Haberler

Mesai Saatlerinde Bilimsel Araştırma Yapmak Yasak

Güncelleme:

Gazi Üniversitesi Rektörü Süleyman Büyükberber'in göreve başlamasıyla birlikte patlak veren, mesai saatlerindeki izin krizi giderek büyüyor.

Atatürk'ün 1926'da, 'Türkiye Cumhuriyeti'nin aydınlanma yolunda gençlerin bilim ışığı olsun' diyerek kurduğu Gazi Üniversitesi'nde akademisyenler bilimsel araştırma yapmalarının önününün kapatıldığını ileri sürüyor. 75 bin öğrencinin eğitimini sürdürdüğü, 4 bini akademik ve 6 bini idari olmak üzere 10 bin personelin görev yaptığı üniversite de, Rektörlükten izin alınmadan mesai saatleri içerisinde bilimsel araştırma için bile kampüs dışına çıkılmasının imkansız hale geldiği önesürülüyor.

901 profesör de izinsiz çıkamaz

İlginç süreç şöyle başlıyor; Rektörlük görevine 10 ay önce atanan Prof.Dr.Süleyman Büyükberber, daha önceki yönetim döneminde tam 7 yıl boyunca hiç işe gelmeden maaş alan bir akademisyen olduğunu saptadı. Soruşturma açılıp, hukuki işlem yapıldı. İşi sıkı tutmak istediği anlaşılan Rektör, tüm birimlerde görev yapan 901'i profesör, 451'i doçent, 687'si yardımcı doçent, 410'u öğretim görevlisi, 1180'i araştırma görevlisi ve 242'si okutman tüm akademik kadroyu resmi yazıyla uyardı.

İzinsiz çıkana hukuki işlem yapılacak

Fakülte dekanlıkları, enstitü müdürlükleri ve yüksek okul müdürlüklerine gönderilen yazıda; Rektörlükten izin alınmadan her türlü bilimsel toplantı, inceleme, araştırma ve uygulama amaçlı çalışmaya katılınamayacağı, aksi takdirde katılanlar hakkında hukuki yaptırımlar uygulanacağı bildirildi. Akademisyenler bu yazıyla birlikte eğer her gün sabah 08: 00 ile akşam mesainin bittiği 17: 00 arasında üniversitede kalmak zorunda kaldı.

Araştırmanı yıllık iznin de yap

Akademisyenlere 11 Nisan 2013 tarihinde yine Rektör Büyükberber imzalı ikinci bir uyarı yazısı daha geldi. Akademik ve idari kadrodan yüksek lisans ve doktora öğrenimine devam edenler mesai konusunda uyarıldı. Derslerini takip edebilmeleri için yılda 10 günü geçmemek üzere mazeret izni verileceği, isteyenin bu iznini haftada 1 tam yada 2 yarım gün olarak kullanabileceği ve bunun dışında izin verilmeyeceği bildirildi. Yılda 10 günden fazla araştırma yapması gerekenlere ise yıllık izinlerini kullanmaları tavsiye edildi.

Üniversitede görev yapan bir grup akademisyen rektörün talimatlarını şöyle değerlendirdi;

"Başka üniversitelerde ne duyduk ne gördük"

"Gazi'de bir fakültede görev yapıp başka bir fakültede yüksek lisans veya doktoranızı yapıyorsanız izin kullanmak zorundasınız. Başka üniversitelerde böyle bir uygulama ne duyduk ne de gördük.

Bir üniversitenin akademik çalışmayı engellemesi, sınırlama getirmesi anlaşılamaz.Akademisyenler, diğer devlet memurlarından ayrı tutulmalı.Anakampüsümüz dışında Beşevler'de, Gölbaşı yada Polatlı'da bir çok kampüs var.

Adate yerinden mesai dışında izinsiz kalkmaması istenen bir akademisyen, Polatlı Kampüsü'ndeki kütüphaneden nasıl yararlanacak?"

" Google'den kopyala-yapıştır profesörü"

"Birçok üniversitede araştırma-izin konusu suistimal edildiği gibi üniversite yönetimi bazı düzenlemeler de yapabilir. Ancak sabah 8, akşam 5 mesaisi bilimsel araştırma yapmadan boş boş oturulması anlamına gelir ki, biz kendimizi akademisyen gibi hissetmiyoruz. İstersen boş otur, ama telefon çaldığında cevap ver yani yoklamada bulun' mantığı akademik dünyada görülmüş bir tablo değildir.

Bu kısıtlama sürerse, malesef araştırmalarımızı artık ilkokul çocukları gibi google'den kopyala yapıştır yapmak zorunda kalacağız.

Kopyala-yapıştır profesörü olduk

Anket, saha çalışması yapması gereken bölümler ne yapacak? ODTÜ'deki Teknokent'e gitmek isteyen bilimsel çalışma yapmak isteyen biri bile mesai saatleri içerisinde odasından ayrılamıyor"

"7 yıl gelmeyen kimse açıklansın, onun yüzünden geceyarısı mı araştırmaya gideceğiz?"

"Üniversitedeki kısıtlamalar nedeniyle yanlızca fabrikalardaki gibi öğle arasında yemeğe çıkmak için yerimizden ayrılıyoruz.Bilimsel araştırmalar mesai kıskacına alındı.Düşünün ki; bitkilerle, hayvanlarla, insanlarla yada depremle bilgili bir saha çalışması yapmanız gerekiyor.

Gece yarısı mı? araştırmaya gideceğiz.Gazi, Türkiye'nin öğrenci ve personel sayısıyla en büyük üniversitelerinden.Bir kişi 7 yıl göreve gelmedi ve bu farkedilmediyse cezasını bütün akademisyenler mi? bilimsel çalışmalar mı? çekecek.Bu personelin adı sır gibi saklamak yerine açıklansın"

"AKADEMİSYEN ESİR KAMPI GİBİ..."

"Yaşadıklarımız bize 4. Murat döneminde içkinin yasaklanmasını hatırlattı. Padışah da içki içer ama halka yasaklarmış.En çok bilimsel araştırma yapması gereken kurum yani üniversite de, yönetim her ne kadar bu amaçla yapmamış olsa bile bilimsel araştırma yapılmasının önü kapatıldı.

Çünkü hukiki işyel başlatılacağı bildirildi. Kimse yerinden kalkmak istemiyor. Bu koşullarda özgün bir araştırma yapmak zor olacak.

"7 yıl işe gelmeyen personel vardı, Herkes 8-5 mesaiye gelecek"

Gazi Üniversitesi Genel Sekreteri Yard.Doç.Dr.Savaş Bayındır konuyla ilgili Habertürk'ün sorularını şöyle yanıtladı;"Göreve geldiğimizde akademik ve idari kadroda hiç görevine gelmeyen personel olduğunu tespit ettik.7 yıl hiç görevine gelmeyen personel vardı.Kurum içerisindeki huzur bozulmuştu.

Düşünsenize,yanınızdaki hiç işe gelmiyor ama aynı parayı alıyorsunuz.Bu şekilde gelmediği için müstafi saydığımız ve disiplin cezası verdiğimiz 3-4 kişi oldu.Her dekanlık,birim veya yüksekokul bizden, 'şu ilde veya şu ülkede şöyle bir akademik faliyet var' diye yasaya göre izin istiyordu.

Ancak 2 ay önce giden bile, evrakını 2 ay sonra onaylatıyordu.Bu nedenle ilk yazıyı yazdık.Ve izinsiz araştırma ve bilimsel toplantılara katılamayacağı talimatı verdik.Yani, 'Önce izin isteyin' dedik.Şimdiye kadar, reddettiğimiz bir akademik faliyet veya şehirdışı-yurtdışına gitmek isteyip de göndermediğimiz akademisyen yok.

11 Nisan 2013 tarihli 10 gün konusuna gelince; Bizim çok sayıda idari personelimiz Gazi'de veya diğer üniversitelerde master yada doktora yapıyor.Kamu görevlilerini, master doktora yapıyor diye özel izinli sayabileceğimiz bir durum yok.

657'ye göre; sabah 8'den akşam 5'e kadar herkes mesaisini yapmak zorunda.Yani her personel kanunda öngörüldüğü gibi 8-5 mesaiye gelecek. Kanunda, '10 gün izin verilir' deniliyor. Biz de dedik ki, derslerini aksatmamak üzere yıl içerisinde bu 10 gününü, bir hafta içerisinde 2 yarım gün yada 1 tam gün olarak kullanabilirsiniz.

Bu yetmiyorsa, ikinci 10 günü yıllık izninden kullanın.Öğrendik ki, kimi idarecilerimiz bu izni hiç vermiyor, kimi çok daha fazlasını veriyor. Bunun üzerine de ikinci uyarı yazısı yazdık.

Bu uygulamamız diğer üniversitelerde yok.Yani dekanları bir nevi master, doktora yapanları haftada 2 yarım yada 1 tam gün dersine yollayın diye zorladık.

Bu yazıyı yazmamızın bir diğer nedeni de, 'O master yapıyor, Hem benden öne geçiyor hem de onun işini biz yapıyoruz' diye itiraz ediliyordu. Bu dedikodunun da önüne geçmek istedik. İsterlerse, 10 günü mazeret, 10 günü yıllık izninden toplam 20 gün ve 40 yarım gün eder. 40 yarım gün de derslerine girmesi için yeterlidir"

Memurlar.net

Kaynak: EgitimNerede.com / Eğitim

Mustafa Kemal Atatürk Gazi Üniversitesi Polatlı Google Eğitim Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title