Haberler

Kozaklı'daki Jeotermal Kaynakların Tek Elde Toplanması İsteniyor

Türkiye'nin En Önemli Jeotermal Kaynaklarına Sahip Nevşehir'in Kozaklı İlçesi'ndeki Sıcak Su Kaynaklarının, Dengeli ve Düzenli Bir Şekilde Turistik Merkezlerin İhtiyaçlarına Göre Kullanılması Gerektiği Bildirildi.

Türkiye'nin en önemli jeotermal kaynaklarına sahip Nevşehir'in Kozaklı İlçesi'ndeki sıcak su kaynaklarının, dengeli ve düzenli bir şekilde turistik merkezlerin ihtiyaçlarına göre kullanılması gerektiği bildirildi.

Kozaklı Belediye Başkanı Erdoğan Çelik yaptığı açıklamada, Türkiye'nin zengin jeotermal kaynaklarına sahip merkezlerin başında gelen Kozaklı İlçesi'nde geçmiş yıllarda bilimsel verilere dayanmadan birbiri ardına açılan sıcak su kuyularının, bölgenin ana sıcak su kaynağına sahip Kaplıcalar mevkiindeki alanda ciddi tehlike oluşturmaya başladığını söyledi.

Sıcak suyun bilinçsiz bir şekilde kullanımının mutlak surette önüne geçilmesinin gerektiğini kaydeden Çelik, "Kozaklı İlçesi, ekonomisini doğal kaynakları üzerine şekillendirmiş, bir yanda sağlık diğer yanda sera ve ısınma noktasında önemli kazançlar sağlayabilen ender coğrafyalardan birisi. Kozaklı İlçesi'nin en temel potansiyel gücünü oluşturan ve yeryüzüne 98 derecedeki bir sıcaklıkta çıkan sıcak su kaynakları, geçmiş yıllarda bilimsel verilerden uzak bir yapı içerisinde kullanılmış. Bu da ister istemez istenmeyen sonuçları ortaya çıkartıyor. Tesislerin ihtiyaçları çerçevesinde bugüne kadar açılan 22 farklı kuyudan tesislerin ihtiyacı olan sıcak ve şifalı su karşılanmaya çalışılmış, Kaplıcalar mevkiinin farklı merkezlerinde su kuyuları açıldığı için tabandaki su akışında ciddi manada değişimler yaşandı. Diğer yanda böyle bir mekanizma içerisinde sıcak su karşılandığında örneğin saniyede tesislerin normal ihtiyaçları 50 litre ise bugün için 300 litre sıcak su çıkartılıyor. Saniyede 250 litre suyun israf edilerek kullanılmasıyla tabandaki su miktarında ciddi bir düşüş yaşanıyor. Bunun bir sonucu olarak da geçtiğimiz ay içerisinde sıcak su kaynağının bulunduğu Kaplıcalar mevkiindeki bir alanda 35 metre çapında oldukça önemli bir göçük meydana geldi. Elbette geçmiş yıllarda bilimsellikten uzak bir bakış içerisinde jeotermal kaynaklar kullanılırsa bu tür istemediğimiz sonuçlar ortaya çıkıyor" şeklinde konuştu.

Kozaklı Belediye Başkanı Erdoğan Çelik, Kozaklı İlçesi'nde sıcak su dağıtım çalışmalarının Kozaklı Belediyesi bünyesinde oluşturulacak tek merkezli bir dağıtım hattı kanalıyla yürütülmesinin zaman geçirilmeden gerçekleştirilmesini beklediklerini dile getirerek, "Son yaşadığımız göçük, bilimsel düzeyde çalışma yapmamız gerektiği noktasında adeta uyarıcı oldu. Bu nedenle Nevşehir İl Özel İdaresi'nin sadece Rüsum ücreti alarak değerlendirdiği bu kaynakları, Kozaklı Belediyesi bünyesinde tek bir merkezde toplayıp, tesislerin yatak kapasitesi ve ihtiyaçları çerçevesinde bir sisteme kavuşturmamız gerektiğine inanıyorum" diye konuştu.

(MÖZ-SN-SN-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title