Haberler

Kiraz Bir Köyün Kaderini Değiştirdi

Amasya'nın En Yoksul Köyleri Arasında Gösterilen Suluova'ya Bağlı Boyalı Köyünün, Başladığı Kiraz Üretiminde Şimdi İhracata Yöneldiği Bildirildi.

Amasya'nın en yoksul köyleri arasında gösterilen Suluova'ya bağlı Boyalı köyünün, başladığı kiraz üretiminde şimdi ihracata yöneldiği bildirildi.

Ak Parti Amasya Milletvekilleri Akif Gülle, Avni Erdemir, Belediye Başkanı Cafer Özdemir, Ak Parti İl Başkanı Mustafa Çiftçi ve bazı partililer, Boyalı Köyü S.S Tarımsal Kalkınma Kooperatifini ziyaret ederek, kiraz üreticileri ile bir araya geldiler.

Gülle, burada yaptığı konuşmada, köylüleri tebrik ederek, köyün örnek bir çalışmaya imza attığını, üreticilerin ürettikleri kirazın bir bölümünü ihraç ettiklerini söyledi.

“Boyalı köyü bölgemizde gelişen, büyüyen kaliteli ürün ortaya çıkartan çok güzel bir köyümüz. Yeni dönemde bu köyümüz de kiraz konusunda büyük mesafe aldı” diyen Gülle, Boyalı köyünün örnek bir köylülük çalışmasını ortaya koyduğunu, kaliteli ürün yetiştiren ve bu ürününü iç piyasa ve ihracata yönelik değerlendiren köylülerin diğer köylere de örnek olması gerektiğini söyledi.

Köyde bir sulama göleti yapıldığını, yağmurlama damlama sulama sisteminin mevcut olduğunu anlatan Gülle, “Burada bir taraftan ihracat yapılıyor bir taraftan da iç piyasasının kiraz ihtiyacı karşılanıyor. Tüccarlar bu köye gelip iç pazara ve ihracata yönelik kirazları alıyorlar” diye konuştu.

4 YILDA ÖNEMLİ YOL KATEDİLDİ

Boyalı Köyü S.S Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ercan Ak, ise yaklaşık 4 yıl önce kurulan kooperatifin kısa sürede büyük bir başarı elde ettiğini, Boyalı köyüne bu 4 yıl içinde sulama göleti, damlama sulama ve ihracata yönelik desteklemelerin yapıldığını anlattı.

Boyalı köyünde geçen yıl ihracata yönelik Lambert, 0900 ve Napolyon cinslerinden olmak üzere 600 tonun üzerinde üretim yapıldığını kaydeden Ak, üretimin 500 tonluk kısmının ihraç edildiğini, geri kalan kısmının ise iç pazarda değerlendirildiğini söyledi.

İnternet üzerinden de kiraz ihracatı anlaşması sağladıklarını belirten Ak, köyde 25 bin civarında meyve veren kiraz ağacı olduğunu kaydetti.

Son 4 yıl içinde yarısı devlet, yarısı üretici kaynaklı yarı bodur ihracata yönelik 30 bin kiraz fidanı dikildiğini bu fidanların da üretime katılmasıyla birlikte kiraz üretimlerinin önümüzdeki beş yıl içinde 600 tondan 2 bin tona çıkmasının beklendiğini ifade eden Ak, yaklaşık 50 hanelik köyde herkesin ihracata yönelik kiraz kalitesinde ürün yetiştirebilmek için çaba sarf ettiğini ifade etti.

Hedeflerinin daha çok Avrupa ülkesine kiraz ihraç etmek olduğunu, bunun için üreticilerin her geçen gün kendisini yenilediğini ve tarımsal çevrelerden eğitim başta olmak üzere çeşitli destekler aldıklarını söyleyen Ak, Almanya ve İngiltere gibi pek çok Avrupa ülkesine, Rusya ve Ukrayna'ya kiraz ihraç etmenin mutluluğunu yaşadıklarını vurguladı.

Ak, daha önce fakir olarak Amasya il genelinde ilk üçün içinde gösterilen Boyalı köyünün bugün zengin bir köy olduğunu, her geçen gün de zenginleşmeye ve ülke ekonomisine katkı sağlamaya devam ettiklerini sözlerine ekledi.

 

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title