Haberler

Mersin'de 'Madama Butterfly' Kapalı Gişe Sahnelendi

Mersin Devlet Opera ve Balesi, 12'nci Uluslararası Müzik Festivali kapsamında Giacomo Puccini'nin ölümsüz eseri 'Madama Butterfly' operasını sahneledi.

Mersin Devlet Opera ve Balesi, 12'nci Uluslararası Müzik Festivali kapsamında Giacomo Puccini'nin ölümsüz eseri 'Madama Butterfly' operasını sahneledi. Biletleri günler öncesinden tükenen eserde, Pavarotti'nin tahtına aday gösterilen dünyaca ünlü Türk Tenor Bülent Bezdüz'ün da aralarında bulunduğu 100 kişilik kadro sahne aldı.

Mersin Kültür Merkezi Opera Sahnesi'nde sunulan Madama Butterfly prömiyerini, aralarında CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, Mezitli Belediye Başkanı Uğur Yıldırım, Kültür ve Turizm Müdürü Bahaettin Kabahasanoğlu, MDOB Müdürü ve Sanat Yönetmeni Erdoğan Şanal, Festival Tertip Komitesi Başkanı Selma Yağcı ile yaklaşık 600 kişi izledi. MDOB Amerikalı yazar Luther Long'un aynı adlı kısa öyküsünden operaya uyarlanan, librettosunu L. Illica ve G. Giacosu'nun yazdığı G. Puccini'nin Madama Butterfly Operası'nı şef Vladimir Lungu yönetiminde Aytaç Manizade'nin rejisiyle Melih Öztürk sahneye koydu. Eserin, dekor ve kostüm tasarımı İsmail Dede, ışık tasarımı Tarı Deniz üstlenirken koro şefliğini ise Serhat Kaya yaptı.

Eserde başlıca rollerden Cio Cio San'ı Işıl Azaz, Suziki'yi Ayşe Pınar Balay ve Zeynep Tatlıpınar Kağnıcı, Pinkerton'u Bülent Bezdüz, Sharpless'i Arda Aktar ve Andrei Yevtushenko, Goro'yu Mustafa Özer, Prince Yamadori'yi Serkan Karagöz ve Kenan Şahin, Bonzo'yu Hasan Berk, Yakuside'yi Levent Yetkin, İmparatorluk Komiseri'ni Yusuf Ziya Büyükaslan, Resmi Sicil Memuru'nu Ercüment Şirin, Cio Cio San'ın Annesni Gülçin Altaş, Teyzeyi Melahat Yavuz ve Kuzen Itır Gözde Tuyan, Kate Pinkerton'u Nihan Evren dönüşümlü olarak paylaştı.

MDBO Müdür ve Sanat Yönetmeni Erdoğan Şanal, dünya opera edebiyatının eşsiz eserlerinden birisi olan Puccini'nin Madama Butterfly eseriyle 2012-2013 sezonunu tamamladıklarını belirtip şunları söyledi:

"MDOB bu sene çok dolu bir sezon geçirdi. Sezonun son temsili olan Madama Butterfly'i Mersin Uluslararası Müzik Festivali kapsamında sahneye taşıdık. Bu eserimiz gelecek sezonda da devam edecek. Bugün bilet bulamayıp dönen birçok seyircimiz oldu. Onlar da bu eseri gelecek sezon seyredebilecekler. Bu sezona açık alanda Carmina Burana temsiliyle başlayan MDOB, bütün sezon boyunca tüm eserlerini kapalı gişe oynadı. Bu anlamda Mersinli sanatseverlere teşekkür ediyorum. Geçtiğimiz yıllara oranla neredeyse seyirci sayımızı 2'ye, 3'e katladılar. Bu sezonun henüz yorgunluğunu atmadan, gelecek sezon için çalışmalara başladık. Mersinli sanatseverlere gelecek sene çok farklı bir repertuar sunuyoruz. En büyük verebileceğim müjde, Lüks Hayat Müzikali'ni ilk defa bir opera sahneleyecek olması. MDOB olarak Haldun Dormen'le anlaşmamızı yaptık. 1 Ekim'de Lüks Hayat Müzikali ile başlıyoruz. Hemen arkasından çok ünlü bir bale Noterdam'ın Kamburu Balesi'ni, yine sanatseverlerin heyecanla beklediği Fındık Kıran Balesi'ni sahneleyeceğiz. Daha sonra çocuk oyunları, senfoni konserleriyle sanat sezonuna devam edeceğiz. Bu sezon gösterilen ilginin, gelecek sezonda devam edeceğini umuyoruz. Çünkü çok güzel, renkli, farklı bir repertuar seyircimizin karşısında olacağız."

Madama Butterfly, ilk olarak 17 Şubat 1904'de Milano'da, orkestra şefi Cleofonte Campanini yönetiminde La Scala Operaevi'nde sahnelendi. Puccini'nin Uzakdoğu ezgileriyle bezediği, başta Amerika olmak üzere en çok sahnelenen 20 opera eseri arasına giren Madama Butterfly, popülaritesinden hiç bir şey kaybetmeyerek günümüze kadar yoğun ilgiyle karşılandı.

Eser, Türkiye'de ilk defa 1940 yılında Ankara'da Türkçe çeviri olarak Ankara Devlet Konservatuarı öğrencileri tarafından sahnelendi. Dünya opera edebiyatının en önemli eserlerinden Madama Butterfly'ın konusu Japonya'nın Nagazaki kentinde geçiyor. Amerikalı Subay Pinkerton ile Madama Butterfly arasında yaşanan acıklı aşk hikayesini konu alan eser 2013-2014 sezonunda da Mersinli sanatseverler için sahneye taşınacak. - Mersin

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Kültür Sanat

Amerika Birleşik Devletleri Luciano Pavarotti Giacomo Puccini Mersinli Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title