Haberler

Kriz, İsviçre'nin Saatini Vurdu Türkiye'de 1 Milyar Dolara İndi

Saat Üretiminde Yüzlerce Yıllık Geleneği Olan İsviçre, Kriz Nedeniyle Özellikle Küçük İşletmelerin Havlu Atmasıyla Karşı Karşıya. Ülkenin İhracatı 2009'da Yüzde 22.3 Gerileyerek 12.4 Milyar Dolara Düştü. Almanya, Fransa, İtalya da İhracatta Gerileme Yaşadı. Türkiye'nin Saat Pazarı da Yüzde 20 Küçülmeyle 1 Milyar Dolara Geriledi.

Saat üretiminde yüzlerce yıllık geleneği olan İsviçre, kriz nedeniyle özellikle küçük işletmelerin havlu atmasıyla karşı karşıya. Ülkenin ihracatı 2009’da yüzde 22.3 gerileyerek 12.4 milyar dolara düştü. Almanya, Fransa, İtalya da ihracatta gerileme yaşadı. Türkiye’nin saat pazarı da yüzde 20 küçülmeyle 1 milyar dolara geriledi.

TÜM dünyada ekonomik krizden en çok etkilenen sektörler belirlenmeye çalışılırken, saat üretiminde yüzlerce yıllık geleneği olan İsviçre’de felaket alarmı çalıyor. Dünayının en büyük saat ve takı fuarı olan Baselworld’ün Katılımcılar Komitesi Başkanı Jacques J. Duchene, “Birkaç yıllık başarının ardından 2009 gerçekten zor bir yıldı. Sektör için hayal kırıklığı oldu. Pek çok şirketin kârlılığı düştü. İsviçre saat sektörü ihracatta yüzde 22.3 geriledi. Bu felaket çanlarının çaldığını gösteriyor” dedi. 2009 yılında 12.4 milyar dolara düşen İsviçre saat ihracatı ocak ayında düşüş trendini bitirdi.

Geleneksel üretici yok oluyor

Duchene, bir süre sonra ekonomideki olumlu sinyallere rağmen kendini güvende hissetmeyen sektörün kriz yaşamaya devam ettiğini belirterek şöyle konuştu: “Küçük işletmeler zora girdi. Burada çalışanlar işlerini kaybetti. Bu şirketler kalite ve elbecerileri açısından sektörde kilit öneme sahip. Üst üste rekor yıllar yaşadık. 2006 bunun sonuncusuydu. Sonraki  yıl da başarılıydı am bugün 2006 rakamlarına geri döndük. Krizler kendimizi değiştirmek için bir fırsattır da. Birbirimize yardım etmeyi de öğrenmeliyiz.”

Hayatta kalma mücadelesi

Baselworld’ü düzenleyen MCH Group CEO’su Rene Kamm, 2009’da hangi ekonomik koşullarda olacaklarını bildiklerini vurgulayarak, “Uluslararası piyasalarda hızla ilerleyen ekonomik kriz nedeniyle planlarımızın dışında kaldık. Bir çok firma hayatta kalma mücadelesi verdi” diye konuştu. Baselworld Direktörü Sylvie Ritter ise fuara katılan firma sayısının geçen sene ile aynı olduğunu, son birkaç yıldır bu rakamın değişmediğini söyledi.

Türkiye’de yüzde 20 küçüldü

Epporio Armani, DKNY, Burberry, Cavalli, Cerruti, Guess, Ferre, Fosil gibi 34 markanın Türkiye distribütörü olan Saat&Saat firmasının sahibi Ramazan Kaya, 2009 yılında saat pazarının Türkiye’de yüzde 20 gerileyerek 1 milyar dolara indiğini söyledi. Ramazan Kaya özellikle yılın ilk aylarının sektörü çok olumsuz etkilediğini belirterek, “Biz ilk 3 ay büyük bir darbe gelecek beklentisiyle gardımızı aldık. Aldığımız önlemlerle, reklama ağırlık vererek bütün yılı sadece yüzde 10 gerilemeyle kapattık. Fakat biz herkes geri çekilirken perakendeye ağırlık verdik. 31 olan Saat&Saat mağaza sayısını 42’ye çıkardık” dedi. 

İtalya’nın Türkiye’ye ihracatı yüzde 44 düştü

İtalyan mücevher sektörü perakendede 2007’de yaklaşık 8 milyar Euro’da iken 2008’de 6.6 milyar Euro’ya gerildi. 2009’un ilk yarısında da yüzde 24.4 düştü.

İhracat ise 2007’de 5 milyar Euro’dan 2008’de 4.6 milyar Euro’ya geriledi. 2009’un ilk yarısında gerileme oranı yüzde 21.

202 milyon Euro satış ile Türkiye İtalya’nın en büyük 6’ıncı ihracat pazarı oldu. 2008’de Türkiye’ye ihracatı yüzde 7 büyürken, 2009’un ilk yarısında yüzde 44 geriledi.

İtalya’nın Türkiye’den daha çok ihracat yaptığı ülkeler BAE, İsviçre, Amerika, Fransa ve Hong Kong olarak sıralanıyor. Türkiye’den daha az ihracat yaptığı ülkeler ise İngiltere, İspanya, Almanya, Çin, Polonya, Rusya.

Fransa’nın saat ve mücevher ihracatı yüzde 12 geriledi

2009’da saat, mücevher ve takı ihracatı yüzde 12 gerileyerek 2.5 milyar Euro’ya oldu. Bunun 645 milyon Euro’su kol saatlerden geliyor.

Fransa’nın perakende piyasasında ise saat ve mücevher satışlar 5.2 milyar Euro’ya ulaştı. Bunun 1.2 milyar doları saatlerden elde ediliyor.

Almanya iç pazarı ve ihracatı daraldı

BASELWORLD’de takı ve kol saati ve duvar-masa saati üreten 106 Alman firma katılıyor. 2009’da 370 firma katılmıştı.

Almanya’da 2008’de mücevhere toptan fiyatlarıyla 807 milyon Euro harcanmışken, 2009’da bu rakam 650 milyon Euro oldu.

Saat sektörü ise 2008’de 807 milyon Euro’dan 2009’da 650 milyon Euro’ya geriledi.

Almanya’nın saat ihracatı 1 milyar Euro’dan 924 milyon Euro’ya griledi.

Mücevher ihracatı ise 884 milyon Euro’dan 2009’da 722 milyon Euro’ya düştü.

Dünyanın en büyük saat ve takı fuarı kapıyı firesiz açtı

İSVİÇRE’nin Basel kentinde 18-25 Mart tarihlerinde düzenlenen Basel World Dünya Saat ve Takı Fuarı, alanında dünyanın en büyük etkinliği. Basel’deki en büyük ticari etkinlik de olan fuarda, 45 ülkeden 1.915 katılımcı firmanın yer alıyor. Tüm dünyadan 100 bine yakın satınalmacı fuarı ziyaret ediyor. 160 bin metrekarelik alan üzerinde gerçekleşen fuarı 3 bin basın mensubu takip ediyor.

Hong Kong’un ihracatında yüzde 21 düşüş yaşandı

Hong Kong’un kol saati ve duvar-masa saati ihracatı 2009 ylında yüzde 21 geriledi.

Hong Kong’un toplam ihracatını yüzde 56’sını sadece saat pilleri oluşturuyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title