Haberler

Zengin Etme Vaadinde Bulunan Holdinge Soruşturma Açıldı

Güncelleme:

Zincire katılan binlerce kişiden para toplayan Mega Holdings, savcılığı harekete geçirdi. Soruşturmada Beşiktaşlı ünlü bir futbolcunun da bulunduğu birçok isim sorgulandı.

Geçtiğimiz yıl başında gündeme gelen Mega Holdings ile ilgili yeni bilgilere ulaşıldı. Bir tür 'saadet zinciri' olarak görülen ve web sitesi satışı ile yeni üye yapılan sistem ile ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca bir soruşturmanın yürütüldüğü öğrenildi. Savcılık talimatı ile harekete geçen İstanbul Mali Suçlar ve Suç Gelirleriyle Mücadele Şube Müdürlüğü, sisteme binlerce kişinin üye yapıldığını ortaya koydu. Üye olanların arasında Beşiktaşlı ünlü futbolcuda var.

POLİS DE VAR İTFAİYECİ DE

Web sitesi satışı yapılarak yeni üyelerin kazandırıldığı sisteme üniversite öğrencilerinin yanı sıra, asker, polis, hemşire ve avukatların da dahil edildiği anlaşıldı. Edinilen bilgilere göre sisteme üye olan polis sayısı 100'ü buluyor. Bir bölümü İstanbul Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'nde görevli polislerden bazıları yüksek gelir elde eden 'lider' grup arasında yer alıyor. Derinleştirilen soruşturma sürecinde bazı polislerin, şirketin yurtdışı etkinliklerine de katıldığı belirlendi.

DOSYADA 160 KİŞİ 'ŞÜPHELİ'

Hong Kong merkezli Mega Holdings'e bağlı İstanbul'da kurulu Mega Bilişim Ağ Pazarlama ve İnternet Hizmetleri isimli şirketi üzerinde çalışmalarını yoğunlaştıran Mali Şube ekiplerinin yürüttükleri çalışmalar kapsamında 160 kadar kişinin ismi şüpheli olarak dosyaya girdi. Şüpheliler arasında şirket ortakları ve sigortalı çalışan olarak görünen isimlerden Mesut Öpengin, İran asıllı Hossein Khezrzadeh, Mahmut Yaman, K. Enes Olğun, Mahmut İnan, M. Selma Olğun, Fatih Yazıcı, Dr. Şeref Menteşe, Akşemsettin Kocabaş, Erhan Baş gibi 'lider' konumdaki isimler bulunuyor.

ODUN HERİF'E TEHDİT İDDİASI

Yürütülen soruşturma kapsamında 100'e yakın kişi de 'mağdur' olarak ifade verdi. Mali Şube ekiplerinin tanık olarak ifadesini aldığı isimler arasında 1,8 milyon aşkın takipçisi bulunan Twitter fenomeni Odun Herif'in de bulunduğu öğrenildi. Odun Herif'in Mega Holdings sistemi ile ilgili yaptığı paylaşımlar sonrası tehdit edildiği kaydedildi. Öte yandan ünlü bir futbolcusunun da önümüzdeki günlerde 'mağdur' olarak ifadesine başvurulacağı öğrenildi.

"YAPILAN NİTELİKLİ DOLANDIRICILIK"

Savcılığın soruşturma dosyasının önemli belgeleri arasında Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Müfettişinin hazırladığı rapor da bulunuyor. Gümrük ve Ticaret Başmüfettişi Şakir Engin Yüksel'in hazırladığı raporda, Mega Holdings'in faaliyetlerinin Türk Ceza Kanununa göre 'nitelikli dolandırıcılık' olduğu kaydedildi.

"EN ALTTAKİLER KAYBETMEYE MAHÛM"

Raporda özetle, piramit satış sisteminin belirgin özelliklerinin görüldüğü belirtilerek "Üye kayıtları doygunluğa ulaşılınca ani düşüş yaşanacak. Bu durumda sisteme en son giren en az yüzde 71,8'i parasal olarak kaybedecek. İnsanlara, zenginlik, hiç çalışmama gibi gerçekçi olmayan vaatlerde bulunuluyor. Sistem, üye gençler üzerinde yürütülen psikolojik algı yöntemi üzerinden sürdürülüyor. Yapılan törenlerde ödül dağıtılan hediye çekleri gerçeği yansıtmıyor. Satışı yapılan ürün web sayfası ürünü pazardaki benzerleri ile karşılaştırıldığında daha pahalı. Ürün (web sitesi) yapılan üye kaydı için tamamen bir araç olarak kullanılıyor. Sürdürülebilir bir işletme modeli değil. Piramidin el alt katmanındakiler her zaman kaybetmeye mahkûm" denildi.

MASAK DA İNCELEME YAPMIŞ

Soruşturma dosyasına bir Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) raporunun da girdiği anlaşıldı. Raporda, bir dizi şüpheli para transferlerinin yapıldığına işaret edildi.

"DAHİL OLMAM İÇİN BASKI YAPTILAR"

Soruşturma kapsamında 'mağdur' olarak ifadesi alınan Odun Herif (Kadir Doğrubakar) şunları söyledi: "Olay temmuz ayında yaşanmıştı. İlgili şirket çalışanlarından Facebook ve Twitter üzerinden sürekli davetler alıyordum. Sisteme dahil olmam için sürekli baskı yapıyorlardı. Sonunda dayanamayıp 8-10 tweetlik sistemi tiye alan bir yazı yazdım. Bu tweetleri attığım sırada şirket çalışanları tarafından tehdit edildim. Attıkları tehdit mesajlarını Twitter'dan yayınladım. Daha sonra emniyetten ulaştılar. Şirketle ilgili soruşturma yürütüldüğünü söyleyip ifadeye çağırdılar. Gidip ifademi verdim."

Odun Herif'in paylaştığı bu mesajlar sonrası tehdit edildiği anlaşıldı.



(Kaynak:Hürriyet)

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Mali Suçları Araştırma Kurulu Hong Kong Twitter Memur Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500

Yorumlar (69)

ismail usluMobil-ANDROID:

bana titan veya zincir nedir onu açıklarmısınız??? megaya dil uzatanlar bu işten para kazanamayanlardır...

8
16
yanıtYanıtla
Network Mobil-IOS:

Yorumlarınızı okudumda ne kadar cahil bir milletiz be. PaZarlama ağı kurmanın saadet zinciriyle ne alakası var. Bir kere bu Tür işlerin herkesin Kafası basmaz. Bizim medyada olayı büyütmeyi ne kadar çok seviyor cahil milletim bunu hala anlamadı

9
11
yanıtYanıtla
Trabzonlu...Mobil-ANDROID:

mal cok benim ulkemde :)

15
2
yanıtYanıtla
dlkhcmobilWeb@haberler.com:

Networkün kendine ait bir yasası var zaten. Bunca yıl düzenli olarak denetimden gecen ve işini her çamura rağmen düzgün yapan bir şirket mega. Gecen yıl bu haber yapıldı karşılığında da şirket davayı kazandı : Hala aynı haberi meze yapmaya calısıyorsubuz kendinize. Bj mu habercilik ya :D aklı olmayanlar fikir sahibi olmaya devam etsin : mega grup bilişim daha da iyi olacak daha da güçlenecek . bekleyin görelim

5
9
yanıtYanıtla
MimozaMobil-ANDROID:

bana da musallat oldular kolay yoldan zengin olmak isteyen uyanık lar ben bunlara söyledim gün gelecek hepiniz içeri girecek si niz diye devlet çok geç kaldı el atmakta

13
0
yanıtYanıtla
nikiforovMobil-ANDROID:

aziz nesin i rahmetle bir kez daha aniyorum.ahmaklar olmasa cakmaklar nerden gecinecekler.egitim seviyesinin cok dusuk oldugu ulkemde,egitim yuvalarinin birer ticaret haneye cevrildigi memleketimde yasli anne babasinin kefen parasini calip buraya yatiranlari dahi biliyorum.

9
4
yanıtYanıtla
ommmMobil-ANDROID:

bedava peynir fare kapaninda olur

9
2
yanıtYanıtla
gamze atilganmobilWeb@haberler.com:

Bizim üniversiteden çok üyesi var bu ekibin her pazar kahvaltilar düzenliyorlar gariplerim hepsi zengin olma hevesiyle yanip tutusuyordu yazik oldu size...

7
2
yanıtYanıtla
birkan2:

bu işte olan arkadaşlarım var para kazanıyorlar mı evet kazanıyorlar ama sorun şurda para kazanıyorlar mı evet kazanıyorlar 10-15 kişiye satış yapmışlar tamam güzel o kazandıkları paralar noluyor ceplerinde mi kalıyor hayır toplantılar yemekler kahvaltılar seminerler eğitimler yol parası derken kazandıklarından daha fazlasını harcıyorlar boş bu işler ne paranızı kaptırın nede başkalarının bu yalan vaatlere inanmamasını sağlayın

8
1
yanıtYanıtla
Network sevdalısı:

Üniversitelerdeki güzel-alımlı kızlara harclık verip, haftada en az 3 kişiyi sisteme dahil etmelerini sağlayan üyeleri bile var. QNet e laf ederdik zamanında, hiç değilse ürünleri bişeye benziyor, bu mega cılar iyice ahlaksız bir tutum sergiliyolar. 2500 tl ye içi boş site satmak ne demek arkadaş yahu ? Kim hangi mantıklı ardından gidiyor bunların ben anlamıyorum

7
1
yanıtYanıtla
Tüm 69 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title