Haberler

Makedonya, NATO Parlamenterler Meclisi'ne Ev Sahipliği Yapıyor

NATO Parlamenter Meclisi 'Güneydoğu Avrupa'da yeni durumların yaratılması' konulu 75. ROS- ROT seminerini Makedonya'nın başkenti Üsküp'te düzenliyor

NATO Parlamenter Meclisi 'Güneydoğu Avrupa'da yeni durumların yaratılması' konulu 75. ROS- ROT seminerini Makedonya'nın başkenti Üsküp'te düzenliyor.

Çok sayıda ülkeden gelen NATO parlamenter meclis grupları, Üsküp' te görev yapan büyükelçiler ve bölge uzmanları seminer çalışmalarına katılıyor.

Seminerin açılış toplantısında konuşan Makedonya Meclis başkanı Trayko Velyanoski, Makedonya'nın NATO üyeliğine vurgu yaparak Bükreş zirvesinden sonra Makedonya'nın alyansla ilişkilerini her yönlü geliştirdiğini dile getirdi.

NATO demokratik iletişim alt komitesi sözcüsü ve Lüksemburg delegasyonu başkan yardımcısı Mark Angel, Bir ay sonra Lizbon'da düzenlenecek olan NATO zirvesinde yeni stratejik görüşün benimseneceğini belirtirken, Makedonya'nın NATO üyesi olmasının ülkenin kendisine bağlı olduğunu vurguladı.

Seminerin birinci gününde yapılan konuşmalarda Makedonya ve Yunanistan arasındaki sorunun çözüme ulaşması için Washington ve Brüksel'in devreye girmesi istendi.

Bosna-Hersek ve Kosova'daki gelişmelerle ilgili değerlendirmeler yapıldı ve ilgili taraflara önemli mesajlar verildi. Çizilen sınırların değiştirilmesinin söz konusu olmadığı vurgulandı.

2001 yılında Makedonya'nın Ohri Çerçeve Anlaşmasıyla savaşın eşiğinden döndüğü hatırlatılırken devletin her kademesinde hakça temsil ilkesinin hayata geçmesinin önemli olduğu da söylendi.

Bölgede savaşın olmadığı fakat bazı gerilimlerin yaşandığı söylenirken, güvenliğin ve istikrarın kalıcı olması için ülkeler arası organize suçlara, yolsuzluğa karşı işbirliği yapılması istendi.

Güneydoğu Avrupa'da durumun iyileştiği ileri sürülerek, demokrasi ve reformların gerçekleşmesi için daha çok çalışılması önerildi.

75. ROS-ROT seminerine TBMM milletvekilleri Vahit Erdem, Kürşat Atılgan ve Edibe Sözen katıldı.

Okan üniversitesi rektörü Prof. Dr. Şule Kut ' Balkanlarda bölgesel sorunlar ve Türkiye'nin rolü' başlıklı konuşmasıyla seminer çalışmalarına katıldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Dünya Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title