük marka gibi düşünebilirsek, en büyük isimlerden birisi. Dünyanın dört bir yanında eserleri olan büyük bir mimar. 16 yüzyılda yaşamış, 4 padişah görmüş, tüm bu süre içerisinde de bugün hala ayakta kalan ve bundan sonra da yüzyıllarca ayakta kalacak büyük eserleri insanlığa armağan etmiş büyük bir mimar'' diye konuştu.

Mimar Sinan hakkında sanat tarihçileri, mimarlar ve kültür adamlarının bir çok kitap yazdığını, yerli ve yabancı bir çok eser bulunduğunu hatırlatan Cumhurbaşkanı Gül, Çankaya Köşkü'ndeki bu etkinliğin esas sebebinin, ilk kez Mimar Sinan'ın yaptığı küçük-büyük bütün eserlerin bir belgeselde toplanması olduğunu kaydetti. Böyle bir belgeselin, bu kadar gecikmiş olmasının düşündürücü olduğunu dile getiren Gül, ''Düşündürücü ama hiç değilse bazı küçük eserler vardır, onlar tamamen kaybolmadan, onların zapturapt altına alınması, böyle bir belgeselde toplanması büyük bir olaydır'' dedi.

Gül'ün konuşmasının ardından belgeselin müziklerini hazırlayan Fahir Atakoğlu mini bir konser verdi. Program, Mimar Sinan'ın 60 eserinin fotoğraflarının yer aldığı serginin gezilmesi ve kokteylle sona erdi.

Mimar Sinan konulu belgesel film ve fotoğraf sergisi, önümüzdeki dönemde, Mimar Sinan'ın eserlerinin bulunduğu İstanbul, Saraybosna, Sofya ve Şam gibi şehirlerle, Londra, Roma ve Berlin'in de aralarında yer aldığı Avrupa başkentlerini dolaşacak.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title