Haberler

Mesam, Sonunda Kazandı

Müzik Eserleri Sahiplerine Ait İki Meslek Birliğinin 6 Yıldır Süren "Sahte Üye" Kavgasına Son Noktayı Danıştay Koydu.

Müzik eserleri sahiplerine ait iki meslek birliğinin 6 yıldır süren “sahte üye” kavgasına son noktayı Danıştay koydu.

Danıştay, Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği’nin (MESAM) Kültür ve Turizm Bakanlığı aleyhine açtığı davada Müzik Eseri Sahipleri Grubu Meslek Birliği’nin (MSG) faaliyeti için gerekli üye yeter sayısına ulaşmadığı, üyelerinin eser sahibi olmadığı iddialarının araştırılması gerektiğine hükmetti ve istemi reddeden Kültür Bakanlığı işlemini iptal etti. Danıştay 10. Dairesi 3 Temmuz 2009’da kararı onadı.

Kelle hesabı yapmışlar

Yüksek Mahkeme bu kararına Teftiş Kurulu Başkanlığı’nın yaptığı incelemede dava tarihi itibariyle sayısı 1223 olan MSG üyelerinden 829’unun “hiç eseri olmadığı” tespitini gerekçe gösterdi. MESAM Başkanı Ali Rıza Binboğa, “Kelle hesabıyla yoldan geçeni çevirip üye kaydetmişler. Bu karar, bakanlığın görevini yapmadığı, illegal bir meslek birliği yapısına gözyumduğu anlamına geliyor” dedi. MSG Genel Sekreteri Barış Şensoy ise, kararın muhatabının Bakanlık olduğunu hatırlatarak, “Bizim üye yapımızda sorun yok, denetime hazırız” dedi.

Neler olmuştu

2001 yılında telif hakları tek elden toplansın anlayışıyla iki meslek birliğinin birleşmesi gündeme geldi. Uluslararası Telif Hakları Konfederasyonu genel sekreteri Türkiye’ye geldi ve 16 maddelik yol haritası sundu. Maddelerden biri, bağımsız bilirkişi tarafından her iki birliğin üyelerinin yapısı ve sayısının incelenmesini öngörüyordu. İki birlik Naim Dilmener hakemliğinde uzlaştı. Dilmener sunduğu raporda “MSG’nin üyelerinin büyük bölümünün eser sahibi olmayan kişiler olduğunu tespit etti. Biz de Bakanlığa başvurarak MSG yapısının illegal olduğunu, 5846 sayılı yasanın uygulanıp birliğin dağıtılması gerektiğini savunduk. Mahkeme süreci haklılığımızı ortaya koydu” dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

Bakmadan Geçme

Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 18 Nisan dün gece deprem mi oldu? Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title