Haberler

Libananco'dan Sonra İki Tahkim Davası Daha

Çeaş-kepez'le İlgili Olarak Uluslararası Tahkim'de Açılan Davaların Libananco Şirketi ile Sınırlı Olmadığı Ortaya Çıktı. Novahuta ve Euro Cement Şirketlerinin de Türkiye Aleyhine Tahkime Gittiği Bildirildi.

ÇEAŞ ve Kepez'in ortağı olduğu iddiasıyla Türkiye aleyhine 10.1 milyar dolarlık tazminat davası açan Libananco davası New York'ta başladı. Tahkim Heyeti, elindeki belgeleri getirmesi için şirkete 6 ay süre verirken, ardından da Türk tarafından savunma isteyecek. Bu arada, ÇEAŞ-Kepez'le ilgili olarak Uluslararası Tahkim'de açılan davaların Libananco Şirketi ile sınırlı olmadığı ortaya çıktı. Novahuta ve Euro Cement Şirketleri'nin de zarara uğradığı gerekçesiyle Türkiye aleyhine dava açtığı öğrenildi.

Uluslararası Tahkim'de (ICSID) 12 Şubat 2007 tarihinde esastan görülmeye başlanan Libananco davasına, Türkiye'yi temsilen Enerji Bakanlığı Müsteşarı Sami Demirbilek ile Coşar Hukuk Bürosu'nun katıldığı öğrenildi. Libananco davası için oluşturulan Tahkim Heyeti, ilk celsenin sonunda davanın esasına geçti. New York'ta görülen davada, Tahkim Heyeti, Libananco Şirketi'ne son sözünü söylemesi ve elindeki tüm belgeleri toplayıp vermesi için 6 ay süre verdi. Şirket, Tahkim Heyeti'ne belgeleri 30 gün içinde ileteceğini bildirdi. Belgelerin iletilmesinin ardından Türkiye'nin savunmasını hazırlaması ve mahkemeye sunması için de altı aylık süresi bulunuyor. Bu sürecin ardından yedi ay sonra Tahkim'den Libananco davasıyla ilgili nihai karar çıkacak.

COŞAR KATILDI

Davaya Türkiye'yi temsilen Coşar Hukuk Bürosu'ndan Avukat Aydın Coşar'ın katıldığı bildirildi. Ayrıca, Türkiye'yi temsil eden yabancı hukuk firması Freshfields'in avukatı Lucy Reed'in de bulunduğu belirtildi. Libananco Şirketi de davada savunan diğer ünlü avukat da Achilleas Demetriades oldu. Demetriades, AİHM'de görülen ünlü Louzidou davasında Türkiye'yi 1 milyon dolar tazminata mahkum ettirmişti.

HAKEM MOTOROLA'DAKİ HUKUKÇU

Bu arada, mahkeme hakeminin de Uzan Grubu'nu Motorola davasında mahkum ettiren Kanadalı hukukçu Henri Alvarez olduğu bildirildi. Alvarez, Motorola davasında da Tahkim Heyeti'nin başkanıydı. Motorola davasında, Motorola Şirketi'nin atadığı hakem Jan Paulson'du. Motorola davasında Uzan Grubu'nun aleyhine karar veren Jan Paulson, Libananco davasında Türkiye'yi savunan Freshfields Hukuk Bürosu adına Türkiye'yi temsil ediyor.

LİBANANCO İLE SINIRLI DEĞİL

ÇEAŞ-Kepez'le ilgili olarak Uluslararası Tahkim'de açılan davaların Libananco Şirketi ile sınırlı olmadığı bildirildi.

ICSID'e Novahuta adlı bir şirketin de zarara uğradığı gerekçesiyle başvuruda bulunduğu öğrenildi. Novahuta Şirketi'nin başvurusu da Uluslararası Tahkim tarafından kabul edildi ve bu konuda da Tahkim Heyeti oluşturuluyor.

TÜRKİYE ADINA HAKEM YOK

Novahuta davasında Tahkim Heyeti'nin oluşturulmasında Türkiye adına Tahkim Heyeti'ne bir hakem atanmadığı öğrenildi.

Türkiye bundan sonra Novahuta davasıyla ilgili olarak bir hakem seçemeyeceğine dikkat çekilerek, ICSID'ın atayacağı hakeme razı olacağı kaydedildi. Türkiye aleyhine Tahkim'e başvuruda bulunan üçüncü şirketin de Euro Cement olduğu öğrenildi. Euro Cement de, ÇEAŞ-Kepez'e Enerji Bakanlığı'nca el konulmasının ardından zarara uğratıldığı gerekçesiyle ICSID'a başvurdu. Uluslararası Tahkim'de açılan tüm bu davaların Türkiye'ye maliyetinin 20 milyar doları aşacağı öne sürüldü.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

İsrail'den yeni ateşkes hamlesi! Mısır ve Katar'a teklif iletti

İsrail'den yeni ateşkes hamlesi! Mısır ve Katar'a teklif iletti

Olcay Kılavuz Bahçeli'nin danışmanlık görevinden alındı

Olcay Kılavuz Bahçeli'nin danışmanlık görevinden alındı

'7 çocuğum aç' deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

"7 çocuğum aç" deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

Bakmadan Geçme

29 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! #128220 29 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 29 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 29 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680 AUZEF Çoçuk Gelişimi Bölümü kapatıldı mı, kapanacak mı? #129300 Berkant Göktan kimdir? Berkant Göktan hangi takımlarda oynadı, Galatasaray'da oynadı mı? #9917 Gonçalo Franco kimdir, kaç yaşında,nereli, hangi takımlarda oynadı? Gonçalo Franco mevkisi ne? #9917 Limon FC Jijantes FC maçı CANLI izle! YouTube Limon FC Jijantes maçı hangi kanalda, nereden izlenir? Ali Koç - Aziz Yıldırım TV tartışması ne zaman, hangi kanalda? Joshua King Fenerbahçe'den ayrıldı mı, sözleşmesi bitti mi? King hangi takıma gitti? Şampiyonlar Ligi kazanan ilk Türk futbolcu kim? #127942 #9917 İnstagram çöktü mü? İnstagram neden açılmıyor? 28 Mayıs Çarşamba İnstagram'da sorun mu var, neden yüklenmiyor? #128680 29 Mayıs otobüsler bedava mı? Yarın toplu taşıma ücretsiz mi? 29 Mayıs yarın okullar tatil mi, İstanbul'un fethi okullar tatil mi? #129300
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na 'Roma turu' tepkisi

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan İmamoğlu'na "Roma turu" tepkisi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title