Haberler

Kurtuluş Coşkusuna TBMM Başkanı Cemil Çiçek de Katıldı

Güncelleme:

Kahramanmaraş'ın Fransız işgalinden kurtuluşunun 92'inci yıldönümü TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in de katılımı ile kutlandı.

Kahramanmaraş'ın fransız işgalinden kurtuluşunun 92'inci yıldönümü TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in de katılımı ile kutlandı. Fransa'da sözde Ermeni soykırımını inkar edenlere ceza getiren yasanın kabul edilmesi nedeniyle, işgal döneminde Fransızlar ile yerli işbirlikçileri Ermenilerin, Müslüman halka yönelik zulümlerini yansıtan canlandırmalar kutlamalarda ön plana çıktı. Kutlamalara katılan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Buradan tüm dünyaya sesleniyorum. Bizim tarihimizde baskı yoktur, zulüm yoktur, işgal yoktur, soykırım yoktur, alçaklık hiç yoktur. Ama başka milletlerin tarihinde bunlardan çoktur." dedi.

GÖRKEMLİ KUTLAMALAR

Anadolu'da milli mücadele ateşini yakan ve düşmana karşı kahramanca savaşarak 12 Şubat 1920'de işgale son veren Kahramanmaraş'ta kurtuluşun 92'inci yıldönümü bu yıl daha görkemli kutlandı. Kahramanmaraş Valiliği ve Kahramanmaraş Belediyesi, bir haftaya yayılan kurtuluş etkinlikleri kapsamında çok sayıda kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetler gerçekleştirdi. Kentin tamamında tüm ev ve işyerleri Türk bayraklarıyla donatılırken, belediyenin anons ekipleri, kahramanlık türküleri ve mehter marşı yayını yaptı.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Doğan'ın konuşmacı olduğu konferansta kurtuluş mücadelesi ve bu mücadelede öne çıkan simalar anlatıldı. Resim sergileri, tiyatro gösterileri ve mevlit programlarının da yapıldığı kurtuluş etkinliklerinde, bu yıl ilk kez Milli Piyango çekilişi de yer aldı. 9 Şubat'ta Mehmet Akif Ersoy Kültür Merkezi'nde yapılan çekilişte, Kahramanmaraşlı sanatçı Kıraç ve TRT ses sanatçıları konser verdi. Kent protokolü ise kurtuluş günü arifesinde Atatürk Anıtı'na çelenk bırakılıp, Sütçü İmam'ın mezarı ile şehitliği ziyaret etti. Aynı gün gerçekleştirilen bir başka programda ise tarihi Bayrak Olayı canlandırılıp mehteran gösterisi sunuldu. 11 Şubat gecesi, Trabzon Bulvarı üzerinde yapılan programlarda Sütçü İmam olayı ve Abdal Halil Ağa olayları sahnelendi. Gecede Grup Ayna konser verdi, havai fişek gösterisi sunuldu.

ÇİÇEK: TARİHİMİZDE SOYKIRIM YOKTUR

Trabzon Bulvarı'ndaki resmi geçit töreni ise binlerce vatandaşın katılımıyla coşkuyla gerçekleştirildi.

Törene TBMM Başkanı Cemil Çiçek'in yanı sıra TBMM Başkan Vekili Prof. Dr. Mehmet Sağlam, Vali Şükrü Kocatepe, Kahramanmaraş milletvekilleri, Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, Kahramanmaraşlı olan Saadet Partisi Genel Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kamalak katıldı.

TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Vali Şükrü Kocatepe, Garnizon Komutanı Albay Sadık Yıldız ve Kahramanmaraş Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, askeri cipin üzerinde halkın bayramını kutladı. Törende Belediye Başkanı Mustafa Poyraz, kırmızı şeritli İstiklal Madalyası'nı Türk Bayrağı'na taktı. Al bayrak, İstiklal Marşı eşliğinde göndere çekildi.

Törende konuşan TBMM Başkanı Cemil Çiçek, "Buradan tüm dünyaya sesleniyorum. Bizim tarihimizde baskı yoktur, zulüm yoktur, işgal yoktur, soykırım yoktur, alçaklık hiç yoktur. Ama başka milletlerin tarihinde bunlardan çoktur" dedi.

Bin yıl önce Anadolu'ya gelen Türk milletinin bu coğrafyayı kolay bir şekilde vatan yapmadığını, bu toprakların vatan olabilmesi için milyonlarca şehit verildiğini kaydeden Çiçek, "Unutulmasın ki Haçlı Seferleri de Türklerin Anadolu'ya gelişiyle birlikte başladı. Bu seferlerin amacı Türkleri Anadolu'dan söküp atmaktı, ama başaramadılar. İşte bu hain planı ilk önce sizler bozdunuz. Bin yıllık planın final sahnesinin çekilmesine izin vermediniz. Türk milleti büyük bir vecd ile ayağa kalktı, burada hayata tutundu. Yıllarca savaşmaktan yorgun düşen bu necip millet Kahramanmaraş'ta kazanılan zaferle iman tazeledi. Buradan bir kez daha 'Ya istiklal ya ölüm' diye haykırdı" diye konuştu.

Türk Milleti'nin Anadolu'ya sahip olmak için gereken tüm bedelleri verdiğini anlatan Çiçek, "İşte o yüzden Maraş kahraman oldu, o yüzden Antep gazi oldu, o yüzden Urfa şanlı oldu. Bunu da sırt sırta omuz omuza vererek başardık, o nedenle kardeş olduk, arkadaş olduk. Şerefimizi, namusumuzu ayaklar altına aldırmadık. İstiklalimizi kaybetmedik, istikbalimizi karartmadık. 'Al bayrağın dalgalandığı bir yer bizim yurdumuz değildir' diyerek, ne Fransız askerlerine ne Ermeni çetecilerine pabuç bırakmadık. 'Bayrağın dalgalanmadığı yerde Cuma namazı kılınmaz diyerek' bağımsızlık ve hürriyetimize de sahip çıktık. Bu yüzden 92 yıl önce bugün Kahramanmaraş'ta kurtuluş mücadelesine katılmayan tek bir fert yoktur ifadelerini kullandı.

'TÜRK TARİHİNDE TEK BİR KARA LEKE YOKTUR'

Konuşmasında sözde Ermeni Soykırımı iddialarına da yer veren Çiçek, Türk tarihinde tek bir kara lekenin bulunmadığına dikkat çekip, şunları söyledi:

"Buradan tüm dünyaya sesleniyorum. Bizim tarihimizde baskı yoktur, zulüm yoktur, işgal yoktur, soykırım yoktur, alçaklık hiç yoktur. Ama başka milletlerin tarihinde bunlardan çoktur. Biz tarihimizle yüzleşecek bir milletiz, tarihimizde ayıbımız yok, sicilimiz tertemiz. Büyük bir tarihin büyük bir kültürün devamı olduğumuzun farkındayız. Tarihte büyük olmuş, önemli işler başarmış bir milletin evlatlarıyız. Birinci Dünya Savaşı yıllarında önemli acılar yaşanmıştır. Bu acıları bahane ederek son yıllarda bize sözde ermeni soykırımı iddiaları getirilmektedir. Bu haince bir oyundur. Alçakça bir oyundur. Bu millet, bu hain oyunlara gelmeyecektir. Maksatları bizim halkımıza leke sürmektir. Bu günde parlamentolarında ve senatolarında tarihin hesabı görülmeye çalışılmaktadır. Bu üzücü ve hazindir. Milletlerin tarihi diplomatik hesaplara hele hele iç siyasi hesaplara kurban edilmemelidir. Geçmişin hesabını siyaset yoluyla görme anlayışı yanlıştır. Onlar ne yaparlarsa yapsınlar biz geçmişimizi karartmayacağız."

Halk oyunları gösterileri, mehter konseri ve geçit töreniyle son bulan törende, milli mücadele dönemini anlatan olayların sahnelendiği esnada Çiçek'in duygulandığı gözlendi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Poyraz Kahramanmaraş Cemil Çiçek Fransa Politika Güncel Haberler

title