Haberler

Mersin'de Nevruz Gerginliği

Mersin'de daha önce 20 Mart'ta izin verilen nevruz kutlamalarının İçişleri Bakanlığı genelgesiyle 21 Mart'a alınması, tepkilere neden oldu.

Mersin'de daha önce 20 Mart'ta izin verilen nevruz kutlamalarının İçişleri Bakanlığı genelgesiyle 21 Mart'a alınması, tepkilere neden oldu. Kutlamaları provoke etmek istediği ileri sürülen 10 kişi ile Ayrıca, kutlamanın 20 Mart'ta yapılacağını yönünde bildiri dağıtarak çağrı yapan 5 kişi, polis tarafından gözaltına alındı.

Çeşitli parti ve sivil toplum örgütünün yer aldığı Nevruz Tertip Komitesi, Mersin Gazeteciler Cemiyeti'nde bir toplantı düzenledi. Toplantıya Akdeniz Belediye Başkanı BDP'li Fazıl Türk, BDP, ÖDP, Emekli-Sen TÜM-İGD, DİSK, Genel-İş, TKP, İHD, Haber-Sen, EDP, BES, Tarım Orkam-Sen, Kaldıraç, Eğitim-Sen, Ses, Halkevleri temsilcileri katıldı. Tertip Komitesi adına konuşan Müslüm Tank, 13 yıldır barış, özgürlük ve dostluğun bayramı olan nevruzun olaysız geçtiğini hatırlattı. Bu durumun bu yıl İçişleri Bakanlığı'nın yayınladığı genelgeyle bozulduğunu öne süren Tank, Mersin Valiliği'ne 7 kişiden oluşan tertip komitesi olarak 20 Mart'ta kutlama yapmak için başvurduklarını, ilk etapta başvurularının kabul edildiğini söyledi. Ancak verilen iznin İçişleri Bakanlığı'nın genelgesinin gerekçe gösterilerek iptal edildiğini belirten Tank, kendilerine 21 Mart'ta kutlama yapılmasının dayatıldığını ileri sürdü. Tank, şunları söyledi:

"Bu davranış halkın özgür iradesine ipotek koymaktır. Oysa aynı hükümet döneminde 2011 yılındaki nevruz kutlamaları 18 Mart tarihinde başlayarak 21 Mart'a kadar yurdun farklı yerlerinde huzur içerisinde kutlandı. Biz Valiliğin iptal kararına karşılık hukuk alanında hakkımız arayacak ve yürütmeyi durdurması için Bölge İdare Mahkemesi'ne başvurduk. Biz bu yasakçı zihniyeti kınıyoruz. Her türlü engellemeye rağmen bizler, yarın Tırmıl Miting Alanı'nda saat 10.00 ile 17.00 arasında kutlamalarımızı yapacağız."

VALİLİK: 21 MART'TA KUTLAYACAĞIZ

Mersin Valiliği'nce yapılan açıklamada ise "Milli birlik ve beraberliğin, birlikte yaşama isteğinin güçlenmesi ve dayanışmanın sağlanmasında önemli yer tutan Nevruz'un amacına ve anlamına uygun olarak kutlanması büyük önem arz etmektedir. Nevruzun, daha önceki yıllarda olduğu gibi 21 Mart'ta bir şenlik ve festival havasında kutlanması gerekmektedir, bu amaçla Valiliğimizce gereken tedbirler alınmıştır" denildi.

15 GÖZALTI

Öte yandan Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamaya göre, Nevruz'un ülke genelinde 21 Mart'ta kutlanmasını provoke etmek amacıyla, eylem hazırlığı içerisinde bulunan bölücü terör örgütü mensuplarına yönelik Terörle Mücadele Şubesi ekiplerince düzenlenen operasyonda 10 kişi yakalanarak gözaltına alındığı bildirildi. Gözaltında bulunan şüphelilerin, değişik tarihlerde bölücü terör örgütü adına araç kundaklama, vatandaşlara ait ev ve iş yerlerine zarar verme, güvenlik kuvvetlerine el yapımı patlayıcı ve molotoflu saldırıda bulunma ve hırsızlık suçlarına karıştıkları da kaydedildi. Ayrıca, nevruz kutlamasının 20 Mart'ta yapılacağını yönünde bildiri dağıtarak çağrı yapan 5 kişi de gözaltına alındı.

ÜNİVERSİTEDE KORSAN KUTLAMA

Mersin Üniversitesi'nde (MEÜ) Çiftlikköy Kampüsü Rektörlük binası önünde ki Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan yaklaşık 250 öğrenci, ateş yakarak etrafından halay çekip şarkılar söyleyerek Nevruz'u kutladı. Kendi aralarında mini bir de skeç gerçekleştiren öğrenciler, daha sonra meşale yakarak üniversite içinde sloganlarla yürüyüş yaptı. Öğrenciler, bölücü terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan lehinde de slogan da attı. - Mersin

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İçişleri Bakanlığı Müslüm Tank 21 Mart Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title