Haberler

Kriz Döneminde 587 Marka Reklamı Tamamen Kesti

Yılın ilk çeyreğinde, ekonomik kriz başta olmak üzere, çeşitli nedenlerle 587 marka reklamlarını durdururken, reklamı en çok azaltan sektörler finans, mobilya ve inşaat oldu

Medya Takip Merkezi (MTM) yılın ilk çeyreğinde krizin reklam yansımalarını inceledi. Araştırmaya göre, yılın ilk üç ayında 12 TV kanalında, 818 markanın 568 bin 230 reklamı, yaklaşık 3 bin 718 saat boyunca tüketicilerin ilgisine sunuldu. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre, reklam veren toplam marka sayısı yüzde 17.6 oranında düşüş gösterirken, spot adedinde yüzde 2, sürelerinde ise yüzde 3.6 oranında artış yaşandı. Krize rağmen reklam sürelerindeki artışın nedenleri arasında kanalların reklam tarifelerinde uyguladığı indirimler ve yeni reklam verenlere yönelmesi yer aldı.

Yılın ilk çeyreğinde, ekonomik kriz başta olmak üzere, çeşitli nedenlerle, reklamı durduran marka sayısı ise 587 oldu. Bu markalar arasında, geçtiğimiz yılın aynı döneminde yaptığı büyük reklam yatırımıyla dikkat çeken bazı markalar da yer aldı. Bunlardan en çok dikkat çekenleri ise Ülker Alpella, Algida Amaze, Ülker Cocostar, Fortis, Persil, Rinso, Danone, Pakplast, Braun, TEB ve Fiat oldu.

-REKLAMI EN ÇOK AZALTAN SEKTÖRLER FİNANS, MOBİLYA VE İNŞAAT OLDU-

MTM'nin 12 TV kanalını kapsayan reklam araştırmasına göre, yılın birinci çeyreğinde, krizin de etkisiyle, reklamlarını önceki yılın aynı dönemine göre en çok azaltan sektörler finans, mobilya ve inşaat-emlak sektörleri oldu. Finans sektörü reklamları yaklaşık yüzde 31 oranında düşüş gösterdi. Finans sektörü en çok reklam veren sektörler listesinde beşinci sıradan sekizinci sıraya indi. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde altıncı sırada yer alan inşaat/emlak sektörü ise yüzde 72'lik düşüşle 17'inci sıraya geriledi.

Aynı araştırma raporuna göre, reklam yatırımını en çok arttıran sektörler ise sigorta, ticaret, bilgi teknolojileri, iletişim teknolojileri ve yayıncılık sektörleri oldu.

-ÜLKER REKLAM YATIRIMINI YÜZDE 49 ORANINDA AZALTTI-

2008'in ilk çeyreğinde, tüm firmaları geride bırakarak reklam liderliğini ela alan Ülker, bu yılın aynı döneminde tedbirli davranmayı tercih etti. Ülker'in televizyona verdiği reklamları yüzde 49 oranında azalttı. 19 markası için verdiği reklamlarla ekranlarda 115 saat boyunca boy gösteren Ülker, en çok reklam veren firmalar listesinde ise üçüncü sırada yer aldı.

Kriz döneminde Ülker'in favori markası ise, reklamlarının yüzde 13'ünü ayırdığı Dido oldu. Dido reklamları ekranlar aracılığıyla 14.5 saate yakın tüketicilere seslenirken, firmanın en çok reklam verdiği diğer markalar arasında Dankek, Golden ve Metro yer aldı.

Ülker'in, geçtiğimiz yılın aynı döneminde, açık arayla en çok reklam harcaması yaptığı markası olan Alpella için bu yılın aynı döneminde hiç reklam vermemesi dikkat çekti. 2008'de reklam popülaritesi en yüksek markalarından bir diğeri olan Ülker Cocostar da bu yıl ekranlarda yer ayrılmayan markalar arasına yer aldı.

-İLK ÇEYREĞİN EN BÜYÜK REKLAM VERENİ UNİLEVER-

2009 yılının ilk üç ayında, televizyona en büyük reklam yatırımı yapan firma, açık arayla Unilever oldu. Ekranlar aracılığıyla 228 saat boyunca tüketicilere seslenen firmanın reklamları, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 8 artış gösterdi. 16 markasının reklam filmleriyle ekranlarda boy gösteren Unilever'in, en çok reklam yatırımı yaptığı markaları, Knorr, Lipton, Cif ve Omo oldu. Firmanın TV'ye verdiği reklamların yüzde 47'si bu dört markaya dağılım gösterdi. Unilever, Sana markası için verdiği reklamlarını yaklaşık 5.5 kat artırırken; Rinso reklamlarını tamamen durdurup, Algida'nın dondurma reklamlarını ise yüzde 83 oranında düşürdü.

Yılın en çok reklam veren ikinci firması ise, reklamları küçük bir artış gösteren Procter&Gamble oldu. P&G'nin 10 markası için verdiği reklamlar, 124 saat süreyle ekranlarda kaldı. Ariel firmanın en çok reklam yatırımı yaptığı markalar arasında ilk sırada yer aldı. Firmanın en çok reklam verdiği diğer markaları ise sırasıyla İpana, Pantene ve Prima oldu.

-NESTLE TÜRKİYE VE TÜRK TELEKOM, REKLAM ATAĞINA GEÇEN FİRMALAR-

Reklam sürelerindeki ciddi yükselişle dikkat çeken firmalar ise Türk Telekom ve Nestle oldu. Özelleştirildikten sonra, GSM operatörlerine karşı kampanyalarıyla dikkat çeken Türk Telekom'un, "Türk Telekom ve güvenli internet"e vurgu yaptığı TTnet reklamlarının spot süreleri toplam yüzde 160 oranında artış gösterdi. Yedi markası için verdiği reklamlarla, büyük bir atağa kalkan Nestle Türkiye'nin reklamları da yüzde 109 arttı. Firma, reklamlarının yüzde 77'sini Nestle ve Nescafe markalarına ayırdı.

-TURKCELL, MARKALAR LİSTESİNDE YİNE ZİRVEDE-

2009'un birinci çeyreğinde yapılan ölçüm sonuçlarına göre; üç aylık dönemin en uzun süreyle reklam veren markası Turkcell oldu. Reklam yatırımı hemen hemen aynı oranda devam eden Turkcell, ekranlarda 81 saat yer buldu. Turkcell, spot adedine göre ise listenin dokuzuncu sırasında yer aldı. Spot adedine göre yapılan incelemede, yılın birinci çeyreğinde, ilk sıraya yerleşen marka, infrared ısıtıcı pazarının lider markası Ufo oldu. Kısa reklam filmleriyle dikkat çeken Ufo, üç aylık süreçte 12 bin 299 reklamla hedef kitlesine seslendi. Ufo'yu ikinci sırada, yine yüksek çıkışıyla dikkat çeken bir diğer marka olan Casper Computer takip etti.

-KRİZİ FIRSATA DÖNÜŞTÜREN MARKALAR-

MTM'nin aynı araştırma raporuna göre, kimi markalar, kriz dönemini bir fırsat olarak değerlendirerek reklam yatırımlarını artırdı. Bu markalar arasında en çok dikkat çekenleri THY, Nestle, Papia, Ak-Dem Prodüksiyon, Anadolu Sigorta ve Sana oldu. Geçtiğimiz yılın aynı döneminde hiç reklam vermediği halde, 2009'un birinci çeyreğinde reklam filmleriyle ekranlarda boy gösteren 412 marka arasında, yaptıkları büyük reklam yatırımları ile dikkatleri çekenler ise TGRT Pazarlama, Evkur, Habertürk, Exper, Vecta ve Alf oldu.(ANKA)

(HLY/YLD/BÜN)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Yunanistan'da deprem mi oldu? Depremin büyüklüğü ne? CUMA HUTBESİ 29 MART | Bu haftaki Cuma hutbesi konusu nedir? Cuma hutbesi oku! KIZILCIK ŞERBETİ YENİ BÖLÜM FRAGMAN! Kızılcık Şerbeti 57. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? Resmi Gazete bugün (29 Mart) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! IC ENTERRA kaç lot verir? IC ENTERRA halka arz kaç lot düşer? Katılımcıya göre IC ENTERRA lot hesabı! HAVA DURUMU I Cumartesi günü hava nasıl? İstanbul, Ankara, İzmir hava nasıl olacak? Serik Belediyesi hangi parti? Serik Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? İşte 2019 İstanbul Serik yerel seçim sonuçları! Pazartesi bankalar açık mı? Seçimden sonra Pazartesi bankalar çalışıyor mu, saat kaça kadar çalışıyor? 29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title