Haberler

'Marmara Kıraathanesi' Yıllar Sonra Yeniden Hayat Buldu

*içişleri Bakanı İdris Naim Şahin.*"Önce özgürlük."

*içişleri Bakanı İdris Naim Şahin:

*"Önce özgürlük... Basınımızın, insanımızın ve toplumumuzun özgürlüğü, düşünce özgürlüğü için. Ama hemen yanında söylemek

istiyorum, özgürlüğümüz ve devamı için varlığımızın ve hayatımızın devamı için güvenlik diyorum"

*"Güvenliğin olmadığı bir yerde özgürlüğün yok olacağını söylemek durumundayım. Özgürlüğün olmadığı bir yerde ise güvenliğin anlamsız olacağını hemen söyleyeyim"

*24 Temmuz Basın Bayramı etkinlikleri, Sultanahmet Meydanı'nda temsili Marmara Kıraathanesi'nin açılışı ile başladı.

Haber-Kamera: Ozan URAL İstanbulDHA

Basın İlan Kurumu'nun, "Bab-ı Ali Yaşıyor, Bayramını Kutluyor" sloganıyla gelenekselleşen ve 3 gün sürecek 24 Temmuz Basın Bayramı etkinlikleri, bu akşam Sultanahmet Meydanı'nda başladı. Etkinlik, 1950'li yıllarda Türk basının müdavimlerini ağırlayan ve bu akşam Sultanahmet'te temsili olarak canlandırılan Marmara Kıraathanesi'nde verilen iftar yemeğiyle başladı. İftarda bir konuşma yapan Bakan Şahin, "Basın İlan Kurumu'nca, basın bayramını farklı bir açıdan kutlamak için ve basın dünyasının güzelliklerini ve sorunlarını değerlendirmek ve basının insan, toplum ve devlet hayatında var olan önemini ifade etmek için gerçekleştirilen bu toplantı çok değerlidir" dedi. Bugün günü yaşarken geçmişi ve geçmişin hatırasını da anmak gerektiğini vurgulayan Şahin, İstanbul düşünce dünyası ve gazetecileri için önemli olan, cumhuriyet döneminin en önemli fikir mekanı "Küllük Kıraathanesi'ne değinerek, "Küllük Kıraathanesi'nin 1955'teki İstanbul imar hareketleri kapsamında kapanması sonucunda, 1958'de Marmara Kıraathanesi'ni anmak ve bu adla yapılan etkinlikte basın bayramını kutluyoruz. Marmara Kıraathanesi, adıyla sanıyla ve yetiştirdikleriyle halen adından söz ettirmektedir. Fikriyatını devam ettiriyor. Bu kutlamalar umarım bu ruhun yeniden yaşama geçmesine vesile olur" diye konuştu. Şahin, "Bu programın Bab-ı Ali'de düzenlenmesi fikri için ve basın bayramının ramazana denk gelmesine rağmen, bu iki önemli anı birleştirip hayata geçirdiği için Basın İlan Kurumu Genel Müdürü'ne teşekkürlerimi sunuyorum. Ben ne dersem diyeyim, İçişleri Bakanlığı sıfatımı hiçbir zaman üzerimden atamam. Bakan olarak da bu akşam belirtmeliyim önce özgürlük... Basınımızın, insanımızın ve toplumumuzun özgürlüğü, düşünce özgürlüğü, ama hemen yanında söylemek istiyorum özgürlüğümüz ve davamız için, varlığımızın ve hayatımızın devamı için olmazsa olmazımız güvenlik demek durumundayım. Güvenliğin olmadığı bir yerde özgürlüğün yok olacağını söylemek durumundayım. Özgürlüğün olmadığı bir yerde ise güvenliğin anlamsız olacağını, fazladan bir durum olacağını hemen söyleyeyim. Bu iki kavram ikiz kardeş gibidir. İç içedir. Bir arada olan iki önemli değerimizdir. İkisi olduğu zaman da üçüncü kardeş geliyor; o da refahtır, ekmektir, kalkınmadır, sofradır, büyümedir gerektiğinde, Allah korusun, toptur, silahtır. Özgür ve güven içinde olan toplumların refahı da, kalkınması da kaçınılmazdır. Dolayısıyla biz buna özgürlük, güvenlik ve ekmek diyoruz." dedi.

25 TEMMUZ'A KADAR AÇIK KALACAK

Basın İlan Kurumu'nun (BİK) açtığı temsili mekan Basın Bayramı dolayısıyla açıldı. BİK, eski Marmara kıraathanesinin aynısını Ayasofya Müzesi önünde kurdu. 200 kişi kapasiteli bu alanda herşey, Marmara Kıraathanesi'nde olduğu gibi aslına uygun şekilde düzenlendi. Yazarlar ve gazeteciler, 25 Temmuz'a kadar bu mekanda her akşam iftardan sahura kadar bir araya gelecek. Sadece basına açık olacak kıraathane ve etkinlikler, kıraathane dışına kurulacak bir platformla dışarıdan da izlenebilecek.

Açılışa ayrıca İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Emniyet Müdürü Hüseyin Çapkın, Basın İlan Kurumu Genel Müdürü Mehmet Atalay da katıldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

idris naim şahin istanbul marmara Politika Güncel Haberler

Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine zam

Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine zam

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

13 yaşındaki kıza tecavüz davasına bakanlık müdahil oldu: Haberlere tepkili, tekrar travma yaşamak istemiyor

13 yaşındaki kıza tecavüz davasına bakanlık müdahil oldu: Haberlere tepkili, tekrar travma yaşamak istemiyor

Fidan'dan Hamas için 'Terör örgütü' ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

Fidan'dan Hamas için "Terör örgütü" ifadesini kullanan Avusturyalı mevkidaşına canlı yayında sert yanıt

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title