Haberler

Konak Değil "Tarih" Yıkılıyor

Ahmet Caner Baysal - Kahramanmaraş'ın kurtuluş mücadelesi sırasında ev toplantıların yapıldığı tarihi konak, yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

Ahmet Caner Baysal - Kahramanmaraş'ın kurtuluş mücadelesi sırasında ev toplantıların yapıldığı tarihi konak, yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

Turan Mahallesi Şehit Gazez Mehmet Çavuş Sokağındaki Nevruz Gür'e ait tarihi konak, geçmişin izlerini duvarlarında, ahşap merdivenlerinde hala taşıyor. 2 kat ve 14 odadan oluşan konağın çatısının bir bölümü bakımsızlık nedeniyle yıkılmış vaziyette. Milli mücadelenin önemli şehirlerinden biri olan Kahramanmaraş'taki bu tarihi konak, kentin kurtuluşunda önemli bir yere sahip.

Şehri işgal eden Fransızlara karşı özgürlük mücadelesi başlatan Mıllış Nuri, Yörük Selim, Doktor Hilmi Bey gibi isimlerin bir araya gelerek ev toplantıları yaptığı, avlusunda savaşa giden gençler için yemeklerin piştiği bu konak şimdilerde yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İlyas Gökhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarihi konağın Kahramanmaraş'ın kurtuluşunda önemli yere sahip olduğunu söyledi.

O dönemde neredeyse her evin "cephane" olduğunun altını çizen Gökhan,

"Fransızlar şehri işgal ettiğinde düzenli orduya sahip olmayan Kahramanmaraş'ta halk kurtuluş mücadelesi başlattı. İşte bu mücadele sırasında evlerde toplanan şehrin ileri gelenleri çeşitli kararlar alarak yola çıktı. O yüzden bunun gibi evlerin çok büyük önemi var. Hem bize emanet hem de gelecek nesillere bu mücadeleyi anlatma adına önemli. Ancak bu kadar tarihi öneme sahip bu konağın bakımsızlığı ve yıkılma tehlikesi içerisinde olması bizleri üzüyor. Mutlak suretle bu ve bunun gibi evlerimize sahip çıkarak ayakta tutmak zorundayız" dedi.

Tarihi konağın sahiplerinden Cahit Altıgöz ise tek isteklerinin bu evin yıkılmaması olduğunun altını çizdi. Evin dedesine ait olduğunu ifade eden Altıgöz, "Dedem şimdi 80 yaşında. Ona da babasından kalmış ve bu konağın neredeyse 300 yıla yakın bir geçmişi var. Çünkü dedem konağı aldıklarında kendilerine bu evin 200 yıllık olduğunu söylediğini anlatmıştı. Ayrıca Kahramanmaraş'ın kurtuluşunda önemli kararlar burada alınmış. Şehrin ileri gelenleri toplantıları burada yapmışlar. Ama gel gör ki gözümüzün önünde bir tarih yıkılıyor" diye konuştu.

Konağın koruma altında olduğu için kendilerinin herhangi bir işlem yapamadığını belirten Altıgöz, şöyle dedi:

"Biz elimizden geldiği kadar korumaya çalıştık ama yasa gereği şimdi bir şey yapamıyoruz. 2009'da Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından projesi hazırlanmak üzere bir çalışma yapıldı. Ancak projeyi alan kişi bunu gerçekleştiremedi. O tarihten bu yana da konak öyle duruyor. Ama bakım olmadığı için çok kötü durumda. Binanın çatısı delinmiş vaziyette. Eğer bir kar yağarsa konağın tamamen yıkılacağını düşünüyoruz. O yüzden yetkililerin dikkatini çekmek istiyoruz."

-"Sahibini Arayan Madalya" filmi bu konakta çekilmişti-

Yücel Çakmaklı'nın yönettiği ve 1989 yılında vizyona giren "Sahibini Arayan Madalya" filminin bazı sahnesinin bu konakta çekildiğini anlatan Altıgöz, "Film Kahramanmaraş'ın kurtuluşunu anlattığı için bazı sahneler gerçekten tarihi anların yaşandığı evlerde çekilmişti. İşte o evlerden biri de burasıydı. Ancak şimdi içine girilecek durumu dahi yok" şeklinde konuştu.

- KAHRAMANMARAŞ

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

title