Haberler

Kırgızistan'da Türk Dünyasına Hizmet Ödülleri Verildi

Kırgızistan'da "Türk Dünyasına Hizmet Ödülleri" sahiplerini buldu.

Kırgızistan'da "Türk Dünyasına Hizmet Ödülleri" sahiplerini buldu.

Türk Dünyası Yazarlar ve Sanatçılar Vakfı (TÜRKSAV) tarafından Türk dünyasına hizmet eden devlet ve bilim adamları ile sanatçılara verilen "Türk Dünyasına Hizmet Ödülleri" Kırgızistan- Türkiye Manas Üniversitesi'nde (KTMÜ) düzenlenen törenle sahiplerine verildi.

Kırgızistan- Türkiye Manas Üniversitesi'nin evsahipliğinde Cengiz Aytmatov Kampüsü'ndeki konferans salonunda düzenlenen "18. Uluslararası Türk Dünyasına Hizmet Ödülleri" töreni, Manisa'nın Soma ilçesindeki maden faciasında hayatını kaybeden işçilerin anısına bir dakikalık saygı duruşu ve Kırgızistan ile Türkiye milli marşların okunmasıyla başladı.

Türk Dünyası Yazarlar ve Sanatçılar Vakfı Başkanı Yahya Akengin, törenin açılışında yaptığı konuşmada, her yıl farklı ülkelerden değişik alanlarda Türk dünyasına hizmet veren kurumlara ve şahsiyetlere ödül verdiklerini belirterek "Türk dünyasını büyük kültür dünyası olarak görüyoruz. Eğer kültür olmazsa ekonomi, siyaset ve sosyal hayat da olmaz. Tüm bunların sağlam temeli güçlü bir kültürdür. Kültürde kargaşa var ise bu alanlarda da daima kargaşa beklenmektedir. Onun için bizim kültür ve bilim yolunu rehber edinmemiz şarttır" dedi.

Dünyaca ünlü Kırgız yazar merhum Cengiz Aytmatov'un topraklarında bulunmaktan heyecan duyduklarını ifade eden Akengin, "Türk dünyası Çarlık dünyası zamanında da vardı ama çileli vardı. Sovyetler döneminde de vardı ama çilekeş vardı. Bugün artık önemli ölçüde bağımsız Türk dünyası vardır. Bunun için millet var ise milliyetçilik da vardır. Irkçılığa ve şovenizme hayır. Türk milletçiliğine evet diyoruz" diye konuştu.

Akengin daha sonra ödüle layık görülen kişi ve kurumların isimlerini tek tek okudu.

"18. Uluslararası Türk Dünyasına Hizmet Ödülleri"ni Azerbaycan'dan milletvekili Melahat İbrahimkızı, yazar Prof. Dr. Minehanım Tekleli, Bulgaristan'dan gazeteci-yazar İslam Beytullah Erdi, Kazakistan'dan Jalın dergisi, Kırgızistan'dan Manas Üniversitesi, müzisyen Salamat Sadıkova ve ressam Taalay Kurmanov, Lübnan'dan yazar Prof. Dr. Ömer Halil Tadmuri, Türkiye'den yazar Prof. Dr. Halil İnalcık, yazar Prof. Dr. Mustafa Kafalı, TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, araştırmacı-yazar Prof. Dr. Enver Konukçu, Yeni Türkiye dergisi sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Hasan Celal Güzel, araştırmacı ve yazar Doç. Dr. Osman Karatay ile TRT Türk Kanalı aldı.

TÜRKSAV'ın özel ödülleri de Türkiye'nin Bişkek Büyükelçisi Metin Kılıç, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Akif Özkaldı, SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz ve Ziraat Emeklilik Kurumu Genel Müdürü Şeref Aksaç'a takdim edildi.

Tören, "Türk Dünyasını Aydınlatanlar" paneliyle sona erdi. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Cengiz Aytmatov Yahya Akengin Kırgızistan Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title