Haberler

Maraş'ın Milli Mücadelesi

Kahramanmaraşlı Tarihçi Yalçın Özalp, Ermeni ve Fransızların Maraş yöresinde gerçekleştirdiği katliamların ve Maraş Milli Mücadelesinin tarihi veriler ışığında ele alınarak dünya kamuoyuna anlatılması gerektiğini söyledi

Kahramanmaraşlı Tarihçi Yalçın Özalp, Ermeni ve Fransızların Maraş yöresinde gerçekleştirdiği katliamların ve Maraş Milli Mücadelesinin tarihi veriler ışığında ele alınarak dünya kamuoyuna anlatılması gerektiğini söyledi. Özalp, "Ecdadın oluk oluk kanını dökerek kazandığı zaferi, bir şişe mürekkep dökerek yazalım" dedi.

Kahramanmaraş Milli Mücadelesiyle ilgili bugüne kadar 7 kitabı yayımlanan Özalp'in, "Er Kişiler, Kadınlar ve Sübyanların Dilinden Milli Mücadelemiz" adlı eseri çıkıyor. Bugüne kadar yaptığı çalışmalarla Maraş Milli Mücadelesini ve Ermeni vahşetini yeni nesillere aktaran Özalp'in yeni eserinde 12 Şubat 1920'yi yaşayan 246 vatandaşın röportajları yer alıyor.

Öğretmenlik mesleğine başladığında öğrencilerine gazi röportajları yaptırdığını kaydeden Özalp, milli mücadeleyi bu şekilde anlatmaya çalıştığını ifade etti. Bu çalışmadan verimli sonuçlar aldığını dile getiren Özalp, şunları söyledi:

"Öğrencilerim o kadar gönülden yaptı ki bu işi, röportaj yaptığı gazinin cenazesine katılabilmek için okuldan kaçan öğrencilerim oldu. Bende bu röportajlardan, Yıldız Arşivi ve Genelkurmay Arşivlerine uyan, vesikaları doğrulayanları seçtim. Arşivlerin desteklediği röportajları geçmişte, 'Gazilerin Dilinden Milli Mücadelemiz' adıyla neşrettik. Bu kitapta da 246 röportajı neşredeceğiz. Ben bu röportajların tarih yönünü inceledim ve Maraşlıya Türk edebiyatına hediye etme düşüncesindeyim. Bunlar bende ama benim değil. Bunlardan edebiyatçıların, senaryo yazarlarının faydalanması gerekir. Ayrıca bu röportajlarda şahane bir Maraş lehçesi var. Bunlardan yararlanılmalı."

"1895'TEN 1920'YE KADAR MARAŞ YÖRESİNDE 50 BİN TÜRK ŞEHİT EDİLDİ"

Kahramanmaraş yöresinde Ermenilerin yaptığı vahşete de değinen Tarihçi Özalp, 1895 yılından 1920 yılına kadar 50 bin asker ve sivil Türkün şehit edildiğini kaydetti. Ermenilerin bu vahşeti 1830 yılında Çocuk Esirgeme Kurumu hüviyetiyle kurulan bir teşkilat adı altında gerçekleştirdiğine dikkat çeken Özalp, sözlerini şöyle sürdürdü:

"1830 yılında Maraş'ta kurulmuş bir Ermeni teşkilatı var. Bu teşkilat çocuk esirgeme kurumuna mümasil bir teşkilat. O isimle kurulmuş bir teşkilat. Bu teşkilatın kuruluşuna ilişkin mührün aslı elimde. Bu teşkilat 1895 yılından 1920 yılına kadar safahatta Maraş'ta 50 binden fazla Müslüman şehit ettiler. Hani Ermeni katliamı? Biz bunlarla bin yıl beraber yaşamışız ama 1895 yılında bir Ermeni isyanı çıkmış, cephede verdiğimiz şehit hariç Maraş bölgesinde sivil halktan ve isyanı bastırmaya gelen askerlerden 50 binden fazlası şehit edilmiş."

Binlerce masum sivilin hayatını kaybettiği isyanın elebaşı Agasi'nin de yargılanamadığını anlatan Özalp, bunların dünya kamuoyuna anlatılması gerektiğini vurguladı. Özalp, "Bu kişi Osmanlı kuvvetleri tarafından yakalanmış. Ancak Halep'te bulunan o zamanki İngiliz, Fransız, Rus ve Alman Konsolosları Osmanlı İmparatorluğu ile ilişkiye girmişler ve biz isyanın elebaşı Agasi'yi muhakeme edememişiz. Onların baskısıyla götürmüşüz Tulon Limanı'nda Fransızlara teslim etmişiz. Agasi 2 yıl sonra hatıratını yazmış ve neşretmiş. Her kim istiyorsa gelsin buyursun inceleyelim. Hatıratın 359. sayfasında aynen şu cümle var, 'isyanın başından sonuna kadar 13 bini asker olmak üzere 20 bin Türk katlettik bizim zayiatımız yalnız 127 kişidir" diyor. Şimdi kim kimden intikam alıyor kim kime yapmış? Eser ismi veriyorum. Buyurun ne olur inceleyelim bunları dünya kamuoyuna anlatalım." ifadelerini kullandı.

"BU KATLİAMLARI ANNEMDEN NİNNİ OLARAK DİNLEDİM"

Dedesinin de Ermeniler tarafından şehit edildiğini belirten Özalp, yaşanan tüm bu vahşetleri annesinden ninni olarak dinlediğini kaydetti. Daha sonra yaptığı araştırmalarda ninni olarak dinlediği tüm bu olayları vesikaları ile tespit ettiğini işaret eden Özalp, tüm bu gerçeklerin tarihe not düşülmesi gerektiğini vurguladı. Özalp, sözlerini şöyle tamamladı:

"Maraş'la ilgili hazırladığım ilk kitap 'Milleti Sadıka Patırtısı ve Kahramanmaraş'ta Ermeniler' isimliydi. Bu eserde kıt imkanlarla araştırdığım Selçukilerden Birinci Cihan Harbine kadar Maraş bölgesinde Ermenilerin çıkardığı 124 isyanı anlattım. Ermenilerin çıkardığı 125. isyan Maraş Milli Mücadelesi ve 126. isyan Maraş olaylarıdır. Ben bu araştırmalara bir ömür ve bir servet verdim. Lütfen bu tarihi evladı vatana doğruca anlatalım.

Maraşlının oluk oluk kanını dökerek kazandığı bir zaferi, biz Maraşlılar olarak bir şişe döküp ne olur tarihimizi yazalım. Bu işle kim ilgilenecekse hüsnü niyet içerisinde, tarafsız olarak bu işi yapalım. Gaziantep Genelkurmay arşivlerinden belgeler istedi, biz de isteyelim ne olur bunu yazalım."

- KAHRAMANMARAŞ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Kahramanmaraş Özalp Güncel Haberler

title