Haberler

Kuş Cennetine Umut Işığı

Güncelleme:

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Kars-Iğdır sınırındaki Aras Nehri Kuş Cenneti'nin Tabiatı Koruma Alanı statüsünü hak ettiğine karar verdi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'na bağlı Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Iğdır'da yapılması planlanan Tuzluca Barajı'nın tehdidi altında olan Kars-Iğdır sınırındaki Aras Nehri Kuş Cenneti'nin Tabiatı Koruma Alanı statüsünü hak ettiğine karar verdi.

KuzeyDoğa Derneği, 2006 yılından bu yana her yıl 150-180 gün boyunca bilimsel kuş halkalama ve gözlem çalışmalarıyla kuş cennetini araştırırken, alanda kaydettiği 249 kuş türüyle, Aras Nehri Kuş Cenneti'nin Doğu Anadolu'da en çok kuş türü barındıran sulak alan olduğunu tespit etti. Aras Nehri Kuş Cenneti'nin korunması için KuzeyDoğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu'nun, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'na verdiği dilekçeye, Bakanlıktan olumlu yanıt geldi.

Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nden Şekercioğlu'na gelen mektupta, alanın 'Tabiatı Koruma Alanı' ilan edilecek nitelikleri sağladığı belirtildi. Bakanlığın yanıtında, şöyle denildi:

"Dilekçenize konu saha ve çevresine ilişkin yerinde yapılan inceleme ve değerlendirmeler neticesinde, Genel Müdürlüğümüzce sahaya verilebilecek en uygun statünün 'Tabiatı Koruma Alanı' statüsü olduğu kanaatine varılmıştır" denildi.

DOĞU ANADOLU'DA İLK OLACAK

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun, Türkiye kuş türlerinin yüzde 52'sini barındıran Aras Nehri Kuş Cenneti'nin korunması sürecini başlatmasını mutlulukla karşıladıklarını belirten Dernek Başkanı Doç. Dr. Şekercioğlu, şunları söyledi:

"Bakan Eroğlu ve Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü yetkililerinin konuyla ilgilenmesi sonucu, burasının Doğu Anadolu'nun ilk Tabiatı Koruma Alanı olması değerlendirilmektedir. Ümidimiz, bu değerlendirmenin bir an önce resmi ilana dönüşmesidir. Bunun için, Bakan Eroğlu'nun teklifiyle Bakanlar Kurulu kararı alınması lazımdır."

15 YIL SONRA DA BİR İLK OLACAK

Türkiye'de 15 yıldan bu yana yeni bir tabiatı koruma alanı ilan edilmediğini anımsatan Doç. Dr. Şekercioğlu, şöyle konuştu:

"Aras Nehri Kuş Cenneti Tabiatı Koruma Alanı, Doğu Anadolu bölgesinde doğa koruma ve ekoturizm için de çok önemli bir ilk olacaktır. Ülkemizin yüzölçümünün yüzde 21'ini kaplayan Doğu Anadolu, zengin doğasına ve en büyük bölgemiz olmasına rağmen, ülkemizdeki 31 tabiatı koruma alanının hiçbirine sahip değildir. 249 kuş türü ile Türkiye'nin doğusunda en çok kuş türü kaydedilmiş alan olan Aras Nehri Kuş Cenneti'nin, Doğu Anadolu'nun ilk Tabiatı Koruma Alanı olması çok isabetli bir karardır."

EKOTURİZM UMUDU

Böylesine bir doğa hazinesini koruma, araştırma ve tanıtmanın Iğdır'ın örnek köyü seçilmiş olan Yukarı Çıyrıklı köyü ve çevresindeki Aras Nehri Kuş Cenneti'ni, ilin cazibe merkezlerinden biri haline getireceğini kaydeden Doç. Dr. Şekercioğlu, bunun bölgede ekoturizmi de artıracağını dile getirdi. Doç. Dr. Şekercioğlu, "Düzinelerce bilim insanı ve yüzlerce gönüllüyle sekiz yıldır yürüttüğümüz Türkiye'nin en aktif iki kuşbilim ve kuş halkalama merkezlerinden biri olan Aras Kuş Araştırma ve Eğitim Merkezi'nde halkaladığımız 45 binden fazla kuş, 3 kıtada iki düzineden fazla ülkeye göç ederek Aras Nehri Kuş Cenneti'nin küresel önemini de göstermiştir" diye konuştu.

KUŞ BİLİMİNDE İLKLERE İMZA ATILDI

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın desteğiyle soyu tehlikedeki küçük akbabaların uydu vericileriyle takibi, Türkiye'de ilk kez ötücü kuşların takibi gibi ülkede kuşbilim ve ekoloji için önemli ilklere imza attıklarını aktaran Doç. Dr. Şekercioğlu, Türkiye'nin ender doğabilim merkezlerinden birinin olduğu bu alanın yok edilmemesi, korunması gerektiğine işaret etti.

KuzeyDoğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Şekercioğlu, "Aras Nehri Kuş Cenneti resmi olarak tabiatı koruma alanı statüsüne kavuşursa, hem Türkiye'deki kara hayvanı (omurgalı) türlerinin yüzde 40'ının kaydedildiği bu dünya çapında önemli sulak alan korunacak, hem de Doğu Anadolu'nun ilk Tabiatı Koruma Alanı olarak bölge ekoturizm merkezi haline gelecektir" dedi. - Antalya

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Çağan Şekercioğlu Türkiye Iğdır Kars Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title