Haberler

Meclis'te Tansiyon Yükseldi! Yıldırım ile Kılıçdaroğlu Arasında 'Vekalet 'Gerginliği

Güncelleme:

CHP lideri Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanına vekalet sistemini eleştirince Meclis'te tansiyon yükseldi. Tekrar kürsüye çıkan Yıldırım, "Cumhurbaşkanı vekaletini istediği çalışma arkadaşlarından birine verebilir." diyerek yanıt verdi.

Meclis'teki özel oturumda CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun konuşması sırasında tansiyon yükseldi. Salondan yanıt gelmesi üzerine Kılıçdaroğlu, "Beni dinlemek zorundasınız" dedi. Meclis Başkanı 'Hatipe müdahale etmeyelim' diye vekilleri uyardı. CHP lideri söz konusu konuşmasında "Sayın Başkan, siz yeni rejimde sayın cumhurbaşkanın vekalet edemeyeceksiniz yeni sistemde sayın cumhurbaşkanına seçilen değil atanan biri vekalet edecektir. Bugün TBMM büyük bir itibar kaybına uğramıştır" dedi. Kılıçdaroğlu'na Meclis Başkanı Kahraman yanıt verdi, CHP lideri yeniden kürsüye çıktı. Daha sonra kürsüye sırasıyla Başbakan Yıldırım, Kılıçdaroğlu ve Adalet Bakanı Bekir Bozdağ çıktı. Başbakan Yıldırım, "Yürütme görevini yapan cumhurbaşkanı vekaletini istediği çalışma arkadaşlarından birine verebilir." diyerek yanıt verdi.

KILIÇDAROĞLU: VİCDAN AZABI ÇEKİYORSUNUZ

Mustafa Kemal Atatürk için 23 Nisan Türkiye milli tarihinin başlangıcı ve dönüm noktasıdır. Hepimizi çatısı altında toplayan bu meclis Türkiye milli tarihinin başlangıcı ve Türkiye halkının vücuda getirdiği bir harikadır. Dünyada Gazi Meclis olma unvanına sahip tek meclis olan TBMM kurulduğundan bu yana hükümeti denetleme yetkisini kullandı. Milletvekillerinin denetim yetkilerini kullanmaları bazı küçük tartışmalar dışında sorun edilmemiş asla ayak bağı olarak görülmemiş.

Mühürsüz seçim ile bizler yani biz milletvekilleri bu kürsüye çıkıp bir bakan bir sözlü soru dahi soramayacağız. Soruyu sorsak dahi Sayın Bakan bu kürsüye çıkıp cevap verme tenezzülünde bulunmayacaktır. Yaratılan bu tabloyu vicdanı olan herkesin iyi duymasını temenni ederim. Söylediklerimin sizi rahatsız ettiğini biliyorum. Vicdan azabı çektiğinizi de biliyorum.

MİLLİ İRADEYİ SATTINIZ

Milli iradeyi sattınız. Milli irade varsa milli irade burada tecelli etmiştir. Hiçbir sınıf hiçbir makam bu TBMM'yi feshedemez.Ben bu meclisin itibarını korumak zorundayım. Ben milli iradeye saygı göstermek zorundayım. Tarih millet egemenliğini feshetme yetkisini bir şahsa veren milletvekillerini unutmayacaktır.
YENİ REJİMDE CUMHURBAŞKANINA VEKALET EDEMEYECEKSİNİZ

Sayın Başkan, siz yeni rejimde sayın cumhurbaşkanın vekalet edemeyeceksiniz yeni sistemde sayın cumhurbaşkanına seçilen değil atanan biri vekalet edecektir. Bu meclis kuruluşundan liyakata dayalı bir yönetimin ne kadar önemli olduğunu bilen bir meclisti. YSK tarafından üzerine şaibe düşürülen bir mühürsüz seçimle devlet yönetimine liyakat değil keyfi bir yönetimin yolu açılmıştır. Bugün TBMM büyük bir itibar kaybına uğramıştır. O kadar ki YSK dahi TBMM'nin çıkardığı bir kanuna uymamıştır. Bir parlamentonun böyle bir duruma düşmesi çok dramatik bir tablodur.

İSMAİL KAHRAMAN CEVAP VERDİ

Kılıçdaroğlu'nun konuşmasının ardında TBMM Başkanı İsmail kahraman şöyle konuştu: Bana hitaben söylediğiniz birkaç cümle var kısa da olsa dokunmak istiyorum. Sayın genel başkan bana bir sualde tevcih buyurdular. Kuvvetler ayrılığının birbirine karışmaması demokrasinin esaslarındandır. Bendeniz meclis başkanı olarak yürütmenin de içinde bulunmuş olmanın verdiği sıkıntıları bilirim.Ben yasamanın başındayım yürütmenin değil. Sadece bu noktadaki arzımı ifade ettim.

KILIÇDAROĞLU TEKRAR KÜRSÜYE GELDİ

İsmail Kahraman'ın sözlerinin ardından kürsüye tekrar gelen Kemal Kılıçdaroğlu şunları söyledi: Sayın başkan duyarlılığınız için teşekkür ederim ben Türkiye'yi seçimle gelenlerin yönetmesini isterim. Seçimle gelen bir yurttaşın yerine vekalaet edecek kişinin de seçimle gelmesi lazım. Eğer seçimle gelmiyorsa milli iradenin saygınlığına gölge düşmüş olur. ancak ve ancak darbe dönelerinden seçimle gelmeyenler Türkiye'yi yönetmiştir.Seçimle gelmeyenlerin Türkiye'yi yönetmesi 21 saniye bile olsa bizim kabul edebileceğimiz bir anlayış değildir nokta.

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı sebebiyle TBMM'de özel oturum yapıldı. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun konuşmasının ardından Başbakan Binali Yıldırım ikinci kez kürsüye çıktı.
BAŞBAKAN YILDIRIM KÜRSÜYE ÇIKTI, YANIT VERDİ

Başbakan Yıldırım, ikinci kez kürsüye geldiğinde şunları söyledi:

Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın 97. Yıldönümünü idrak derken böyle bir tartışmanın içinde olmak istemedikçe ancak bazı doğruların bilinmesi adına söz aldım. Bir kere Sayın Başkan, başkan yardımcısının vekalet etmesini demokratik bulmadığını ifade ediyor. Bu hali hazırda bizim anayasamızda da mevcuttur. Sayın Numan Kurtulmuş başbakan yardımcısı olarak tayin edildiğinde milletvekili değildi ve başbakana vekalet etti. Seçilmemişti. Milletvekili değildi vekalet etti. Bizim anayasamızda bakanların meclis içinden olabileceği gibi meclis dışımdan da atanabileceğine yönelik açık hüküm vardır. Vekalet meşruiyet aslından cumhurbaşkanın seçilmesiyle oluşmuştur. Yürütme görevini yapan cumhurbaşkanı vekaletini istediği çalışma arkadaşlarından birine verebilir.

İkinci husus meclisin feshedilmesi meselesidir. Kampanya boyunca böyle bir şey olmadığını karşılıklı seçimleri yenilemek meselesi olduğunu anlattık. Bu kadar açıktır. Bu meclis 2 sefer feshedilmiştir. Biri 1960 diğeri, de 1980'de. 15 temmuzda 'da feshetmeye çalıştılar derslerini aldılar. Çünkü milli irade onlara geçit vermedi.
KEMAL KILIÇDAROĞLU 3. KEZ KÜRSÜYE GELDİ

Kürsüye gelen CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu şunları söyledi: Sizi üzmeyeceğim sayın başkan. Başbakanın yaptığı açıklamayı dikkatle dinledim. Sayın Numan Kurtulmuş'un vekalet etmesi bizim reddettiğimiz bir şey değil. Çünkü hükümet parlamentoya geldi ve parlamentodan güvenoyu aldı. Hükümetin parlamentodan güvenoyu almasında bir sorun yok.

İki, kim olursa olsun. İster muhtar ister belediye başkanı ister milletvekili ister başbakan ister cumhurbaşkanı. Gücünü milletten almıyorsa reddediyoruz.

FESİH YETKİSİ TARTIŞMASI

İki Meclis'in feshi. Adalet Bakanı burada mı? 9 ocakta bu kürsüde bir açıklama yaptı. Meclisi fesih yetkisi vardır diyor. Bugünkü anayasa da da var diyor. Ama gerekçe lazım. Şimdi siz kalkıp diyorsunuz ki fesih yetkisi yok. Bal gibi fesih yetkisi var ve biz buna karşıyız.

BEKİR BOZDAĞ:

Sayın genel başkan benim bir değerlendirmemi gündeme getirdi. Fesih yetkisini benim ne anlamda kullandığım çok açık. Bizim anayasamızda parlamento kapatmak yok.Yeni olan şu, cumhurbaşkanı seçim kararı aldığı zaman bundan sonra kendi seçimini de yenileyecek. Bu bir müeyyidedir. Karşılıklı seçimleri yenileme var.
LEVENT GÖK:

Genel başkanımız sayın adalet bakanını tarih veren bu kürsüde fesih yetkisi var dediğini ifade etmiştir. Sayın bakan da doğrulamaktadır. Bizim açımızdan da maksat hasıl olmuştur. Biz zaten sayın adalet bakanının bir konuyu bir gün başka diğer gün başka anlatmasına alışığız.

HDP GRUBU ADINA AHMET YILDIRIM:

Geleceğimiz saflığı nişanesi saflığın yumakları tüm çocukların bayramını kutluyorum tüm dünya çocuklarına savaşsız özgür mutlu bir yaşam diliyorum.Tüm halkımız ve İslam aleminin mübarek miraç kandilini kutluyorum.

En son çözüm süreci olarak adlandırılan konu ise 30 ekim 2014 MGK'sı ise maalesef bozuldu ve AK Parti hükümeti çözüm sürecine son noktayı koydu. Bir karanlık döneme girmiş olduk.Bugün Sur'un, Cizre'nin, Yüksekova'nın operasyonlarını yöneten komutanların tamamı bir terör örgütünün üyesi olmak suçlamasıyla içerideler.

Ülkemiz maalesef eril ve militarist bakış açısını çocuklarımız üzerinden devam ettirmektedir.

Devlet çocuklara yatırım yapacağına çocukların kalacağı cezaevlerine yatırım yapar hale gelmiştir.Türkiye imzaladığı uluslararası sözleşmelere uymalıdır. Denetimleri sağlamalıdır.

Kesintisiz eğitim sistemi esas alınmalıdır. Ücretsiz ana dilde eğitim, tartışma götürmez bir evrensel haktır.

Tüm göçmen çocukları için rehabilitasyon çalışmaları yapılmalıdır. 2 yıl öncesine kadar ülkemizin gücü çok daha üst noktada değil çok daha kötü bir noktadadır.
DEVLET BAHÇELİ:

Çatısı altında görev yapmaktan onur duyduğumuz TBMM'nin 97'nci kuruluş yıl dönümünü anmak amacıyla bir araya gelmiş bulunuyoruz. Türk milleti tam 97 yıl önce egemenliği ele almıştır. Bu meclis öyle maneviyata sahiptir ki, kurbanlarla tekbirlerle çalışmaya başlamıştır. Türk milleti muhteşem varlığı üzerinde hesap yapanlara karşı kenetlenmiş, mücadele ruhu kökleştirilmiştir. Mekteplerden gelen sıralar üzerinde, kahveden alınan iki asma lamba altında, egemenlik asli ve asıl sahibine geçmiştir. TBMM yeniden doğuşun mükafatıdır.

Millete en iyi hizmetin verilebilmesi, milletin en iyi şekilde temsil edilebilmesi ancak milli hakimiyetin kurulmasıyla mümkün olduğu anlaşmıştır. İstiklal savaşımız Meclisi'mizin verdiği güçle dayanmıştır. Meclis'imiz ordular yönetmiştir, bu nedenle de TBMM gazidir, milli şerefin temsil mekanıdır. Bu soylu meclis 15 temmuz gecesi yaşandığı gibi zalime haine bir adım geri adım atmaksızın meydan okumuştur. Çok şükür hak kazanmıştır. Milli namus ayağa kalkmış düşmanları defetmiştir.

"MECLİSİMİZİN ALANI GENİŞLEMİŞTİR, KUVVET KAZANMIŞTIR"

16 Nisan halk oylamasından sonra TBMM daha da güçlenmiştir. Hiç kimse kriz çığırtkanlığı yapmamalıdır. Hiç kimse sokaklardan medet ummamalı, bunu aklına dahi getirmemelidir. Türkiye Cumhuriyeti sokakta bulunmadı, sokakta kurulmadı, sokakta da bırakılmayacaktır. Zalimleri açtıkları ateş çukuruna döken milletimiz, sinsi ve alçak operasyonlara elbette teslim olmayacaktır. Türk milleti 16 Nisan'da sandık başına giderek, hükümet etme sistemini değiştirmiştir. Bu bir milattır, herkes için bağlayıcıdır. Böylelikle kuvvetler ayrımı netleşmiş, bayat iddialar aksine, meclisimizin alanı genişlemiştir, kuvvet kazanmıştır.
"23 NİSAN 1920 HİÇBİR ZAMAN İHMAL VE İNKAR EDİLEMEYECEKTİR"

İlk Meclis'in muhterem mensupları ne yaptıysa, 15 Temmuz gecesi aynısı yapılmış ve bir destan yazılmıştır. Meclis dün vatana sahip çıkmıştır, yine çıkmaktadır. İşgallerin önü kesilmişse, esaret zincirleri atılmışsa, bunun itibarları milli faziletin övünç madalyası TBMM'ye aittir. 97 yıl evvel beka mücadelemizi veren gazi meclis yine aynı iradeyle varlığını korumaktadır. TBMM'nin kuruluşu, Türk milletini tarih sahnesinden silinmek istediği bir dönemde tüm dünyaya ilanıdır. Meclis milletin sesidir. Unutulmasın ki 23 Nisan 1920 hiçbir zaman ihmal ve inkar edilemeyecektir.

Tarihi bir gerçektir ki Türk milleti birlik ve beraberliğini koruduğu sürece, kutlu mazisine altın sayfalar eklemiştir. Bir olalım, milli bekamızı sonuna kadar koruyalım. Başta Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, ilk meclis 'in bütün üyelerine, şehitlerimize Allah'tan rahmet diliyorum. Siz milletvekili arkadaşlarımızın, tüm vatandaşlarımızın mübarek miraç kandilini tebrik ediyor, sağlık huzur temenni ediyorum.


CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN DA ORADAYDI

Meclis'teki özel oturumda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan izleyici olarak yer aldı.



Kaynak: Haberler.com / Güncel

Mustafa Kemal Atatürk Kemal Kılıçdaroğlu İsmail Kahraman Türkiye Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
title