Haberler

KKTC, Türk Lirasından Vazgeçiyor, Euro'ya Geçecek

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Türk Lirası'ndan çıkarak Avrupa Birliği para birimi Euro'ya geçişi için teknik çalışma başlatıldı.

Ada'da varılacak muhtemel bir çözüme hazırlık amacı taşıyan çalışmalar kapsamında, Avrupa Birliği uzmanları KKTC'ye gelerek Kıbrıslı Türk yetkililerle mesaiye başlayacak.

KKTC'deki Euro'ya geçiş çalışmalarıyla eşzamanlı olarak Avrupa'yla gümrük birliği süreci de yürüyecek. Bu çerçevede KKTC gümrük mevzuatının AB ile uyumlu hale getirilmesi amaçlanıyor.

OLASİ BİR MUTABAKATTA AB'YE UYUM İÇİN

Rumların 2004 yılında tek yanlı Avrupa Birliği üyeliği nedeniyle, Kıbrıs'ta varılacak olası bir çözümde ortak para birimi, gümrük birliği gibi ekonomik konular başta olmak üzere iki taraf arasındaki birçok konuda AB'ye uyum gerekiyor.

KKTC'de yapılacak AB'ye uyum çalışmaları çözümden sonra hayata geçecek.

KISA SÜREDE TAMAMLANACAK

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, dünkü liderler zirvesinde ekonomik organizasyon çalışmalarını yürütmek üzere teknik komite kurulmasını kararlaştırdıklarını belirterek, Avrupa Birliği'nden gelecek uzmanlarla Kıbrıs Türk tarafının Euro'ya geçiş hazırlıklarının en kısa sürede tamamlanmasının amaçlandığını söyledi.

1 YIL SÜRECEK

Hazırlıkların çözüme yönelik olduğunu belirten Akıncı, anlaşmanın referandumda onaylanmasının ardından KKTC'nin 1 yıllık Euro'ya geçiş sürecinin başlayacağını, bu süre zarfında Türk Lirası'nın yürürlükte olacağını bildirdi.

Akıncı Euro'ya geçiş, gümrük birliği ve diğer uyum çalışmalarının referandumda "evet" çıkmasından sonraya bırakılabilecek işler olmadığına işaret ederek "Bu bir süreç, Euro'ya geçiş ve gümrük birliği ilk aşamayı oluşturacak, ardından sağlık, çevre ve diğer konularda AB'ye uyum süreci gündeme gelecek" dedi.

TÜRKİYE İLE GÖRÜŞÜLECEK

Türk Lirası'ndan Euro'ya geçiş konusunun teknik detaylarının Türkiye'yle de istişare edilerek yürütüleceğine dikkat çeken Akıncı, gümrük mevzuatınınsa vakit kaybedilmeden değiştirilerek "yeşil hat"ın ortadan kaldırılmasının amaçlandığını söyledi.

RUMLARLA MUTABAKAT

Brüksel ve New York'taki temasları sırasında Euro'ya geçiş ve gümrük birliği konularının gündeme geldiğini belirten Akıncı, Avrupalı yetkililerin hızlandırma sözü verdiğini, dünkü liderler zirvesinde de Ad hoc komite kurulması konusunda Rum tarafıyla mutabakata varıldığını sözlerine ekledi. (Kaynak:NTV)

Kaynak: Haberler.com / Ekonomi

Mustafa Akıncı Avrupa Birliği Kıbrıs Politika Ekonomi Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (28)

hdplii:

Helal olsun adamlarin akli baslarina geldi darisi kurtlerin basina

15
58
yanıtYanıtla
hg:

Kibrista gitti akp sayesinde

39
23
yanıtYanıtla
eko:

Iyi yapmis gecsinler avrupa birligine biz erdoganla 20100 yilina kadar afrika birligine gircez

35
23
yanıtYanıtla
Akyobaz:

Bu kıbrıslılarlada savasalım orayı Türk topragı yapalım

29
15
yanıtYanıtla
Safari:

kürtlere gelince aslansınız,ahanda kıbrısı ayağınızın altından kaydırıyorlar,ineğin trene baktığı gibi bakarsınız

22
19
yanıtYanıtla
Safari:

Madamlara bak yaaa,,,rusyaya kafa tutuyorlar ismi lazım dil,ilk harfi T son harfi C..

yanıt5
yanıt9
KIBRIS GAZISI:

Doğru Söze ne Hacet Kıbrıs gidiyor millet uyuyorO?O?O?

yanıt0
yanıt0
Adsız:

Satın gitsin zaten belimizde kambur

29
11
yanıtYanıtla
kapkara:

OH OH ÇOK İYİ artık bizim vereceğimiz paraya ihtiyaçları kalmamıştır artık. . .

31
6
yanıtYanıtla
MEHMET:

NANKÖRLÜK BÖYLE BİRŞEY İŞTE

36
0
yanıtYanıtla
Tüm 28 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title