Haberler

Medyada Ocak Ayı Gündemi

Medya Takip Merkezi'nin (Mtm), Geleneksel Olarak Her Ay Hazırladığı ve Basınla Paylaştığı, "Ayın Medya Gündemi Raporu" Açıklandı.

Medya Takip Merkezi'nin (MTM), geleneksel olarak her ay hazırladığı ve basınla paylaştığı, "ayın medya gündemi raporu" açıklandı.

Bin 700'ü aşkın gazete, dergi, TELEVİZYON kanalı ve haber sitesinde yayımlanan tüm haberlerin incelenmesi sonucunda hazırlanan medya gündem raporuna göre, ocak ayına damgasını vuran konu, "türban ve başörtüsü" oldu. Aylardır Türkiye'nin gündeminden düşmeyen Avrupa Birliği, Kuzey Irak sorunu ve PKK konularını geride bırakarak, gündeme ağırlığını koyan "türban ve başörtüsü" konusu, Ocak ayında gerek Türk halkının gerek medyanın gerekse siyasetçilerin nabzını yükseltti. Konu, ay toplamında 19 bin 984

haberle medyada yer buldu. Türkiye ve dünya medyasının yakından takip ettiği "türban ve başörtüsü" konusu, 492 saati aşkın süreyle ekranlarda kaldı. Konunun medyada görünürlük oranı ise, Aralık ayına göre yüzde 344 kat artış gösterdi.

"AB HABERLERİ DÜŞÜŞTE"

Rapora göre, Ocak ayı boyunca en çok haberi yapılan konu, ABD oldu. Hakkında hemen her konuda yazılan Amerika'nın, toplam haber sayısı 35 bin 410 adede ulaştı.

2007 yılı değerlendirmeleri ve 2008 yılı programıyla gündeme gelen AB de, geçtiğimiz ayın en çok konuşulanları arasında olmaya devam etti. Haber sayısı, önceki döneme göre yaklaşık yüzde 5 düşüş göstermesine rağmen; AB, ay toplamında 18 bin 388 haberde yer aldı. AB haberlerinin en fazla yer aldığı mecra, yazılı basın olurken, ekranlarda kalma süresi ise 82 saati buldu.

"HRANT DİNK'İN ÖLÜM YILDÖNÜMÜNE BÜYÜK İLGİ"

Ölümünün birinci yılında yurtta ve dünyada anılan Hrant Dink, Ocak ayında medyanın en fazla yer verdiği haberler arasında yerini aldı. MTM' nin araştırma verilerine göre Dink, ay toplamında 4 bin 131 habere konu edildi. Dink'in ekranlarda kalma süresi ise 55 saate yaklaştı.

"FAZIL SAY'IN AÇIKLAMALARI"

"Türkiye'de İslamcılar kazandı biz kaybettik, ben gidiyorum" açıklamasıyla dikkatleri üzerine çeken dünyaca ünlü piyanist Fazıl Say, geçtiğimiz ayın gündem oluşturan bir diğer ismi oldu. Ay boyunca bin 394 haberde yer alan Fazıl Say, 18 saate yakın ekranlarda kaldı.

"OCAK AYINDA SİYASET GÜNDEMİ"

MTM'nin raporuna göre, türban serbestliği tasarısıyla gündeme taşınan AK Parti'nin haberleri yüzde 80 arttı. Üniversitelerde türban serbestliğine yönelik yasa taslağıyla gündeme gelen AK Parti, medyanın Ocak ayında da en çok yer verdiği siyasi parti oldu. Türban yasasıyla birlikte, laik, demokratik, üniter devlet konularının da gündeme taşınması ve hararetli tartışmalara neden olması, AK Parti'nin haber oranını yükseltirken; parti, ay boyunca medyada 25 bin 673 haberle yer aldı. Taslakla siyasetçilerin,

rektörlerin, halkın ve medyanın gözlerini üzerine çeken AK Parti'nin haberlerinde önceki döneme göre yüzde 80'lik bir artış tespit edildi. AK Parti'nin ekranlarda kalma süresi ise 385 saati buldu.

Aynı araştırma sonuçlarına göre, ana muhalefet partisi CHP, Ocak ayında medyanın en çok ilgi gösterdiği ikinci partiydi. AK Parti'nin hazırladığı üniversitelerde türban serbestliği tasarısına tepkisiyle sıkça gündeme gelen CHP, medyada 13 bin 431 haberle yer aldı. Gazete, dergi, televizyon kanalı ve haber sitelerini kapsayan araştırmaya göre; önceki döneme göre haber sayısı yüzde 39.5 artan CHP, 122 saat ekranlarda kaldı.

"AK PARTİ İLE UZLAŞAN MHP'YE MEDYADAN YOĞUN İLGİ"

AK Parti'nin anayasa değişiklik teklifini desteklemesiyle dikkatleri üzerine çeken MHP, geçtiğimiz ayın haber sayısı en çok artış gösteren siyasi partisiydi. Yapılan Anayasa değişiklik teklifi konusunda AK Parti'yle uzlaşan MHP'nin, Aralık ayına oranla haber sayısı yüzde 187 artış gösterdi. MHP, 13 bin 119 haberle medyada yer alırken, basının en çok yer verdiği üçüncü parti oldu. MHP aynı zamanda, 245 saatle televizyon kanallarında en uzun süreyle yer alan ikinci partiydi.

MTM'nin aynı araştırma verilerine göre, 5 bin 897 haberle DTP, siyaset basının en fazla yer verdiği dördüncü parti olurken; 2 bin 821 haber sayısı ile DP, en medyatik beşinci partiydi.

"EN MEDYATİK SİYASETÇİ, ERDOĞAN"

Ocak ayında en medyatik siyasetçi unvanı yine Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın oldu. TBMM'ye sunulan anayasa taslağıyla sıkça gündeme gelen Erdoğan, yazılı, görsel ve elektronik basında toplam 27 bin 34 habere konu edildi. Haber sayısı yüzde 41 oranında artış gösteren Erdoğan, medyanın toplamda en fazla konuştuğu ikinci gündem maddesiydi. Erdoğan'ın ekranlarda kalma süresi ise 407 saat oldu.

Medya Takip Merkezi'nin aynı araştırma verilerine göre; Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, en medyatik ikinci siyasetçi oldu. Ocak ayında toplam 12 bin 934 habere konu olan Abdullah Gül'ü, 4 bin 950 haberle ana muhalefet parti lideri Deniz Baykal ve 3 bin 201 haberle Köksal Toptan izlediler.

MHP lideri Devlet Bahçeli ise en medyatik beşinci siyasetçi oldu. TÜSİAD ile girdiği polemikle de sıkça gündeme gelen Devlet Bahçeli, ay toplamında 2 bin 662 haberde yer aldı.

"OCAK AYINDA EKONOMİ GÜNDEMİ"

İran ile yaşanan doğalgaz krizinin ardından doğalgaza yapılan zam, Ocak ayında ekonomi gündeminin markajına alınan konular arasındaydı. Ay boyunca 6 bin 567 kez medyada yer alan doğalgaz haberleri, 70 saate yakın süreyle de televizyon kanallarında yayınlandı.

Ocak ayında ekonomi gündemine yerleşen kurum, Türk Hava Yolları (THY) oldu. Gazete, dergi, televizyon kanalları ve haber sitelerinde yapılan medya araştırması sonuçlarına göre; THY ay boyunca toplam 3 bin 317 habere konu edildi.

Rapora göre, Ocak ayında medyada en fazla haber olan ikinci kurum ise Halkbank'tı. Bin 596 kez medyada yer alan Halkbank'ı, bin 590 haberle Atatürk Havalimanı, bin 486 haberle İş Bankası, bin 485 haberle Ziraat Bankası izledi.

"OCAK AYINDA MAGAZİN GÜNDEMİ"

Medya Takip Merkezi'nin aynı raporuna göre, ayın en medyatik ünlüsü, aylardır zirvede olan İbrahim Tatlıses ve Hülya Avşar'ı geride bırakarak zirveye yerleşen Tarkan oldu. Çıkardığı 'Metamorfoz' albümüyle tüm dikkatleri üzerine çeken Tarkan, konserleri ve imza günleriyle hem medyanın hem de halkın ilgisini topladı. Bin 700'ü aşkın gazete, dergi, televizyon kanalı ve haber sitesinde yapılan medya araştırmasının sonuçlarına göre; Tarkan, Ocak ayında toplam bin 756 habere konu edildi. Önceki döneme göre

haber sayısı yüzde 57'ye yakın artış gösteren Tarkan'a en fazla yer veren mecra, gazete ve dergiler oldu.

"HÜLYA AVŞAR YERİNİ KORUYOR"

Geçtiğimiz aylarda sahnelere veda ettiğini açıklayan Hülya Avşar, en medyatik ünlüler listesinde ikinci sırada yer aldı. Pavyonlardan kurtulmak istediğini açıklayan Popstar Alaturka yarışmacısı Mehtap'ın, Hülya Avşar'ın kuzeni olduğunu iddia etmesi üzerine dikkatleri üzerine toplayan Avşar, gerek Sadettin Saran ile olan aşkıyla gerekse yaptığı cesur açıklamalarla yine medyanın odağındaydı. Aynı araştırma verilerine göre Avşar, ay toplamında bin 92 haberde yer aldı. Avşar'ın haberleri, Aralık ayına oranla

yüzde 6 oranında artış gösterdi.

"SEDA SAYAN, AŞKIYLA GÜNDEMDE"

Rapora göre, kendisinden 21 yaş küçük türkücü Onur Şan'la beraberliği nedeniyle medyada yer alma yoğunluğu artan Seda Sayan, Ocak ayının en çok konuşulan bir diğer ismiydi. İlişkisi nedeniyle birçok kişi tarafından eleştiri yağmuruna tutulan Sayan, gazete, dergi, televizyon kanalı ve haber siteleri toplamında 989 haberde yer aldı. Sayan'ın haberlerine en çok yer veren mecra ise gazete ve dergiler oldu.

"PETEK DİNÇÖZ'ÜN HABERLERİ YÜZDE73 ARTTI"

Ünlü showmen Beyaz'ın programında, Can Tanrıyar ile evlenen Petek Dinçöz, Ocak ayının en medyatikler toplist'ine hızlı bir giriş yaptı. Ayın en medyatik dördüncü ismi olan Dinçöz, canlı yayında yapılan sürpriz nikahla tüm dikkatleri üzerine çekti. Aralık ayına oranla haber sayısında yüzde 73'lük artış tespit edilen Dinçöz, ay toplamında 925 kez medyada yer buldu.

Ocak ayında Nihat Doğan'la girdiği polemikle gündeme oturan İbrahim Tatlıses ise en medyatikler listesinde beşinci sıraya geriledi. Aralık ayına oranla haber sayısı yüzde 14 artan Tatlıses, yazılı, görsel ve elektronik basında toplam 909 haberde yer aldı.

"OCAK AYINDA SPOR GÜNDEMİ"

Medya Takip Merkezi'nin aynı araştırma sonuçlarına göre, Fenerbahçe ayın en medyatik spor kulübü olma unvanını Ocak ayında da korudu. Önceki döneme göre haber sayısı yüzde 7 düşmesine rağmen, ayın en çok bahsi geçen spor kulübü olan Fenerbahçe, medyada 17 bin 959 kez görünüm sağladı.

Ayın en medyatik ikinci spor kulübü ise 14 bin 353 haberle Galatasaray olurken; onu 13 bin 586 haberle Beşiktaş, 7 bin 457 haberle Trabzonspor, 6 bin 299 haberle Sivasspor izledi.

"EN MEDYATİK SPORCU: ALEX DE SOUZA"

Fenerbahçe'nin yıldız futbolcusu Alex De Souza, Ocak ayında spor basının en fazla yer verdiği sporcu oldu. Önceki döneme göre haber sayısı yüzde 12 artan Alex De Souza, spor basınında 2 bin 793 haberle yer aldı. Ocak ayında spor basının en çok yer verdiği ikinci sporcu ise, başka bir Fenerbahçeli futbolcu Mateja Kezman oldu. Ocak ayında Fenerbahçe'den ayrılacağı ve transferine dair haberleriyle gündeme taşınan Kezman'ın haber sayısında yüzde 75'lik bir artış tespit edildi. En fazla gazete ve dergilerde

yer alan Kezman, ay boyunca toplam

2 bin 268 haberde yer aldı.

MTM'nin ayn'fcı raporuna göre, Kezman'ı, 2 bin 25 haberle Roberto Carlos, bin 870 haberle Lincoln, bin 805 haberle Appiah izlediler.

"EN MEDYATİK TEKNİK DİREKTÖR: ZİCO"

Araştırma verilerine göre, ayın en medyatik teknik direktörü 3 bin 94 haberle Zico oldu. Galatasaray'ın teknik direktörü Karl Heinz Feldkamp, 2 bin 214 haberle Ocak ayında en medyatik ikinci spor adamı olurken; onu, 2 bin 83 haberle Ertuğrul Sağlam izledi.

MTM' nin medya raporu, Fortis Türkiye Kupası'nın Ocak ayında spor basınında en fazla yer alan konular arasında olduğunu ortaya koydu. Maç fikstürlerinin belli olması, çeyrek final ilk maçlarını yönetecek hakemlerin açıklanması derken, Ocak ayında spor basınının gündemine Fortis Türkiye Kupası oturdu. Aralık ayına oranla haber sayısı yüzde 894 artan Fortis Türkiye Kupası, ay toplamında 6 bin 983 habere konu edildi.

(CY-CY-ÖK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title