Haberler

Kuş Cenneti'ni Cehenneme Çevirdiler

Van Kalesi Sazlıkları Tüm Önlemlere Rağmen Yok Oluyor.

VAN Gölü Havzası'nın en önemli sulak alanlarından biri olan ve yaklaşık 150 kuş türüne ev sahipliği yapan Van Kalesi sazlıkları tüm önlemlere rağmen yok oluyor. Avlanmanın yasak olduğu bölgede bilinçisiz avcılar hergün onlarca kuşu öldürmenin yanında sazlıkları ateşe vererek adeta kuş cenneti olan sazlıkları cehenneme çeviriyor. Kuş cenettenin yok olmasına seyirci kalınmaması gerektiğini belirten çevreciler, Çevre Orman Müdürlüğü ekiplerinin daha caydırıcı önlemler almasını istiyor. Doğa Gözcüleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, dünyanın hiçbir kentinde yaşamla bu kadar iç içe bir kuş cennetinin olmadığını belirterek, "Burası kuşlar ve bizim için cennet gibidir. Bu cenneti, cehenneme çevirmeyelimö dedi.

Van şehir merkezine 3 kilometre uzaklıktaki Van Kalesi'nin arkasında bulunan ve birçok kuş türünün yaşadığı sazlıklar her geçen gün biraz daha küçülüyor. Çevre Orman Müdürlüğü tarafından koruma altına alınıp, ava kapatılan bölgede buna rağmen bilinçsiz avcılar avlanmalarını sürdürüyor. 150 kuş türünün yaşadığı sazlıklarda hergün onlarca kuş avlanırken, bazı bölgelerde ateşe veriliyor. Doğa severler adeta kuş cennetini andıran bölgenin alınacak caydırıcı tedbirlerle korunması gerektiğini belirterek, seyirci kalınmamasını istedi.

Van Kalesi sazlıklarının Türkiye'deki 65 önemli sulak arazilerin arasında gösterildiğini belirten Doğa Gözcüleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Mustafa Sarı, "Van Gölü havzasında 15 adet sulak arazi bulunurken, bunların içinde de 300 kuş türü yaşıyor. Van Kalesi sazlıkları ise 150 kuş türünü içinde barındırıyor. Ancak bu kadar önemli bir yer sadece asılan bir tabelayla korunmaya çalışılıyor. Ne zaman bu sazlıklara gidersek eli silahlı avcılar bu bölgede dolaşıyor. Bugün dünyanın hiçbir yerinde kentin içinde doğal bir kuş cenneti yoktur. Buranın kıymetini bilelim burası kuşlar ve bizim için cennet gibidir bu cenneti cehenneme çevirmeyelim. Burayı eğer korursak hem Vanlılar için hem de kuşlar için bir cazibe merkezi olur" dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title